Besparen bij het printen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Printers worden alsmaar goedkoper, maar we vergeten wel eens dat de inktpatronen vaak behoorlijk wat geld kosten. We geven u een aantal tips om te bezuinigen op uw printkosten.

Inktjetprinters zijn in aankoop absoluut niet duur meer, maar de inkt kan een stevig budget betekenen als u onbezonnen gaat printen. Daarom geven we een aantal tips om te besparen op printkosten.

Aankoop van een printer

Kiest u voor de aanschaf van een inktjetprinter, koop dan een printer met gescheiden inktpatronen. Bij printers waarbij alle kleuren in één inktpatroon zijn ondergebracht, moet u de volledige cartridge telkens vervangen, ook al is er slechts één kleur op. Bij gescheiden inktpatronen hoeft enkel de kleur te vervangen die op is.

Overweeg echter voor de aankoop toch even of u niet beter voor een laserprinter opteert. Veel mensen denken nog verkeerdelijk dat laserprinters superdure toestellen zijn, die enkel op kantoren worden gebruikt. Tegenwoordig hebt u echter al een degelijke kleurenlaserprinter voor minder dan ? 200, een zwart/witlaserprinter voor minder dan de helft van de prijs. Een laserprinter werkt niet met inktpatronen, maar met tonercartridges. Die zijn duurder in aankoop (ongeveer ? 60 per tonerpatroon per kleur) maar kunnen veel meer pagina’s aan dan een inktpatroon. Een tonerpatroon van een goedkope laserprinter print gemakkelijk 2500 pagina’s. En ook de snelheid waaraan een laserprinter afdrukt, ligt een stuk hoger dan die van een inktjetprinter. Drukt u echter veel foto’s af op fotopapier dan kiest u beter voor een inktjetprinter. Een laserprinter geeft voor foto’s minder goede resultaten.

Printers die duurder zijn in aankoop hebben vaak goedkopere inktpatronen zodat ze op termijn toch goedkoper uitkomen. Om na te gaan of de aankoop van een andere printer u een besparing zou kunnen opleveren kan de website www.printer.com/home.nl.html u helpen.

Welke inkt gebruiken?

De originele inktpatronen, afkomstig van de fabrikant van uw printer, zullen de beste resultaten geven, maar zijn meestal ook veruit het duurst. Toch kunt u besparen door voor grote inktpatronen te kiezen, m.a.w. inktpatronen die er hetzelfde uitzien en perfect in uw printer passen, maar meer inkt bevatten. De meeste fabrikanten bieden dit minstens aan voor de zwarte inktpatronen.

Voorts kunt u ook soms leuke besparingen doen door de prijzen van diverse leveranciers van originele inktpatronen te vergelijken. Vaak is de prijs in webshops bijvoorbeeld goedkoper. Neem ook een kijkje op webshops in de buurlanden. Zelfs met de verzendingskosten bijgeteld, komt u soms goedkoper uit. En wanneer het Britse pond bijvoorbeeld goedkoop staat, loont het de moeite om even een kijkje te nemen op Engelse websites zoals www.amazon.uk.

Een andere optie zijn de alternatieve inktpatronen, patronen van andere merken die compatibel zijn met uw printer. Deze kosten over het algemeen 30 tot 60 % goedkoper dan de originele inktpatronen. Het loont zeker de moeite om ze een keertje te testen met de aankoop van 1 inktpatroon per kleur. Dan kunt u zelf de kwaliteit beoordelen. Vaak zijn de kleuren minder levendig of vervagen de afdrukken na verloop van tijd sneller.

Tot slot bestaan er ook navulkits voor inktpatronen. Meestal moet u bij deze systemen met een spuit de inkt zelf in de inktpatronen spuiten. Sommige fabrikanten van deze inkt navulkits leveren lege inktpatronen mee die u kunt vullen, bij andere moet u uw originele inktpatronen navullen. Dat kan soms problemen geven. Tegenwoordig bevatten heel wat inktpatronen namelijk een chip die aangeeft hoeveel inkt er nog in het patroon zit. Vult u deze patronen bij, dan blijft de chip toch aangeven dat het patroon leeg is, waardoor uw printer dienst zal blijven weigeren. Om dit te omzeilen bestaan er chip-resetters, maar dat wordt wel erg ingewikkeld. Ook bij navulkits haalt de kwaliteit meestal nooit het niveau van de originele inktpatronen.

