© Getty Images/iStockphoto

Oude foto’s digitaliseren

Wie oude foto’s wil digitaliseren, bereikt het beste resultaat met een negatiefscanner. Mits u nog over de negatieven beschikt natuurlijk. Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Analoge foto’s, hoe mooi ook, hebben één groot nadeel: ze zijn niet te bewerken. Niet alleen rode ogen blijven rode ogen, maar ook krassen en verkleuringen blijven te zien.

Door ze te digitaliseren geeft u ze een tweede leven. Onregelmatigheden op foto’s zijn op de computer met de juiste software eenvoudig weg te poetsen.

Bijkomend voordeel is dat foto’s in digitale vorm veel makkelijker te delen zijn. Opsturen met e-mail, in een album op internet zetten of bekijken op een televisie: allemaal geen probleem.

Hoogste kwaliteit

In veel huishoudens staat een gewone scanner bij de computer. Meestal van het type flatbed: plat en voorzien van afdekplaat op A4-formaat. Hiermee zijn fotoafdrukken en afbeeldingen te scannen en te digitaliseren, maar de kwaliteit is vaak niet erg goed. Prima voor het maken van bijvoorbeeld een kopie van een rijbewijs, maar niet voor het optimaal weergeven van foto’s.

Hebt u het negatief van de foto nog, dan is een negatiefscanner de beste manier om een analoge foto te digitaliseren. Deze kunt u vervolgens op de computer net zo bewerken als wanneer u hem met een digitale fotocamera had gemaakt. En uiteindelijk eventueel opnieuw afdrukken. Een groot voordeel van een negatiefscanner is dat hij oude negatieven met de hoogste kwaliteit kan omzetten naar digitaal.

Veel tegelijk

Bij een negatiefscanner (ook wel diascanner of filmscanner genoemd omdat er meestal negatief- en dia­films gescand kunnen worden) wordt een fotonegatief in een houder geplaatst. Bij goedkopere modellen is er vaak slechts ruimte voor één negatief tegelijk. Dat houdt in dat het scannen meer tijd kost, omdat u iedere keer een nieuw negatief moet plaatsen. Duurdere, meer professionele scanners zijn in staat meerdere negatieven automatisch achter elkaar te scannen. Een goede oplossing als u veel foto’s wilt digitaliseren.

De goedkopere modellen bieden niet meer dan een lage resolutie, bijvoorbeeld van 600 dpi (dots per inch ofwel beeldpunten per inch). Wilt u de hoogste kwaliteit en daarmee de mogelijkheid om oneffen­heden tot in detail te verwijderen, dan moet u kiezen voor een duurdere scanner met een resolutie van minimaal 3600 dpi.

Stof en krasjes

Negatieven en dia’s hebben, omdat ze zo statisch zijn, vaak te lijden onder stof. Het is bijna onmogelijk te voorkomen dat er bij het scannen stofdeeltjes worden meegenomen in het beeld. Daarnaast hebben veel dia’s en negatieven ook krasjes.

Al deze oneffenheden kunt u na het scannen op de computer wegwerken met behulp van een fotobewerkingsprogramma. Dit is echter heel nauwkeurig en ontzettend tijdrovend werk. U kunt uzelf dit monnikenwerk besparen door een negatiefscanner met de Digital ICE-techniek te gebruiken. Digital ICE (Image Correction and Enhancement = afbeelding correctie en verbetering) zorgt er met behulp van infraroodlicht voor dat tijdens het scannen van dia’s en kleurennegatieven stof en krasjes gedeeltelijk of zelfs volledig onzichtbaar worden. Een beperking van deze techniek is helaas dat het niet werkt met zwart-witnegatieven en, hoewel hij ontwikkeld werd door Kodak, niet met Kodachrome-kleurennegatieven.

2.0 of 3.0

De negatiefscanner sluit u aan op de computer met behulp van een USB-kabel. Aangezien ieder negatief bij een hoge-resolutiescan wordt omgezet in een zeer groot bestand (van tientallen Mb’s) is het belangrijk dat de connectie minimaal van het type USB 2.0 is. Met USB 3.0 gaat het sneller, maar dan moet uw computer ook over een USB 3.0 poort beschikken.

Daarnaast is het verstandig één of meer externe harde schijven te hebben voor het opslaan van de gescande foto’s. Als u vervolgens de digitale foto’s wilt bekijken of bewerken, zet ze dan eerst met een fotobewerkingsprogramma om naar een kleiner formaat. Anders duurt het bewerken veel te lang. Bewaar de originelen apart onder een andere naam, zodat u hier altijd op kunt terugvallen.

Foto’s laten omzetten in de winkel

Geen zin om al het scanwerk zelf te doen of u wilt de allerbeste fotokwaliteit? Dan kunt u terecht bij een fotowinkel of een gespecialiseerde scanwinkel. Deze zaken zetten analoge foto’s voor een vaste prijs per foto op een cd, dvd, geheugenstick of een harde schijf. U kunt dan ook meteen foutjes zoveel mogelijk laten verwijderen. Om een indruk te geven van de prijzen: bij Digiscan (www.digiscan.be) bijvoorbeeld varieert die van ?0,25 (1200 dpi) tot ?0,50 (4000 dpi) per scan.

Een overzicht van negatief/diascanners is te vinden op www.vergelijk.be/scanners. Prijzen variëren van zo’n ? 50 tot ? 500.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content