Goedkoop telefoneren via het internet

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een van uw kinderen woont in het buitenland, u brengt jaarlijks enkele maanden door in zonniger oorden... Maar u houdt wel graag contact met iedereen? Via het internet kunt u (bijna) gratis naar de andere kant van de wereld bellen.

Het klassieke vaste telefoonnet heeft zijn beste tijd gehad. Meer en meer mensen hebben geen vaste lijn meer. Velen beschikken enkel over een gsm. Maar daar hangt een prijskaartje aan vast. Zeker wanneer u regelmatig naar of vanuit het buitenland belt.

Bent u zelf een fervente reiziger, heeft u kinderen die in het buitenland wonen of werken, kleinkinderen die in het buitenland studeren? Als u graag contact houdt met uw familie, dan kan de telefoonrekening wel eens de pan uit swingen. De oplossing: bellen via het internet. In het vakjargon heet deze techniek Voice over IP (waarbij IP staat voor Internet Protocol), of kortweg VoIP.

Voice over IP is tegenwoordig zo eenvoudig geworden dat iedereen het kan gebruiken. VoIP bestaat al redelijk wat jaren, maar kende aanvankelijk wel een aantal nadelen. De nodige software was niet altijd even gebruiksvriendelijk. De lage snelheid van de modems en de verbindingen zorgde vroeger vaak voor gesprekken met echo’s en haperingen. De computer moest over een microfoon en een luidsprekertje beschikken en u was dus aan uw computer gebonden. En u kon uw gesprekspartner nooit even spontaan opbellen. Er moest een afspraak gemaakt worden voor een tijdstip waarop beiden achter de computer zaten en online waren.

Al die moeilijkheden behoren tegenwoordig tot het verleden. De huidige techniek is veel gebruiksvriendelijker, betrouwbaarder en kwaliteitsvoller. Door het toenemende succes van VoIP is er misschien wel een ander probleem ontstaan. Er wordt tegenwoordig zoveel hardware aangeboden voor VoIP dat het moeilijk wordt een keuze te maken: zuivere VoIP-telefoons, adapters voor klassieke telefoons, combinatieproducten en routers allerhande.

Verschillende VoIP-oplossingen

Telefoongesprekken voeren via het internet met een minimum aan moeite of investeringen, doet u via uw eigen computer. Die beschikt meestal wel over een geluidskaart en luidsprekers en een microfoontje. Wat u daarnaast nodig heeft is een breedbandaansluiting (ADSL of kabel) en software. Die software wordt door heel wat aanbieders (zie verder) gratis ter beschikking gesteld. Het volstaat deze op uw computer te installeren en u kunt aan de slag. Met andere gebruikers van dezelfde programma’s kunt u dan volledig gratis bellen.

Al een stuk handiger dan de luidsprekers van uw computer en een microfoontje is een headset, hetzij via een kabeltje met uw pc te verbinden, het zij draadloos via Bleutooth. U kunt in dit geval zelfs de kleine bluetooth headsetjes gebruiken die ook voor gsm’s worden gebruikt.

Nog een mogelijkheid zijn telefoontoestellen van klein tot tafelmodellen die eenvoudigweg via een USB-poort op de computer worden aangesloten. U telefoneert dan gewoon zoals u dat ander zou doen, maar dan wel via de computer.

En tot slot bestaat er tegenwoordig ook een heel gamma draadloze VoIP-toestellen, waarmee u volledige bewegingsvrijheid geniet en zelfs vergeet dat u via het internet aan het bellen bent. Ook combinatietoestellen waarmee u zowel oproepen kunt ontvangen en maken via de klassieke telefoonlijn als via het VoIP-principe doen meer en meer hun intrede. Meer zelfs: om via het internet te bellen, hoeft uw pc niet eens meer noodzakelijk aan te staan. Stand-alone adapters kunnen rechtstreeks op een ADSL- of kabelmodem worden aangesloten als interface voor uw telefoontoestellen.

Skype, de bekendste

De meest gekende VoIP-aanbieder is ongetwijfeld Skype. Deze software draait meestal ook achter firewalls en routers zonder dat daar allerhande kunstgrepen voor moeten worden uitgevoerd. De software van Skype kunt u gratis downloaden op www.skype.com of www.skype.com/intl/nl voor de Nederlandstalige versie. De procedure is heel eenvoudig. In de loop van deze downloadprocedure wordt onder meer gevraagd of Skype automatisch gestart moet worden als u Windows opstart. Dat is handig als u via Skype bereikbaar wilt zijn omdat het programma dan steeds actief is als uw computer aan staat. Keerzijde van de medaille: het opstarten van Windows duurt iets langer en het programma neemt steeds van geheugen en processortijd in beslag. Mensen die veel gebruik willen maken van Skype doen er goed aan deze optie aan te vinken, anders kunt u het vinkje beter weghalen.

Na het downloaden van de software moet u een account aanmaken. Hiervoor kiest u een gebruikersnaam en een wachtwoord. Uw e-mailadres opgeven dient om later eventueel uw wachtwoord opnieuw op te vragen indien u dat vergeten zou zijn.

Later moet u in het eerste venster na het opstarten gewoon uw gebruikersnaam en wachtwoord ingeven en u bent vertrokken. Naar andere Skype-gebruikers bellen kan nu volledig gratis. De enige voorwaarde is dat u de Skype-gebruikersnaam van deze persoon kent. Beschikt u beiden over een webcam, dan is een videogesprek zelfs mogelijk.

Maar u kunt natuurlijk ook bellen naar vaste en mobiele telefoons van mensen die geen Skype-gebruiker zijn. In dit geval is de verbinding niet gratis, maar wel stukken goedkoper dan de normale verbindingen, zeker indien u van en naar het buitenland belt. Om deze verbindingen te kunnen maken, moet u eerst Skype-krediet kopen. dat doet u online en betaalt u met een kredietkaart.

Onder Belhistorie vindt u keurig een overzicht van alle inkomende en uitgaande gesprekken.

Windows Live Messenger

De tijd dat MSN enkel het typische chatprogramma van de jeugd was, is ook al lang verleden tijd. Tegenwoordig kan Windows Live Messenger heel wat meer aan. Met een headset of een USB-telefoontje kunt u probleemloos een gesprek voeren en hebt u bovendien een webcam, dan behoort een videogesprek tot de mogelijkheden. Wat u moet doen om MSN Messenger te gebruiken is eenmalig een gratis Microsoft. NET Passport-registratieprocdure doorlopen. Meer informatie en downloaden kan op http://messenger.msn.be

Philips heeft handige draadloze telefoontoestellen op de markt gebracht waarmee u naar keuze via het vaste net of via Windows Messenger kunt telefoneren. De installatie van deze Plug e& Play-telefoons is kinderspel.

Voipbuster

Naast Skype en Windows Live Messenger zijn er nog tal van andere aanbieders actief op deze markt. Op www.voipbuster.com kunt u bijvoorbeeld software downloaden waarmee u één uur per week gratis kunt bellen naar de meeste Europese landen en Amerika. Betaalt u eenmalig een minimum van 10 euro belkrediet, dan mag u zelfs 5 uur per week gratis bellen. Het krediet gebruikt u dan om naar bestemmingen te bellen die niet gratis zijn, zoals naar mobiele nummers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content