Risico op ziekten door muggen in België groeit

Het risico dat muggen in België besmettelijke ziekten overdragen is klein, maar wel groeiende. Dat zegt onderzoekster Veerle Versteirt, die voor haar werk een doctoraat krijgt aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen.

Versteirt en haar collega’s maakten voor het eerst een grondige inventaris van de muggen in België. In totaal vonden ze in ons land 24 verschillende muggensoorten. De meest voorkomende was de klassieke “huismug”.

Toch is de invloed van de globalisatie voelbaar, zegt de onderzoekster. Dankzij toerisme, transport en wereldhandel krijgen uitheemse soorten hier poot aan de grond. Zo’n “nieuwe Belg” is “Aedes koreicus”, een soort die nog nooit buiten het normale verspreidingsgebied in Azië was gevonden.

Er dook nog een tweede exoot op, “Aedes japonicus japonicus”. Beide soorten zijn waarschijnlijk meegekomen met handelswaar. “Allebei kunnen ze virussen overdragen die ziekten zoals dengue, gele koorts, West-Nijlziekte en Chikungunya veroorzaken.”

Versteirt en haar collega’s ontdekten ook leefruimten, “habitats”, waar muggen aanwezig zijn die het West-Nijlvirus of malaria kunnen overbrengen. “Op zich is dat niet erg”, zegt Versteirt. “Om de ziekte effectief over te dragen, moeten ze eerst bloed zuigen bij iemand die de ziekte heeft, en die zijn er voorlopig niet of nauwelijks. Maar hoe meer toeristen een ziekte uit het buitenland meebrengen, hoe meer kans dat die ziekte een keer de ‘juiste’ mug ontmoet.”

Dat risico is nog steeds klein, maar het kan niet meer genegeerd worden, waarschuwt Versteirt dan ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content