© Getty Images/iStockphoto

Zomersolden: 5 tips om je bankgegevens niet in de uitverkoop te zetten

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op 1 juli starten de zomersolden. Traditioneel is het dan op de koppen lopen in de winkelstraten. Maar ook online wordt het een drukte van jewelste. Online winkelen is echter niet zonder gevaar als je onbezonnen te werk gaat. Daarom geeft online beveiligingsspecialist Bullguard vijf eenvoudige en nuttige tips.

Cybercriminelen slaan steeds vaker en harder toe en ze viseren lang niet alleen bedrijven en overheidsinstellingen. Ook gewone consumenten zijn meer en meer slachtoffer. Toch is er geen reden tot paniek. Dankzij deze vijf eenvoudige tips van online beveiligingsspecialist Bullguard houdt u geen kater over aan uw winkeluitspattingen bij de start van de zomersolden.

1. Controleer de URL

Betaalt u online? Verifieer dan altijd of de URL start met “https”, het bewijs dat het om een veilige link gaat. Let ook op kleine spelfouten in de link. Fraudeurs maken er een erezaak van om mensen te doen geloven dat ze op de juiste website zitten, terwijl dit eigenlijk niet zo is.

2. Gebruik een kredietkaart

Met een kredietkaart bent u het best beschermd als u online winkelt. U kan namelijk een klacht indienen bij het kredietbedrijf als u het vermoeden hebt dat uw kaart misbruikt werd en zij nemen de nodige stappen, zonder dat u hier zelf moet voor opdraaien.

Hebt u online iets gekocht? Bewaar of print altijd de bevestigingsboodschap en de afrekening. Hier staan duidelijk de kostprijs, de bedrijfsnaam, het telefoonnummer en de ruilvoorwaarden vermeld. Controleer ook steeds uw bankafschriften om te kijken of er geen verdachte transacties gebeurden.

3. Koop nooit via een WIFI hotspot

Toegegeven, online winkelen in de koffiebar om de hoek klinkt aantrekkelijk, maar u doet het beter niet. Vaak zijn deze hotspots niet voldoende beveiligd (er is geen paswoord of enkel een gemeenschappelijk paswoord) waardoor hackers virtueel mee kunnen kijken en aan de haal kunnen gaan met uw bankgegevens.

4. Winkel enkel op betrouwbare websites

Winkel enkel op websites die u kent en die er professioneel uitzien. Twijfelt u? Lees dan het privacy en veiligheidsbeleid om er zeker van te zijn dat de site geen persoonlijke gegevens deelt met derden, waardoor u overvloedig spam mail ontvangt of ongevraagd opgebeld wordt.

Wilt u tot een aankoop overgaan, controleer dan of de site genoeg info geeft over verzendingskosten, ruilvoorwaarden en garanties. Let er ook op dat u gemakkelijk contactgegevens met een telefoonnummer kan terugvinden, zodat u bij problemen steeds ergens terecht kan. Ook reviews van andere kopers geven een duidelijk beeld over of het al dan niet om een betrouwbare website gaat.

Tot slot: als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Ga hier onder geen beding op in.

5. Beveilig uw PC, smartphone én tablet

Vergeet uw eigen PC, laptop of smartphone niet te beveiligen. Zo verkleint u de kans op virussen, phishing, indentiteitsdiefstal en malware aanzienlijk. Meer info op www.bullguard.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content