Videoplezier met YouTube

YouTube is een van de populairste websites op internet. Deze site wordt dagelijks door vele miljoenen mensen bezocht om video’s te bekijken of zelf te plaatsen. Wat maakt YouTube zo leuk?

Er zullen maar weinig computergebruikers zijn die nog nooit van YouTube www.youtube.com hebben gehoord. Zelfs mensen die nooit op deze website geweest zijn, weten dat het een site is waarop video’s over de meest uiteenlopende onderwerpen te vinden zijn. YouTube wordt dan ook regelmatig buiten internet door journaals en actualiteitenprogramma’s gebruikt om bijzondere filmpjes te laten zien. Onder andere bij de volksopstanden in diverse Arabische landen het afgelopen jaar, speelde YouTube een belangrijke rol bij het laten zien van amateurbeelden van de opstanden en het hardhandig optreden van overheden en politie.

Inmiddels zijn er vele miljoenen uren aan videomateriaal op YouTube te bekijken en elke minuut komen daar tientallen uren aan beeld en geluid bij. Het gaat daarbij om delen van of complete tv-programma’s en films, maar ook om de meest uiteenlopende amateurbeelden. Sommige mensen zijn er zelfs in geslaagd door hun zelfgemaakte video’s op YouTube zo populair te worden, dat ze zijn doorgedrongen tot de zogenaamde mainstream media.

Zanger Justin Bieber kwam in de spotlights door YouTube. Daarnaast hebben ook beruchte personen YouTube gebruikt om bekend te worden bij het grote publiek, zoals verschillende terroristen. Deze extremistische boodschappen worden tegenwoordig vaak zo snel mogelijk verwijderd. Verder maken belangrijke personen en organisaties, zoals de President van de Verenigde Staten, het Koninklijk Huis van Nederland en CNN, regelmatig gebruik van YouTube om informatie wereldwijd te verspreiden.

Het leuke aan YouTube is dat u er over bijna alles wel video’s aantreft. Wilt u bijvoorbeeld een bepaalde sketch van Toon Hermans nog eens zien, dan is de kans vrij groot dat u deze terugvindt in een of andere vorm. Houd er wel rekening mee dat lang niet alle video’s van een goede kwaliteit zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook veel filmpjes te vinden die gemaakt zijn met mobiele telefoons -o.a. bij muziekconcerten- en die vooral opvallen door het voortdurend bewegen van de camera. Sommige video’s bestaan alleen uit stilstaand beeld met geluid. Het gaat dan meestal om muziek. U kunt met behulp van dit soort video’s YouTube daarom ook gebruiken als muziekspeler.

Video’s bekijken

Om op YouTube een video te bekijken, hoeft u niet veel moeite te doen. Het lastigste is om tussen alle miljoenen filmpjes net de video te vinden die u graag wilt zien. Als u naar www.youtube.com gaat, komt u automatisch op de Nederlandse versie van de website terecht. Er worden op de homepagina altijd al een aantal video’s gepresenteerd. De meeste recente in verschillende categorieën, maar ook een aantal populaire onder Meest bekeken en Meest aan favorieten toegevoegd. Als u vaker op YouTube komt, zullen er automatisch video’s van de soort waar u eerder naar gezocht heeft, worden aangeboden.

Om een specifieke video te zoeken, gebruikt u het zoekvak bovenin. Soms wordt dit zoekvak overigens geblokkeerd door een reclamebanner. Deze moet u dan eerst sluiten door te klikken op het kruisje of een knopje sluiten rechtsboven. Stel dat u bijvoorbeeld op zoek bent naar een conference van de eerdergenoemde Toon Hermans. Typ dan in het zoekvak: Toon Hermans. U zult vaak al na een aantal ingetypte letters suggesties krijgen. In het geval van Toon Hermans: een aantal bekende sketches die populair zijn. U kunt daar dan direct op klikken.

U kunt ook verder typen, bijvoorbeeld: Toon Hermans ons genoegen. Klik op Zoeken. U ziet allerlei zoekresultaten, waaronder de bekende conference Ons Genoegen, waarin Toon Hermans een bijeenkomst van de vereniging Ons Genoegen opent. U ziet bij ieder zoekresultaat een korte beschrijving en ook hoe vaak de video al bekeken is.

Om de video te zien, klikt u nu simpelweg op de foto of de titel. Hij wordt meteen afgespeeld. Mocht er nu geen beeld te zien zijn, dan betekent dat waarschijnlijk dat Flash Player (een videospeler) niet geïnstalleerd of te oud is. U krijgt hier vanzelf een boodschap over: met instructies hoe dit programma te installeren.

Soms is er aan het begin van een video een reclameboodschap te zien. U kunt deze vaak wegklikken in het videovenster (met behulp van het kruisje bij de boodschap). Soms moet u de boodschap eerst afkijken voordat u de video te zien krijgt.

De speler van YouTube werkt heel eenvoudig. U pauzeert het afspelen met de pauze-knop (dubbele streepjes) linksonder in de speler. Door een klik op dezelfde knop speelt u de video weer verder af. U spoelt een filmpje verder vooruit of achteruit door op de afspeelbalk onder de video te klikken. Om de video op volledige schermgrootte te zien, klikt u rechtsonder op de knop met de vier pijltjes. Druk op de Esc-toets om het beeld weer te verkleinen. Het geluidsvolume regelt u via het pictogram van de luidspreker.

Moeilijker dan dit is het eigenlijk niet. Als u lid wordt van YouTube -via de link Account maken rechtsboven- krijgt u meer mogelijkheden. U kunt dan bijvoorbeeld uw mening geven bij video’s en uw eigen filmpjes op YouTube zetten.

Partner Content