Advertorial

© Getty Images/iStockphoto

10 gouden regels voor een hoorapparaat

Begin er op tijd mee, draag het zoveel mogelijk en nog acht andere belangrijke tips: met deze adviezen haal je het beste uit je hoorapparaat!

1. Goeie gewoonte: altijd dragen

Draag je hoorapparaat zoveel mogelijk. Als je het alleen draagt op momenten waarop je contact hebt met de buitenwereld, is dat mentaal erg vermoeiend. Je moet dan overschakelen van geen of weinig geluid naar veel geluid. Als je het heel de dag door draagt, ben je de kleine geluiden van alledag al gewoon en wordt het daardoor ook gemakkelijker voor je om in een drukkere omgeving met meer geluid te functioneren.

2. Stel niet uit... als je wil blijven horen

Mensen denken soms dat je het dragen van een hoortoestel best zo lang mogelijk uitstelt om je gehoor nog te trainen. Dat klopt helemaal niet. Het is juist omgekeerd: als je gehoorzenuw langere tijd niet geprikkeld wordt, leren je hersens het als het ware af om te horen. Daardoor gaat een deel van dat vermogen definitief verloren, ook als je daarna begint met een hoorapparaat. Als je auditieve cortex, het deel in je hersenen dat geluid moet verwerken, niet meer goed functioneert, zal je daarna ook mét hoorhulp anderen nog steeds niet goed kunnen horen en verstaan. Er op tijd aan beginnen is daarom essentieel.

3. Pitch perfect: wat werkt voor jou?

Vertel bij je audicien alles wat goed gaat en wat niet, om je hoorapparaat helemaal op jouw maat in te kunnen stellen. Het is bijvoorbeeld handig om een schriftje bij te houden waarin je noteert wat je stoort of wat je juist opvalt, nu je weer beter kan horen. Vertel eerlijk wat je ervaart. Opnieuw horen met een hoorapparaat is een gewenningsproces waar je de tijd voor moet nemen.

Opnieuw horen met een hoorapparaat is een gewenningsproces waar je de tijd voor moet nemen.

Sla na je proefperiode van een maand je zesmaandelijkse controles niet over. Bij die controle wordt niet alleen gecheckt of de instellingen nog altijd de beste zijn voor jou, maar wordt alles ook goed gereinigd en wordt meteen opgefrist wat jij zelf thuis kan doen om het te onderhouden.

4. Voel je het zitten? Niet ok!

Als je pas een hoortoestel draagt, voel je het nog zitten natuurlijk, maar dat gevoel zou moeten verdwijnen naarmate het went. Blijf je het toch voelen, ga dan langs bij het hoorcentrum in je buurt, zodat het aangepast kan worden. Doet het pijn? Dat mag echt niet, doe het dan meteen uit en ga langs bij je hoorcentrum.

5. Blijf proberen

Lukt het in een bepaalde situatie toch niet zo goed om te horen met je hoortoestel? Het is niet omdat het één keer niet goed gaat, dat je iets definitief niet meer kan. Geef jezelf de tijd en probeer het opnieuw, je zal merken dat het vaak beter en beter zal gaan. Progressie is mogelijk tot ongeveer drie maanden nadat je met een hoortoestel bent begonnen, dan pas weet je wat er allemaal mogelijk is.

6. Check: batterij mee?

Afhankelijk van het type toestel en van de instellingen gaan batterijen gemiddeld 8 à 10 dagen mee. Zorg ervoor dat je altijd een reserve-batterij bij hebt; anders is het wel erg sneu als je op een feestje of een etentje met vrienden hen opeens niet meer goed kan verstaan...

7. Slapen doe je zonder

Slaap niet met je hoortoestel in. Op die manier krijg je een beetje ‘oorrust’ en is je gehoorgang een tijd vrij, zodat je bijvoorbeeld minder snel last krijgt van oorproppen. ’s Nachts heb je het trouwens niet nodig om te horen.

8. Netjes opgeborgenMaak er een goede gewoonte van om je hoortoestel telkens meteen goed op te bergen als je het uitdoet.

Maak er een goede gewoonte van om je hoortoestel telkens meteen goed op te bergen als je het uitdoet.

Het is zo klein dat het makkelijk verloren raakt en zoeken is niet leuk, ook al bestaan er tegenwoordig handige apps die signaleren waar het zich bevindt. Bij je hoorcentrum vind je droogdozen om je toestel in op te bergen. Die dozen zorgen er meteen voor dat het vocht – door transpiratie, oorsmeer of regen – geabsorbeerd wordt, zodat je toestel langer meegaat.

9. Opgepast voor de hond!

Pas op met huisdieren: als je je hoortoestel gewoon op een tafeltje laat liggen, zou het niet de eerste keer zijn dat de poes of de hond ermee vandoor gaat. Een goede opbergroutine kan je veel ellende én geld besparen.

10. Nat? Liever niet

Zwemmen of douchen doe je beter niet met je hoortoestel aan. Als je dat een keertje vergeet onder de douche is dat niet zo erg, maar het is beter van niet. Zwemmen met je hoorapparaatje in is echt een no-go; het zijn vooral de stoffen in het water – chloor, zout of andere vervuilende stoffen – die de beschermende coatinglaag aantasten en je hoorapparaat zo beschadigen.