Guy Legrand

Eindelijk een hogere rente?

Guy Legrand
Guy Legrand Freelance journalist

Dit jaar 2018 was nog maar net begonnen of de geruchtenmolen kwam al op gang. Opgelet, deze keer is het zover, de rente gaat stijgen!

Al drie jaar op rij horen we dezelfde waarschuwing. Wat moeten we daar nog van geloven? Vandaar de vraag: gaat het dit jaar nu echt gebeuren? En zo ja, moeten we ons daar ongerust over maken? Een rentestijging wordt meestal als een bedreiging afgeschilderd, maar daar hoeven we niet meteen in mee te stappen. Zinvoller is het om ons af te vragen of zo’n stijging nu goed of slecht is, en vooral voor wie.

Het is duidelijk dat de rentevoeten vandaag abnormaal laag zijn in de eurozone. Zo lag het rendement van de Duitse staatslening vorig jaar tussen 0 en 0,5%, terwijl zijn Amerikaanse tegenhanger 2 tot 2,5% haalde. Niet te geloven! Dat de rente aan deze kant van de Atlantische oceaan zo laag tot zelfs negatief is, komt omdat de Europese Centrale Bank (ECB), in navolging van haar zusterbanken, massaal obligaties heeft opgekocht en dat nog altijd doet. Net als op de vroegmarkt, zorgt een massale aankoop er ook in financiële middens voor dat de prijzen stijgen. En voor obligaties betekent een prijsstijging automatisch minder rendement. En laat het nu net dat zijn wat de ECB voor ogen had. Komende herfst zou ze haar aankopen stopzetten. Ze liet ook verstaan dat ze, als dat nodig mocht zijn, haar beleid vroeger zou bijsturen. Dus ja, de Europese rente zal in 2018 waarschijnlijk wel degelijk stijgen.

Een rentestijging is meer dan waarschijnlijk, maar wel zeer geleidelijk.

Maar is dat nu goed nieuws of niet? De meeste Belgen zullen dat, met hun spaarboekje in hun achterhoofd, goed nieuws vinden. Vandaag dekt de opbrengst van hun spaarcenten immers verre van de inflatie. Dat ze snel uit het rood zullen raken – lees: dat het rendement hoger zal liggen dan de inflatie – is lang niet zeker, maar het verlies zal op zijn minst worden beperkt. Goed nieuws ook voor wie een levensverzekering heeft, al zal ook daar het rendement maar traag stijgen.

Een rentestijging is daarentegen slecht nieuws voor wie belegt in obligaties, want die ondergaan automatisch een tijdelijke waardevermindering. Kandidaat-kopers zullen ook met een hogere rentevoet op hun woonkrediet te maken krijgen. Maar laat dit geen reden tot euforie noch paniek zijn: dit jaar blijft de geleidelijke stijging zeker beperkt. En dat die stijging vandaag onvermijdelijk lijkt, komt ook omdat de economische conjunctuur tamelijk goed zit. In zo’n omgeving verloopt een rentestijging relatief pijnloos voor de economie, ook voor beleggingen in aandelen. Een echte opwaartse spiraal dus! Al valt een ongelukje nooit uit te sluiten...

Partner Content