Advertorial

© Getty Images/iStockphoto

Hoeveel kost een hoorapparaat?

Van ruim 700 euro tot meer dan 2.500 euro: een hoorapparaat is niet goedkoop, maar als je het nodig hebt, kom je in de meeste gevallen wel in aanmerking voor een tussenkomst. Dit is wat je moet weten voor het hele financiële plaatje.

1. Hoeveel betaal je in het hoorcentrum?

Prijzen van hoortoestellen variëren van 710 euro tot pakweg 2.650 euro. Die prijzen verschillen niet alleen per merk, maar worden ook bepaald door de specificaties van het toestel. Hoe meer het kan en hoe beter het zich kan aanpassen aan verschillende omstandigheden, hoe duurder het wordt. In overleg met je audicien kan je het toestel zoeken dat het beste voldoet aan jouw noden, met de juiste prijs-kwaliteitverhouding. In het aankoopbedrag zit meteen ook de prijs voor de hoortesten, het aanmeten, de aanpassingen, controles en eventueel ook een aantal reparaties. Op hoorapparaten geldt een standaard garantie van 2 jaar, die eventueel uitgebreid kan worden naar 5 jaar. Gemiddeld gaan hoorapparaten 4 à 5 jaar mee.

In het aankoopbedrag zit meteen ook de prijs voor de hoortesten, het aanmeten, de aanpassingen en controles.

Als je na een proefperiode besluit toch geen hoorapparaat te kopen en alles terug te geven, heb je geen kosten. Wanneer je een voorschrift hebt van je NKO-arts, betaalt je ziekenfonds de gemaakte vaste kosten terug aan het hoorcentrum.

2. Hoeveel krijg je terugbetaald?

Om in aanmerking te komen voor een tussenkomst van het ziekenfonds, zal je langs moeten bij een NKO-arts. Die kijkt niet alleen of je een hoorapparaat nodig hebt, maar ook of je voldoet aan de voorwaarden voor een tussenkomst. Het bedrag waar je recht op hebt, verschilt naargelang je leeftijd. Ben je jonger dan 18 jaar, dan krijg je 1.136,11 euro terug voor een hoorapparaat aan één oor en 2.250,37 euro voor beide oren. Ben je ouder dan 18 jaar, dan is dat 666 euro voor één oor en 1.318,27 voor beide oren. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je hebt vooraf de goedkeuring nodig van de adviserend geneesheer van je ziekenfonds en er moet sprake zijn van een gehoorverlies van minstens 40 dB. Het hoorapparaat moet ook minstens 5 dB gehoorwinst opleveren.

Er moet sprake zijn van een gehoorverlies van minstens 40 dB en het hoorapparaat moet ook minstens 5 dB gehoorwinst opleveren.

Er zijn op deze voorwaarden wel een aantal uitzonderingen mogelijk, afhankelijk van je diagnose en testresultaten bij de NKO-arts. Een nieuwe tegemoetkoming is pas mogelijk na drie jaar als je jonger bent dan 18 en pas na vijf jaar als je ouder bent dan 18. Bij sommige ziekenfondsen kan je je bijkomend verzekeren zodat je meer terugbetaald krijgt of krijg je een extra tegemoetkoming. Daarvoor informeer je best bij jouw ziekenfonds.

– Extra ondersteunend materiaal – zoals hulpmiddelen om met je hoorapparaat het geluid van je telefoon, computer of tv te streamen bijvoorbeeld – wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Als je erkend bent als persoon met een handicap bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) kan je hiervoor in een aantal gevallen een tegemoetkoming krijgen. Je aanvraag om erkend te worden moet je voor je 65ste indienen bij jouw provinciale afdeling van het VAPH. www.vaph.be

– Als je werkzoekend bent, kan je via GTB, de gespecialiseerde dienst voor trajectbepaling en -begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen, ook ondersteuning krijgen. Voor meer info kan je terecht bij een werkwinkel in je buurt of in de provinciale GTB-zetels. www.gtb-vlaanderen.be

– Sinds 1 oktober 2008 kent de VDAB het recht op de Bijzondere Tewerkstellingsondersteunende Maatregelen (BTOM’s) toe. BTOM’s worden aan werknemers met een arbeidshandicap en aan werkgevers toegekend in het kader van werkbehoud. Daarbij kan je arbeidsomgeving aangepast worden met specifieke hulpmiddelen.

3. Hoe zit het met de verzekering?

Terugbetaling bij beschadiging, verlies of diefstal van je hoorapparaat zit niet standaard in de meeste familiale verzekeringspolissen. Je kan hiervoor bij een aantal verzekeraars een aparte polis afsluiten, maar het is handiger om meteen bij de aankoop van je hoortoestel een verzekering te nemen in het hoorcentrum zelf. Zo’n verzekering zorgt niet alleen voor terugbetaling bij schade, verlies of diefstal, maar geeft je ook meer voordelen qua service en onderhoud, en extra korting op batterijen, reinigingsproducten en hoorhulpmiddelen.