© BELGA

Elektronische alcoholtests: 3 op 4 zijn niet betrouwbaar!

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid waarschuwt voor het gebruik van elektronische alcoholtests.

Het BIVV heeft enkel elektronische alcoholtests getest die meerdere keren kunnen gebruikt worden om de concentratie alcohol te meten in de uitgeademde lucht.Het gaat dus niet over de toestellen die door de politie worden gebruikt en die aan zeer strenge normen moeten voldoen en waarvan de betrouwbaarheid niet ter discussie staat. Ook de chemische alcoholtesters werden niet onderzocht in deze studie.Er werden 24 types apparaten getest:17 daarvan waren uitgerust met een elektrochemische sensor en 7 toestellen werkten met een halfgeleidersensor. Van eenzelfde type/merk werden telkens 3 toestellen aangekocht en getest. Zo konden ook eventuele afwijkingen tussen verschillende toestellen van eenzelfde merk/type worden onderzocht.

Resultaten

  • slechts 6 van 24 toestellen waren voldoende nauwkeurig tijdens de laboproeven. De duurste toestellen bieden niet altijd een garantie voor kwaliteit en nauwkeurigheid. Toch situeren de toestellen die aan de testen voldeden, zich alle in de prijsklasse van meer dan 100 euro.
  • Van de alcoholtesters die op een smartphone konden worden aangesloten, voldeed geen enkele aan de nauwkeurigheidsvoorschriften.

Advies van het BIVV

  • Ga na of het toestel geconfigureerd is in de juiste eenheid (mg/l) en beantwoordt aan de Belgische normen (de alcohollimiet in België bedraagt 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht of 0,5 gram alcohol per liter bloed)
  • Een gebruikershandleiding moet duidelijk aangeven hoe het toestel moet worden gebruikt en hoe het meetresultaat moet worden geïnterpreteerd.
  • Voor een betrouwbaar meetresultaat, mag je 15′ voor de test niet gegeten, gerookt of gedronken hebben.
  • Wees je ervan bewust dat het alcoholgehalte nog kan stijgen nadat een alcoholtest werd gedaan.

Bron en meer info: www.bivv.be

Partner Content