Surfen zonder sporen na te laten

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Als u even surft op een computer die de uwe niet is, moet u erop letten geen wachtwoorden op te slaan of onbedacht uw hotmail of gmail niet af te sluiten. Tenzij u gebruik maakt van de handige functies die de browsers tegenwoordig hebben.

De meeste programma’s om het internet te raadplegen (internetbrowsers) beschikken tegenwoordig over handige functies om te beletten dat wordt opgeslagen welke websites u hebt geraadpleegd, maar ook om te voorkomen dat uw inloggegevens op de computer worden opgeslagen. Op uw eigen computer kan dat allemaal geen kwaad. Integendeel, dan kan het zelfs handig zijn wanneer u niet telkens opnieuw uw gebruikersnaam en paswoord moet ingeven, maar wanneer u gebruik maakt van een computer die niet van u is, bijvoorbeeld in een hotel in het buitenland, een internetcafé, een bibliotheek,... dan hebt u toch liefst een maximale privacy en geeft u uw gegevens best niet prijs aan iedereen die na u komt.

Probleem is wel dat elke browser deze functie net iets anders heeft uitgewerkt en een andere naam heeft gegeven. We overlopen drie veelgebruikte programma’s: Internet Explorer die de functie ‘InPrivate-navigatie’ noemde, Firefox waarbij het om ‘Privénavigatie’ gaat en Chrome die het heeft over ‘Incognito’-surfen.

Internet Explorer

Om met Internet Explorer te surfen zonder sporen na te laten, start u het programma.

Klik op ‘Beveiliging’ en kies vervolgens ‘InPrivate-navigatie’. U kunt dit ook doen door de toetsencombinatie CTRL + SHIFT + P te gebruiken.

Internet Explorer opent een nieuw venster, waarbij bovenaan in de adresbalk links ‘InPrivate’ staat. Met InPrivate-navigatie voorkomt u dat gegevens over uw browsersessie worden opgeslagen in Internet Explorer. Dit betreft onder andere cookies, tijdelijke internetbestanden, geschiedenis en andere gegevens. Alles wat u in dit venster doet, alle adressen die u hier ingeeft, alle tabbladen die u opent, worden beschermd door een filter en laten geen sporen na op de computer.

Om deze manier van beveiligd surfen opnieuw te verlaten, sluit u gewoonweg het venster door rechtsboven op het kruisje te klikken.

Hebt u gebruik gemaakt van een ‘vreemde’ computer en bent u vergeten om gebruik te maken van de InPrivate-functie? Geen nood u kunt ook achteraf uw sporen wissen.

  • Klik in Internet Explorer bovenaan op ‘Beveiliging’ en kies ‘Browsegeschiedenis verwijderen’, wat ook kan door CTRL + SHIFT + DEL te gebruiken.
  • In het venster dat nu opent zet u overal vinkjes, behalve bovenaan voor ‘Gegevens van favoriete websites behouden’
  • Klik vervolgens op de knop ‘Verwijderen’ en al uw sporen worden gewist.
  • Klik daarna op ‘OK’ om het venster ‘Internetopties’ te sluiten.

Firefox

Maakt u gebruik van de internetbrowser Firefox, start dan het programma op.

  • Klik nu op ‘Extra’ en vervolgens op ‘Privénavigatie starten’.
  • Er opent een venster waarin u opnieuw klikt op ‘Privénavigatie starten’. Elk tabblad dat u opent is nu voorzien van de vermelding Privénavigatie.

Om de Privénavigatie te stoppen klikt u opnieuw op ‘Extra’ en vervolgens op ‘Privénavigatie stoppen’. Of u sluit gewoonweg het venster.

Ook bij Firefox is het mogelijk om achteraf uw sporen te wissen als u geen gebruik hebt gemaakt van de Privénavigatie-mogelijkheid.

  • Klik in het menu op ‘Extra’ en kies in het snelmenu voor ”Recente geschiedenis wissen’.
  • Klik vervolgens op ‘Details’ en plaats een vinkje bij alle opties.
  • In het uitvalmenu ‘Te wissen tijdsperiode’, selecteert u ‘Alles’.
  • Klik vervolgens op ‘Nu wissen’ en u laat de computer keurig zonder sporen van uw gebruik achter.

Chrome

In Chrome vindt u de functie om te surfen zonder sporen na te laten door te klikken op ‘Google Chrome aanpassen en beheren’.

In het menu dat nu verschijnt, kiest u voor ‘Nieuw incognitovenster’. Chrome opent nu een nieuw venster waarin u incognito het internet op kan.

Om deze incognitomodus te beëindigen sluit u gewoon het venster.

En ook hier kunt u achteraf uw sporen wissen door te klikken op ‘Google Chrome aanpassen en beheren’ en vervolgens op ‘Opties’.

Open nu het tabblad ‘Geavanceerde opties’ en klik op de knop ‘Browsergeschiedenis wissen’.

U ziet het, surfen met behoud van uw privacy is eigenlijk kinderspel. Vergeet dus niet om er gebruik van te maken wanneer u surft met een computer die niet de uwe is!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content