© Getty Images/Hemera

Nederland betaalt Belgische gepensioneerde grensarbeiders “afgehouden” 800 euro terug

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Zowat 30.000 Belgische gepensioneerde grensarbeiders krijgen dit jaar van de Nederlandse overheid bijna 800 euro pensioengeld terugbetaald die de voorbije twee jaar als gevolg van besparingen was afgehouden.

“Tot juni 2011 kregen alle pensioengerechtigden in Nederland – ook Belgische grensarbeiders – elke maand 33,09 euro extra. Dat bedrag moest het verlies aan koopkracht door een aantal fiscale maatregelen compenseren. Om geld te besparen, werd de extra toeslag vanaf 1 juni 2011 beschouwd als een fiscaal voordeel. Voor de Nederlandse gepensioneerden maakte dat geen verschil, maar voor de Belgische ex-grensarbeiders betekende het dat hun maandelijks pensioen met 33,09 euro daalde”, legt sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven uit.

De sp.a protesteerde tegen de discriminatie, bij de Nederlandse en Belgische regering en bij de Europese Commissie. “Europa trad ons bij dat de besparingsmaatregel de Belgische grensarbeiders discrimineerde en behoorlijk wat geld kostte. De Nederlandse regering bezwijkt nu voor de druk en besliste het misgelopen pensioen volledig terug te betalen”, zegt sp.a-fractieleidster Karin Temmerman.

“De terugbetaling moet nog langs het Nederlandse parlement passeren, maar de regering heeft ze al ingeschreven in de begroting voor dit jaar. Het is dus de bedoeling om de gedupeerde Belgische grensarbeiders nog dit jaar terug te betalen”, sluit Meryame Kitir aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content