© Getty Images/iStockphoto

Erfenissprong niet meer ‘alles of niets’

Vlaams parlementslid Katrien Schryvers stelt voor om een gedeeltelijke erfenissprong mogelijk te maken. Nu is het alles of niets.

Een deel van je erfenis naar je kleinkinderen laten gaan, er is al veel over gezegd. Tot een paar jaar geleden kon je enkel het beschikbaar deel van je nalatenschap rechtstreeks naar je kleinkinderen laten gaan. Het reservatair deel moet verplicht naar je kinderen. Heb je één kind, dan kan je met de helft van je nalatenschap doen wat je wil. Heb je er twee, dan beslis je vrij over één derde. Heb je drie of meer kinderen, dan rest er maar één vierde waarmee je kan doen wat jou goeddunkt. Deze mogelijkheid om het beschikbaar deel naar je kleinkind(eren) te laten gaan heb je nog steeds, maar het gaat dus maar over een deel van je nalatenschap.

In 2013 is er een mogelijkheid om je erfenis te laten ‘springen’ bijgekomen. Maar die ligt niet in jouw handen, maar wel in die van je kinderen. Het is de tussengeneratie die beslist. Als jouw kind zijn/haar erfenis niet aanvaardt, dan gaat die naar de volgende generatie, jouw kleinkind(eren) dus. Die betalen daar hetzelfde tarief erfbelasting op. Op termijn is deze erfenissprong wel fiscaal voordelig, gezien het vermogen al een generatie verder zit.

Maar dit is een ‘alles of niets’-verhaal. Jouw zoon of dochter kan niet beslissen om maar voor een stukje afstand te doen van zijn/haar erfenis. Bovendien weet jij als grootouder dus niet of jouw kind al of niet zijn/haar erfenis gaat aanvaarden of niet. Het is verboden om daar vooraf een overeenkomst over te maken.

Versoepeling in de maak?

Al bij al heeft de erfenissprong nog niet zo’n denderend succes gehad. Dat heeft misschien te maken met het feit dat je niet een stukje van de erfenis van je ouders kan weigeren om dit door te geven aan je kinderen. Daar wil Vlaams parlementslid Katrien Schryvers verandering in brengen.

Wordt vervolgd...

Partner Content