© Getty Images/iStockphoto

Tips om veilig te betalen in het buitenland

Het is eindelijk zover: vakantie! Maar hoe erg we er ook naar uitkijken, een vakantie zonder zorgen vergt voorbereiding. Welk betaalmiddel is bijvoorbeeld het goedkoopst en het veiligst in het buitenland. Kiest u voor cash, haalt u ter plaatse geld af of betaalt u in de winkel beter met een kaart? MasterCard zet een aantal zaken op een rijtje.

Verkies de kaart boven cash

Om kopzorgen door verlies en diefstal zo veel mogelijk te vermijden, neemt u beter niet te veel cash mee. Dankzij moderne technologieën kunnen transacties vandaag vlot nagekeken worden. Dat maakt de kaart het veiligste betaalmiddel, zowel in België als in het buitenland. Een kaart van MasterCard is de ideale reisgezel, want ze wordt in niet minder dan 210 landen en gebieden aanvaard, voor 150 valuta’s wereldwijd.

De kaart blijkt ook het meest voordelige betaalmiddel. Waar u ook verblijft, betalen met Maestro of MasterCard zal in de winkel altijd de goedkoopste optie zijn. Geef daar dus de voorkeur aan, want het is steeds goedkoper dan geld wisselen of geld opnemen aan een automaat. In de eurozone is in de winkel betalen met een kaart zelfs helemaal gratis, net als in België.

Wilt u toch wat biljetten om bijvoorbeeld meloenen te kopen op een Provençaals marktje? Als u in de eurozone reist en cash nodig hebt, gebruikt u beter uw Maestro-kaart in plaats van uw kredietkaart. Dan zijn aan uw geldopname geen extra kosten verbonden en gelden dezelfde voorwaarden als voor opnames in België.

Buiten de eurozone hangen de kosten voor geldopnames aan bankautomaten af van uw bank en het land van bestemming. Controleer voor uw vertrek de voorwaarden die uw bank toepast.

Verhoog uw limiet

Voor u op vakantie vertrekt, is het een goed idee om de limiet van uw kredietkaart te controleren en eventueel te verhogen voor de duur van uw reis. Dit geeft u meer betaalcapaciteit en meer mogelijkheden bij onvoorziene omstandigheden. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven de kredietkaart als garantie gebruiken en een bepaald bedrag kunnen blokkeren. Ook al wordt dit bedrag niet opgenomen, het is tijdelijk niet meer beschikbaar voor betalingen. Kies dus voor een limiet waarmee u voldoende marge heeft.

Controleer uw verzekeringen

Wilt u in alle veiligheid reizen, dan is een goede verzekering een must. Heel vaak biedt uw MasterCard al diverse verzekeringen. Wanneer u bijvoorbeeld een vlucht boekt met uw MasterCard, dan is de kans groot dat u automatisch over een annuleringsverzekering beschikt. Controleer de voorwaarden van het contract met uw bank om onnodige dubbele dekkingen te vermijden en van een optimale bescherming te kunnen genieten.

Diefstal of verlies: neem uw voorzorgen

Vakantie is een zorgeloze tijd, maar geen enkele toerist heeft de garantie dat zijn bankkaart niet gestolen wordt of verloren raakt. Bij problemen in het buitenland kunt u erger voorkomen dankzij Card Stop. Noteer daarom duidelijk het nummer (+32 70 344 344) in uw reisgids. Laat de kaart zo snel mogelijk blokkeren en neem vervolgens contact op met de politie en met uw bank.

Wilt u helemaal op safe spelen, zorg dan voor verschillende betaalmiddelen (bijvoorbeeld een kredietkaart en een bankkaart), die u op verschillende plaatsen bewaart. Mocht één van uw kaarten gestolen worden, dan beschikt u nog steeds over een noodoplossing, zodat u toch van uw reis kunt blijven genieten.

Mocht u ondanks alle voorzorgen toch zonder betaalkaart vallen in het buitenland, dan biedt MasterCard Global Service u een oplossing in de vorm van een vervangkaart (levering binnen 24 tot 48 uur in het buitenland). De aanvraag kan enkel worden ingediend nadat de oorspronkelijke kaart geblokkeerd is, en dit vanuit het land waar de kaart moet worden geleverd. Bel 1-636-722-7111 om van deze dienst gebruik te maken.

Breng minder tijd door aan de kassa en meer tijd op het strand

Belgen die al een ‘contactloze’ betaalkaart hebben, zullen daarmee in heel wat landen in Europa en daarbuiten kunnen betalen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om te betalen, zowel in België als in het buitenland. In Tsjechië bijvoorbeeld, verlopen zeven op de tien transacties contactloos. Contactloos betalen is verder algemeen verspreid in Engeland, in de Verenigde Staten en ook steeds meer in Frankrijk en in Nederland.

Koppel comfort aan solidariteit

Tot slot schenkt MasterCard tussen 15 juni en 31 augustus 2016 een maaltijd aan een kind in Afrika voor elke betaling met uw MasterCard kredietkaart of prepaidkaart.

MasterCard en het Wereldvoedselprogramma (WFP) werken al sinds 2012 samen. Vandaag geeft het WFP, met de hulp van MasterCard, maaltijden aan duizenden Afrikaanse schoolkinderen. Sinds het begin van die samenwerking heeft MasterCard al middelen vrijgemaakt voor meer dan vijftien miljoen maaltijden die in scholen verdeeld worden. Vaak gaat het om de enige reguliere maaltijd die de kinderen in nood hebben, en tegelijk vormen de maaltijden een aanmoediging om naar school te gaan en les te volgen. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content