Europa legt nieuwe etiketteringsregels op

Sinds 13 december zijn er nieuwe regels voor de informatie die je als consument op voedingswaren moet kunnen terugvinden.

Europa verplicht de lidstaten om een stapje verder te zetten in de consumentenbescherming op het vlak van voeding. Weten wat we op ons bord krijgen, waar het voedsel vandaan komt en of het bepaalde allergenen bevat, moet ons als consument beter beschermen.

Allergenen

Veel mensen zijn allergisch aan bepaalde voedingsmiddelen (noten, gluten,...). Het is dus heel belangrijk te weten welke allergenen onze voeding kan bevatten. Tot voor kort was het vermelden van allergenen verplicht voor voorverpakte voedingswaren. Nieuw is dat dit nu ook geldt voor voeding die niet voorverpakt is. Verkopers of restauranthouders moeten hun cliënteel kunnen informeren, maar dat mag ook mondeling. En wat de voorverpakte voeding betreft, moet de informatie over allergenen voortaan apart van de ingrediënten vermeld worden door een andere letterkleur of typografie te gebruiken. Er komt ook een minimale lettergrootte, zodat de leesbaarheid van de etiketten wordt verbeterd.

Wordt voorverpakte voeding via internet besteld, dan moet je de informatie over de allergenen vooraf krijgen, via de website.

Precieze oorsprong

De precieze oorsprong van oliën en vetten (koolzaad, palm,..) moet voortaan in de lijst met ingrediënten worden vermeld. Wat vlees betreft, was de vermelding van de oorsprong vroeger enkel verplicht voor rundsvlees. Nu is dat ook het geval voor varkens-, schapen- of geitenvlees en gevogelte. Dit geldt zowel voor vers vlees als voor ingevroren vlees.

Voedingswaarde

De etikettering van de voedingswaardeis eind 2016 verplicht voor de meeste voorverpakte eetwaren. Het betreft de vermelding van de energetische waarde evenals van het vetgehalte, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Om verwarring te vermijden, wordt natrium als ‘zout’ vermeld. Als de verpakking al een voedingswaarde-etiket bevat, moet dit vanaf 13 december worden aangepast aan de nieuwe bepalingen.

Voor alcoholische dranken(> 1.2 % alcohol) blijven de vermelding van de voedingswaarde en de lijst met ingrediënten facultatief. Maar als de voedingswaarde vrijwillig wordt weergegeven, mag ze beperkt worden tot de vermelding van de calorieën. (Bron: Persbericht FOD Economie)

Netto gewicht

Voor met ijs bedekte eetwaren(vb. diepgevroren scampi in een ijslaag) zal de netto hoeveelheid voortaan worden aangegeven, zonder het gewicht van het ijs.

Meer info: http://economie.fgov.be

Partner Content