Minder privacy op Facebook? Niet echt.

11/10/13 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Op enkele nieuwssites wordt gesuggereerd dat Facebook 'weer eens' aan de privacy van zijn gebruikers heeft geknabbeld. Wat er juist veranderd is en welke gevolgen dat voor u zou kunnen hebben, zetten we hieronder beknopt en duidelijk uiteen.

Minder privacy op Facebook? Niet echt.

De mediaberichten in kwestie zijn gebaseerd op een 'herinnering' in de persruimte van Facebook, van Michael Richter, de Chief Privacy Officer van het sociale netwerk. Daarin kondigt hij de volledige verwijdering aan van de mogelijkheid om uw tijdlijn onzichtbaar te maken voor mensen die uw naam intikken in het zoekveld in de blauwe balk bovenaan (die naast de witte vermelding 'facebook', naast de hoofdjes die uw vriendschapsverzoeken regelen, naast het envelopje van uw berichten en het wereldbolletje dat uw meldingen ontsluit en dat 'zoekt naar mensen, plaatsen en dingen'' vermeldt).

Wat verandert dit voor mensen die van die mogelijkheid gebruik maakten?

Enkel en alleen dat hun tijdlijn - na een aantal waarschuwingen dat dit nu ook echt gaat verwijderd worden - in de loop van de volgende weken wél zal kunnen gevonden worden op die manier.

Is dat erg?

Nee. Die specifieke mogelijkheid creëerde eigenlijk alleen maar een vals veiligheidsgevoel. Mensen die willen weten of u een profiel hebt op Facebook, moeten daar in de toekomst misschien iets minder lang naar zoeken. Want de instelling kon niet verhinderen dat hardnekkige zoekers uiteindelijk toch bij uw tijdlijn terecht kwamen, via de tijdlijn van een gemeenschappelijke vriend, via een groep waar u deel van uitmaakt, via een melding op de ticker, enzovoort.

Wat zien ze dan van mij?

Dat merkt u als u naar uw privacy-instellingen gaat. Daarvoor klikt u op het radertje rechts bovenaan in de blauwe balk, zakt af tot 'privacyinstellingen' en klikt. Op het volgende scherm gaat u in de linkerkolom naar 'Tijdlijn en taggen', klikt en u krijgt uw tijdlijn te zien zoals iemand die geen Facebookvriend van u is. Als u daaran iets wil veranderen, kunt u uw instellingen dan vervolgens bewerken en naar uw hand zetten. Onder meer door aan te vinken dat u uw goedkeuring moet geven voor uw naam in een tag bij een foto verschijnt, door waar u dat wil 'enkel vrienden' mogelijkheden te geven. Bestudeer dat even: hier en daar kunt u 'alleen ik' kiezen.
In principe kunt u op die manier wat niet-vrienden zien, beperken tot uw omslag- en profielfoto, die u net zo herkenbaar kunt maken als u zelf wil. Hou er wel rekening mee dat commentaar op die foto's ook openbaar te zien is, u kunt de privacy-instelling van alles wat in de mappen 'omslagfoto's' en 'profielfoto's' zit, niet veranderen. Wat u wel kunt doen, is de foto's gewoon verwijderen als u ze vervangen hebt door een andere.

Waarschuwing

De volgende weken zal het zelfs nog iets veiliger worden op Facebook. Mensen die hun status op openbaar hebben staan, zullen een ballonnetje te zien krijgen met de melding dat 'openbaar' betekent dat iedereen kan zien wat ze geschreven hebben en dat meteen kunnen aanpassen. Handig voor verstrooide gebruikers!

Onze partners