Pinterest als digitale knipselmap: zo pak je dat aan!

Een zelfgemaakte foto van het tapijt dat je graag in je nieuwe woonkamer wil. Een knipsel uit een magazine met de perfecte kleur voor de muren. Een foto van de ideale lamp op internet. Op Pinterest verzamel je wat je voor al je projecten nodig hebt op één plaats. Moeiteloos, met deze tips.

Een prikbord stop je niet zomaar in je handtas, in een knipselmap verdrinkt je inspiratie in de wanorde en krabbels in een notitieboekje zijn niet duidelijk genoeg. Pinterest is de uitkomst voor wie orde in zijn ideeën wil, omdat je er info, foto’s en duiding overzichtelijk op borden kan verzamelen. Of je nu een nieuwe woonkamer, een winters dineetje, een handig schoonmaaktrucje, een nieuw kapsel, een treffend citaat of reistips zoekt.

Zo ga je tewerk:

  1. surf naar www.pinterest.com en maak een account aan. Dat kan het eenvoudigst door je met je Facebookprofiel aan te melden, maar je kan ook je mailadres gebruiken.
  2. Je profiel kan je zo uitgebreid maken als je zelf wil. Je kan er een foto bij plaatsen en specifiëren naar wat je juist op zoek bent. Dat laatste kan handig zijn: als bekenden je Pinterestprofiel ontdekken, kunnen ze je mogelijk interessante tips, materiaal of andere informatie doorspelen. Als je in de loop van de tijd projecten afwerkt of je interesse ervoor verliest, kun je je profiel nadien nog altijd aanpassen.
  3. Je kunt nu even rondneuzen op Pinterest: zoektermen tik je gewoon in de balk en het icoontje rechts van die balk laat toe om in verschillende rubrieken te zoeken. In het zoekvenster kun je ook namen van mensen intikken, van wie je graag wil weten wat je gepind hebben. Die kun je ook volgen, zodat je op de hoogte blijft van wat ze pinnen (behalve op hun verborgen borden.
  4. Info die je wil bewaren, “pin” je door middel van de “Pin it”-knop. Pinterest vraagt dan op welk “bord” je iets wil prikken. Borden geef je best een duidelijke naam, zodat je zelf later nog weet welke informatie je erop aanbrengt. “Zo wil ik de keuken inrichten” of “Knutselideeën met kinderen” zijn voorbeelden van duidelijke bordnamen. Wil je liever niet dat iedereen kan zien wat je pint, dan kan je kiezen om je bord te verbergen. Klik dan op “ja” bij de mogelijkheid “Verborgen”. Dat moet je nu doen, want hoewel je een verborgen bord in één klik openbaar kan maken, kan het omgekeerde niet.
  5. Je kunt nu pins vanop Pinterest in je borden onderbrengen, maar ook zelf foto’s toevoegen. Als je bijvoorbeeld een leuke manier ziet om planten te schikken, gordijnen op te hangen of wat dan ook, kan je een snel met je smartphone gemaakte foto in een van je borden pinnen. Heb je een leuke foto op je computer staan, dan kun je die uploaden door gebruik te maken van de +-toets onderaan rechts (Een pin uploaden). In het kadertje dat voorzien is voor de beschrijving van de foto kun je specifiëren wat je interessant vindt aan die foto, hoe je het idee wil integreren in het project in kwestie.
  6. Wil je een bord delen met anderen, die ook ideeën kunnen aanbrengen, dan zet je ze bij “Bijdragers”. Bijdragers kunnen niet op eigen houtje beslissen om een bord openbaar te maken, dat kan alleen degene die het bord aangemaakt heeft.
  7. Je kan je borden verzenden naar andere Pinterestgebruikers, delen op Facebook. Als een bord overbodig geworden is, kun je het gewoon verwijderen. Pins kun je verplaatsen van het ene bord naar het andere. Pinterest is als een grootwarenhuisl: zowat alles is er te vinden. Niet genoeg aan een plaatje? Dan klik je door naar de achterliggende website. Veel plezier!

Partner Content