Advertorial

Hoorapparaten: sterk staaltje hightech

Verbazingwekkend, wat zo’n piepkleine hoorapparaten allemaal kunnen. Door de overstap van analoog naar digitaal zijn de technische mogelijkheden veel groter geworden, zodat de nieuwe generatie hoortoestellen veel performanter zijn. Audiologe Caroline Diercxsens van Audionova legt uit wat er ondertussen allemaal bestaat.

1. Uitgefilterd

Muziek horen of gesprekken volgen? Die twee combineren was vroeger soms moeilijk met een hoorapparaat. Het frequentiebereik van een hoortoestel was zo veel mogelijk gericht op spraak. Muziek lag moeilijker, door het veel bredere spectrum. De ingebouwde microfoontjes in de toestellen werden vooral gericht naar één spraakbron. Die directionaliteit zorgde ervoor dat je je gesprekspartner in alle gewoel kon verstaan, maar natuurlijk ging er zo veel geluid verloren.

Merken gaan op verschillende manieren om met de betere herkenning van geluid en de betere verwerking van de binnenkomende geluidssignalen.

Ondertussen zijn er meer mogelijkheden, door een betere herkenning van geluid en een betere verwerking van de binnenkomende geluidssignalen. Merken gaan daar op verschillende manieren mee om: sommigen focussen op die directionaliteit en werken volledig automatisch, zelfs met superzoom, zodat spraak veel natuurlijker klinkt en beter te volgen is. Ze kunnen spraakgeluidsbronnen herkennen en extra helder doorgeven aan de luisteraar. Andere merken richten zich vooral op het herkennen van verschillende luistersituaties. Ze diversifiëren, zodat je bijvoorbeeld ook als je naar muziek wil luisteren de beste weergave krijgt. Veel merken hebben ook een eigen hoortoestel of een programma dat tinnitus draaglijker maakt.

Door goed aan te geven aan je audioloog wat voor jou belangrijk is en wat je verwacht van je hoorhulp, kan je het toestel vinden dat het beste aansluit bij wat jij wil (kunnen) horen.

2. Horen met je hersenen

Je hoort niet alleen met je oren, maar ook met je hersenen: het geluidssignaal dat via je oren binnenkomt, moet in je hersenen verwerkt worden. Door alleen maar het geluid te versterken, kan horen mentaal erg vermoeiend en uitputtend worden. Daarom is brainhearing technologie ontworpen: die ondersteunt je hersenen om te begrijpen wat je hoort. Door te oriënteren van waar het geluid komt, door geluidsbronnen te onderscheiden, door te focussen op wat belangrijk is en door de betekenis van geluid te helpen herkennen, creëert je hoorapparaat omstandigheden die het voor je hersenen gemakkelijker maken om geluid te begrijpen, in plaats van ze te overbelasten.

Caroline Diercxsens is audiologe bij Audionova.
Caroline Diercxsens is audiologe bij Audionova.© Dries Van den Brande

3. Zo geappt

Met handige apps kan je het comfort en gebruiksgemak van je hoorapparaat nog verhogen. Elk merk heeft ondertussen wel zijn eigen app ontwikkeld. Daarmee kan je via je smartphone het volume regelen van je hoortoestel, van programma veranderen of het programma helemaal aanpassen aan jouw persoonlijke wensen... Via je app kan je ook de batterijstatus checken en je hoortoestel even dempen of stand-by zetten.

Via je app kan je de batterijstatus checken en je hoortoestel even dempen of stand-by zetten.

Bij sommige merken kan je zelfs de richting van je microfoontjes bepalen en extra ruis onderdrukken. Nog een heel handige toepassing: via je app kan je je hoorapparaatje lokaliseren als je het kwijt bent geraakt... Je kan er ook handige filmpjes mee bekijken over hoe je batterijen moet verwisselen of hoe je je hoorapparaat moet onderhouden. De meeste apps zijn voor iPhone, maar ook voor Android zijn er ondertussen al heel wat beschikhaar.

4. Batterijen: microformaat, maxivermogen

Hoorapparaten kunnen heel veel en dat vraagt natuurlijk om power. Gelukkig heb je daar geen grote batterijen voor nodig, maar lukt het ook met hele kleintjes die gemiddeld wel 7 tot 10 dagen meegaan. En da’s lang, als je ziet hoe vaak je bijvoorbeeld de batterij van je smartphone moet opladen... Oplaadbare batterijen of opladers voor je hoortoestel blijven – voorlopig – nog moeilijk, omdat dit type batterijen minder goed kan presteren.

5. Bellen & co

Bellen met een hoorapparaat? Geen probleem: elk merk heeft ondertussen streamers die dankzij bluetooth zorgen voor rechtstreekse ontvangst van het geluid van je telefoon, smartphone, computer of tv in je hoorapparaten, die zo eigenlijk vanzelf een draadloze headset worden. Handig!

6. Beetje nat? Geen probleem

Vocht en de fijne precisietechniek in elk hoortoestel, dat zijn natuurlijke vijanden. Vroeger raakten de luidsprekertjes geregeld beschadigd of gingen ze slechter werken door vochtproblemen door regen, transpiratie of oorsmeer. Dat zorgde voor een hele hoop klachten en reparaties. Dankzij nanocoating is dat probleem zo goed als opgelost: een ultrafijn laagje biedt bescherming tegen vocht.

Nanocoating: een ultrafijn laagje biedt bescherming tegen vocht.

In de regen lopen of per ongeluk onder de douche met je hoorapparaat is geen probleem meer, al kan je er nog altijd beter niet mee zwemmen. De waterbestendigheid van dit beschermlaagje wordt uitgedrukt in een IP-rating, de hoogst mogelijke bescherming is op dit moment IP-waarde 68.