Op de harde schijf in plaats van op papier

Denkt eerst even na of u het artikel, het bestand in kwestie echt nodig hebt op papier of u het enkel wilt bijhouden om het later nog te kunnen raadplegen. In dit laatste geval hoeft u het misschien niet te printen, maar kunt u het beter opslaan op uw harde schijf onder de vorm van een pdf. In feite drukt u het artikel af naar een bestand dat u later altijd kunt openen met de gratis Adobe Acrobat Reader.

Om dit te doen heeft u enkel een eenvoudig programmaatje nodig, dat CutePDFWriter heeft en dat u gratis kunt downloaden op www.cutepdf.com.

Na het downloaden en installeren van deze software, zult u merken dat wanneer u een printopdracht geeft (ctrl P), er in het dialoogvenster dat opent een printer is bijgekomen die de naam CutePDFWriter heeft. Selecteert u deze printer dan maakt het programma in plaats van een print een pdf van het geselecteerde bestand. U kiest in het volgende venster zelf waar u die opslaat.

Zwart-wit of kleur?

Kleurinkt kost een stuk meer dan zwarte inkt. Dus loont het de moeite om even na te denken of u echt nood hebt aan die kleuren. Wilt u bijvoorbeeld gewoon een interessante tekst printen die u op internet heeft gevonden, dan hebt u misschien geen behoefte aan alle kleurtjes die op de webpagina voorkomen? U kunt de instellingen van uw printer dan zo aanpassen dat het toestel afdrukt in zwart-wit of grijstinten. Dit betekent echter niet dat u enkel en alleen uw zwarte inktpatroon zal aanspreken en geen kleurinkt zal gebruiken. Een zuivere zwart-witafdruk bestaat in de praktijk niet, er worden kleuren gebruikt om het zwart te versterken. Toch zal het verbruik aan kleurinkt een stuk lager liggen.

Hoe u dit doet, verschilt van printer tot printer. Hoe dan ook geeft u de printopdracht ctrl P. In het venster dat dan opent, kijkt u of u meteen ergens de optie zwart-wit of grijstinten ziet. Is dat niet het geval, dan klikt u op ‘Eigenschappen’ naast het veld dat de geselecteerde printer weergeeft. Overloop de verschillende tabbladen. Ergens komt u vast deze mogelijkheid tegen.

Even kijken of de print aan uw verwachtingen zal voldoen

Elke afdruk die u maakt, kost geld. Dus moeten misdrukken zeker voorkomen worden. Dat kunt u vaak doen door er een gewoonte van te maken niet meteen te printen, maar eerst een afdrukvoorbeeld op het scherm te bekijken (Selecteer bovenaan het scherm Bestand en vervolgens Afdrukvoorbeeld). U kunt nu door het document scrollen en even kijken of dit aan uw verwachtingen voldoet.

Printerinstellingen aanpassen

Standaard zal uw printer meestal zo ingesteld zijn dat hij de beste kwaliteit levert. Maar dat is misschien niet altijd nodig. Print u bijvoorbeeld gauw een routebeschrijving uit, die achteraf toch linea recta in de papiermand belandt, dan volstaat een mindere kwaliteit. Vaak merkt u het kwaliteitsverschil zelfs alleen als u beide prints naast elkaar houdt. Om voor een lagere kwaliteit te kiezen geeft u weerom de printopdracht ctrl P en klikt u vervolgens op ‘Eigenschappen’. Opnieuw zult u op één van de tabbladen moeten gaan zoeken waar u het vak ‘Afdrukkwaliteit’ vindt. Hier kunt u meestal kiezen voor Beste, Normaal of Concept.

Enkel dat deel van een website printen dat u interesseert

Als u op een website een tekst die u interesseert wilt printen, rolt er vaak heel wat papier uit uw printer met navigatie-elementen, publiciteit enz. Als u een beetje pech heeft, is de tekst die eigenlijk wilde er zelfs helemaal niet bij, omdat u soms eerst in de tekst zelf moet klikken vooraleer dat deel wordt geprint.

Degelijke, informatieve websites zoals de onze, helpen u deze ergernissen te voorkomen door bij elk artikel een printknop te voorzien. Zodra u naast, boven of onder een artikel dat u interesseert op de knop ‘Printen’ of ‘Afdrukken’ klikt, opent er een nieuw venster met een printvriendelijke versie van het artikel, zonder extra balast en netjes op uw A4-tje passend. Print dit af en u bespaart heel wat inkt, papier en ergernis.

