Privacy op uw iPad

16/04/15 om 07:15 - Bijgewerkt om 07:15

Bij het werken met uw iPad kan uw privacy soms in de knel raken. Uw surfgegevens worden bijvoorbeeld bijgehouden en uw locatie doorgegeven. Met deze tips houdt u uw gegevens voor uzelf.

Privacy op uw iPad

Als u met uw browser op internet surft, wordt er automatisch informatie opgeslagen over de websites die u bezoekt. Het gaat dan onder andere om de webpagina's die u bekijkt, bestandjes (cookies) die uw voorkeuren op sites bijhouden en gegevens die u heeft ingevuld in formulieren. Dit wordt de browsegeschiedenis genoemd. Het kan soms handig zijn voor u als gebruiker dat deze gegevens worden bewaard. Hierdoor worden bijvoorbeeld webpagina's die u eerder bezocht heeft, sneller geladen. Ook hoeft u niet iedere keer bepaalde gegevens in een formulier in te vullen. Een nadeel is dat wat u online doet, op deze manier ook makkelijk is bij te houden door anderen. Zo kunnen adverteerders doormiddel van cookies bijhouden welke websites u bezoekt, zodat ze daar hun advertenties op kunnen aanpassen. U heeft misschien weleens gezien dat dezelfde advertenties op verschillende sites opduiken, bijvoorbeeld naar aanleiding van de producten bij een webwinkel die u eerder heeft bekeken. Ook kunnen mensen die uw iPad gebruiken, eenvoudig zien welke sites u heeft bezocht en zelfs eerder ingevoerde wachtwoorden automatisch laten invullen.

Browsegeschiedenis verwijderen

Om te voorkomen dat anderen uw surfgegevens kunnen zien, kunt u de browsegeschiedenis en andere websitedata van uw browser laten verwijderen. Voor Safari doet u dat als volgt:

? Open Instellingen.
? Tik in het menu links op Safari.
? Tik op Wis geschiedenis en websitedata.
? Tik op Wis.

Het aanmaken van cookies kunt u eventueel laten blokkeren. Houd er hierbij wel rekening mee dat veel sites niet goed werken zonder cookies.

? Open Instellingen.
? Tik op Safari.
? Tik op Blokkeer cookies.
? Geef uw voorkeur op.

Als u niet wilt dat automatisch wachtwoorden en andere gegevens worden ingevuld in formulieren:

? Open Instellingen.
? Tik op Safari.
? Tik op Wachtwoorden en invullen.
? Sleep de schuifjes bij de gegevens die u niet wilt laten invullen naar links.

Privémodus

Bij het surfen worden er, zoals gezegd, automatisch allerlei gegevens bewaard op uw iPad. U kunt deze wel naderhand verwijderen, maar zolang u dat niet zelf gedaan heeft, zijn deze gegevens toegankelijk voor andere mensen die uw iPad gebruiken. U kunt het verzamelen van gegevens tijdens het surfen voorkomen als u de privémodus inschakelt.

De privémodus is op twee manieren in te schakelen.

Via de instellingen:

? Open Instellingen.
? Tik op Safari.
? Sleep het schuifje bij Volg niet naar links.

Of in Safari:

? Knijp uw duim en wijsvinger samen op het scherm.
? Tik op Privé.
? Tik op Gereed.

De privémodus is herkenbaar aan de zwarte bovenkant van Safari in plaats van de gebruikelijk witte bovenzijde.

Locatievoorzieningen

De GPS functie -locatievoorzieningen genoemd- op uw iPad wordt door een aantal apps gebruikt om plaatsgerichte informatie te presenteren. Bijvoorbeeld bij routeplanner-, fotografie- en weer-apps. Dat kan in dat geval handig zijn, maar er zijn ook apps die om soms onduidelijke redenen graag bijhouden waar u zich bevindt. Met de optie Locatievoorzieningen aan kan altijd doorgegeven worden waar u op dat moment met uw iPad bent.

Als u dat niet wilt, zet u Locatievoorzieningen uit:

? Open Instellingen.
? Tik op Privacy.
? Tik op Locatievoorzieningen.

Om locatievoorzieningen voor alle apps uit te schakelen:

? Sleep het schuifje bij Locatievoorzieningen naar links.

Om voor een bepaalde app locatievoorzieningen uit te zetten:

? Sleep het schuifje bij de gewenste app naar links.

Gebruikersdata

Uw iPad kan zelf bepaalde informatie over het gebruik van de tablet doorsturen naar Apple. Deze info kan dan worden gebruikt voor het verbeteren van apparatuur en software, maar ook voor het op maat presenteren van reclame.

Als u uw gebruikersdata niet wilt laten versturen:

? Open Instellingen.
? Tik op Privacy.
? Tik op Diagnose en gebruik.
? Tik op Stuur niet.
? Tik op Privacy bovenin.
? Tik op Reclame.
? Sleep het schuifje bij Beperk reclametracking naar rechts.

Apps downloaden

Bij het downloaden en installeren van apps wordt toestemming gevraagd voor het door laten geven van informatie vanaf uw iPad. Hierbij gaat het regelmatig om info die niet echt nodig is voor de goede werking van de app. Wees hier dus voorzichtig mee.

Onze partners