Hoe ziet u uw eindeloopbaan?

Delta Lloyd Life lanceert het pensioendebat in het Brusselse straatbeeld aan de hand van 10 geprojecteerde stellingen.

Het pensioendebat woedt volop. Allerlei instanties richten zich tot de (nog) werkende Belgen, met de vraag: hoe ziet u uw pensioen? Plus Magazine volgt uiteraard de pensioenhervorming op de voet en peilde bij 2474 personen naar hun mening over hun eindeloopbaan. Langer werken, allemaal goed en wel, maar hoe dan? Wat zijn uw voorwaarden? U leest de resultaten in een volgend nummer.

Ook Delta Lloyd Life wil iedereen betrekken bij het debat. Dat doen ze door deze week 10 pensioenstellingen te projecteren. Elke dag een andere stelling, telkens op twee verschillende locaties. De bedoeling is uiteraard passanten te laten reageren, maar ook Belgen die niet fysiek in Brussel aanwezig zijn kunnen deelnemen via de sociale media (zie hieronder).

Langer werken, jawel, maar hoe dan?

Dat we met zijn allen langer zullen moeten werken hoeven we u niet te vertellen. Het eerste deel van de pensioenhervorming die startte eind 2011 zorgde er al voor dat de wérkelijke leeftijd waarop we met pensioen gaan, zal opschuiven. Onze wettelijke pensioenleeftijd blijft momenteel nog 65 jaar, maar de leeftijd voor het vervroegd pensioen (niet te verwarren met brugpensioen) schuift op. Tot eind 2012 kon iemand van 60 jaar met vervroegd pensioen na 35 loopbaanjaren. Sinds 1 januari 2013 is dat resp. 60,5 jaar en 38 jaar! Er is wel voorzien in overgangsmaatregelen voor wie eind 2012 al dichtbij de finish zat. Tegen 2016 zal vervroegd pensioen pas mogelijk zijn voor wie 62 jaar is en 40 jaar gewerkt heeft.

Via fiscale en andere stimuli worden we aangemoedigd om ook niet op 62 jaar te stoppen, maar door te gaan tot 65 jaar (de wettelijke pensioenleeftijd dus).

Dat is allemaal goed en wel, maar hoe houden we dat vol? Willen we dan meer flexibiliteit? Een aangepaste job? Minder stress? Een financiële beloning?

Tien stellingen

Via 10 geprojecteerde pensioenstellingen wil ook Delta Lloyd peilen naar de mening van de (toekomstig) gepensioneerde.

De actie startte op maandag 27 mei en loopt tot vrijdag 31 mei. De stellingen zijn de volgende:

1. Voor je 65ste op pensioen? Dan ben je een gelukzak!

2. Voor je 65ste op pensioen, dat moet onmogelijk worden

3. Ik ben bereid te werken tot mijn 65ste

4. Alleen een financiële beloning kan mij langer doen werken

5. Ik kijk uit naar mijn pensioen

6. Elk bedrijf moet een beleid hebben voor oudere werknemers

7. Ik ben bereid minder te verdienen naarmate ik mijn pensioen nader

8. Ze moeten van de pensioenleeftijd afblijven

9. De pensioenleeftijd moet automatisch aangepast worden aan de levensverwachting

10. Wèg met de pensioenleeftijd. Hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen

Hoe meedoen?

– Via twitter door hashtag ‘#pensioendebat’ te gebruiken

– Via sms, door ‘pensioen’ en uw mening te sturen naar het nummer 3267 (? 0,15 per sms)

– Via de facebookpagina van Delta Lloyd Life, http://www.facebook.com/deltalloydbe

Nationale Pensioenenquête

Na dag 5 zal Delta Lloyd Life 2 burgers kiezen die uitgenodigd worden op de voorstelling van de resultaten van de nationale pensioenenquête op dinsdag 4 juni. Uiteraard zal Plus Magazine hierop aanwezig zijn en u verslag uitbrengen.

Reactie van onze minister van Pensioenen

Op de eerste dag van de actie werd naar een reactie van minister van Pensioenen, Alexander De Croo, gepeild. Op de vraag van Annelore Van Herreweghe van Delta Lloyd wat hij vindt van de eerste stelling “Voor je 65ste op pensioen? Dan ben je een gelukzak!”antwoordde de minister:

“Dan zijn er in ons land veel gelukzakken! Want vandaag is maar 10% van de mensen die op pensioen gaat 65 jaar. Gemiddeld gaan we op 59 op pensioen.

We hebben dus nog veel werk op dat gebied. Maar als iedereen vandaag samen een inspanning zou doen om een aantal jaren langer te werken, dan zou dat al een enorme stap voorwaarts zijn om onze pensioenen veilig te maken voor de volgende generatie.”

De minister is een voorstander van zoveel mogelijk het pensioendebat ‘op straat’ te brengen. “Mensen die heel hun leven hard gewerkt hebben, zouden zich geen vragen mogen stellen of ze een deftig pensioen zullen hebben of niet. Het is wel belangrijk dat ze weten dat ze er zelf een aantal dingen aan kunnen doen”, zegt hij.

In het julinummer van Plus Magazine leest u een uitgebreid interview met onze minister van Pensioenen, Alexander De Croo.

Partner Content