Opdat u ook op minder printvriendelijke websites enkel dat deel zou kunnen printen dat u interesseert, bieden heel wat printerfabrikanten tegenwoordig een tooltje om alleen het gewenste deel van een webpagina af te drukken. Enkele voorbeelden zijn Canon Easy Webprint EX, Lexmark Toolbar, HP Web Smart Printing en Epson Web-to-Page. Deze tooltjes vindt u gratis op het internet. Eenvoudig te downloaden en te installeren en in uw webbrowser verschijnt een extra knop of toolbar waarmee u dit tooltje activeert en precies kunt selecteren wat u wilt printen.

Druk selecties af in Word of Excel

In Word hebt u niet altijd een afdruk van de hele tekst nodig en zeker in Excel niet van de hele werkmap of zelfs niet het gehele actieve werkblad. Selecteer in dat geval met uw muis (linker muisknop indrukken bij het begin van het deel dat u wilt selecteren en deze ingedrukt houden terwijl u de muisaanwijzer naar het einde van de selectie verplaatst) precies het deel dat u wilt printen. Geef de printopdracht ctrl P en kies vervolgens onder ‘Afdrukbereik’ voor de ‘Selectie’.

Druk meerdere pagina’s op één vel papier af

Het loont zeker de moeite om na het geven van de printopdracht ctrl P naast de geselecteerde printer op ‘Eigenschappen’ te klikken en daar de verschillende tabbladen eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Zo zult u merken dat u meestal ergens een vakje kan aanvinken voor ‘Passend op papier’. Zo zult u voorkomen dat bijvoorbeeld een klein kolommetje van uw excelselectie net op een nieuw vel papier terecht komt.

Andere interessante mogelijkheden zijn ‘Dubbelzijdig afdrukken’. Dit spaart natuurlijk behoorlijk wat papier uit, maar is bijvoorbeeld ook zeer handig als u uw afdrukken nadien in een map wilt steken of wilt inbinden met ringetjes.

Soms hebt u het document niet echt op ware grote nodig, maar volstaat het om de pagina’s op de helft van een vel papier of zelfs minder te hebben. Dan kiest u voor de optie ‘Meerdere pagina’s per vel’ en kiest u het aantal pagina’s dat u op één vel papier wilt.

Zeker bij een Powerpointpresentatie is het meestal niet nodig om één vel papier per dia te gebruiken. Kies daarom bij uw printinstructies voor ‘Hand-outs’ in plaats van dia’s. U kunt zelf bepalen hoeveel dia’s per pagina er worden afgedrukt. Wilt u bijvoorbeeld naast elke dia nog wat persoonlijke notities kunnen maken, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 3 dia’s per pagina, met daarnaast telkens enkele lijntjes om op te noteren.

Gebruik letters met gaatjes

Wie veel teksten afdrukt, doet er misschien goed aan Ecofont te installeren. Dit inktzuinige lettertype produceert geen volle letters, maar letters met gaatjes. Op een normale fontgrootte zijn die gaatjes haast niet merkbaar, enkel wanneer u voor heel grote letters kiest merkt u ze. De makers beweren dat u met Ecofont tot 20% minder inkt verbruikt. Het lettertype Ecofont kunt u gratis downloaden op http://www.ecofont.nl/ecofont.html.

Verzorg uw printer met verstand

Een inktjetprinter spuit inkt door ultrakleine gaatjes die wel eens verstopt kunnen raken, zeker als u slechts af en toe print. Het resultaat: strepen op uw afgedrukt document. Vrijwel alle printers hebben daarom een reinigingsprogramma dat u via de bijgeleverde software kunt opstarten. Dit programma verbruikt echter heel wat inkt. Gebruik het daarom niet systematisch maar enkel wanneer u merkt dat de gaatjes van uw printer verstopt zijn. Misschien is het beter uw printer geen maanden werkloos op uw bureau te laten staan, dan dit programma telkens te moeten gebruiken.

Zorg er ook voor dat uw printer in een stofvrije omgeving staat. Printers waarbij de papierinvoer bovenaan gebeurt, schermt u best af met een hoes wanneer u ze niet gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content