Kabels allerhande

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ze mogen dan nog de leukste kleurtjes hebben, soms is het echt niet meer duidelijk welke kabel we waarvoor precies nodig hebben. Een rondleiding door het kabelbos.

Een computer installeren, het klinkt soms eenvoudiger dan het is. Zeker wanneer je al die verschillende kabels en stekkers en aansluitingen bekijkt.

De basis

Kabels allerhande

C Stroomaansluiting
E Muis-aansluiting. (PS/2)
E Toetsenbord-aansluiting. (PS/2)
F DVI monitor aansluiting (wit).
G VGA monitor aansluiting (blauw).
I Firewire /IEEE 1394 aansluiting.
H USB aansluitingen.
J RJ-45 netwerk aansluiting.
L Audio line-in aansluiting.
L Audio speaker aansluiting.
L Microfoon aansluiting

Een computer heeft netstroom nodig. Daarom moet u de computer verbinden met het elektriciteitsnetwerk via een stroomkabel. Sluit de pc steeds aan op een geaard stopcontact en gebruik liefst een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging om uw apparatuur te beschermen tegen stroomstoten.

De stroomaansluiting

Toetsenbord en muis hebben tegenwoordig dikwijls een USB-stekker (zie verder). Is dat niet het geval dat bezitten ze een ronde PS/2-stekker. Meestal staat er op de achterzijde van uw computer een symbooltje naast de juiste aansluiting.

PS/2-stekker

De monitor bezit ofwel een DVI-aansluiting (digital visual interface) ofwel een VGA-aansluiting (analoog). Heeft uw monitor allebei? Kies dan voor DVI, dit is de opvolger van de VGA-aansluiting en geeft een betere kwaliteit. De nieuwere pc’s zullen geen VGA-aansluitingen meer hebben. Tegenwoordig wordt haast uitsluitend gebruik gemaakt van de DVI-D-kabels, die enkel digitale signalen doorsturen.

DVI-aansluiting

Als u thuis een netwerk hebt of u wilt de computer met een modem/router verbinden die een ethernetaansluiting heeft, dan verbindt u die kabel met de ethernetpoort op uw computer. De ethernetaansluiting wordt ook wel RJ45 genoemd of UTP (Unshielded twisted pair).
Ethernet (IEEE 802.3) is in feite een netwerkprotocol waarmee computers in een lokaal netwerk (Local Area Network of LAN) met elkaar communiceren. Tegenwoordig wordt ethernet ook door internet service providers gebruikt. Ethernet is wijdverspreid en ondertussen zijn er al verschillende varianten van uitgebracht. Ethernet maakt pakketjes van de data om ze op deze manier over een netwerk te transporteren. In een Ethernet-netwerk luistert elk station (computer, printer enz.) naar het netwerk, en begint het pas met het versturen van data als geen ander station op dat moment gebruik maakt van het netwerk. Ethernetnetwerken werken dus op basis van wie het eerst komt, wordt het eerst bediend. In het geval dat twee stations op hetzelfde moment proberen data te versturen, ontstaat er een botsing. Beide stations stoppen dan met het versturen van data. Ze wachten dan enkele milliseconden voordat ze het opnieuw proberen.
Ethernetkabels worden ingedeeld in categorieën, gaande van cat. 5 tot cat. 8 (sinds 2919 in de handel). Hoe hoger de categorie, hoe sneller de data-overdracht. Ook de lengte van de kabel (die maximaal 100 m mag zijn) speelt hierbij een rol.

ethernetaansluiting

Printers worden tegenwoordig ook meestal aangesloten via een USB-poort of werken zelfs draadloos. Heeft u nog een oude printer? Dan beschikt deze vaak nog over een parallele aansluiting.

parallele printeraansluiting

Voor het aansluiten van geluidsbowen, hoofdtelefoons en microfoons wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten aansluitingen.
Een DIN-connector is een connectortype dat bestaat uit een mantel (de massa) en daar binnenin een aantal pinnen. De stekker is er in veel verschillende uitvoeringen, ze variëren bijvoorbeeld in grootte of in aantal pinnen.
Een tweede mogelijkheid is een tulpstekker of tulpplug (in het Engels een RCA-cinch genoemd, waarbij RCA staat voor Radio Corporation of America, het bedrijf dat dit stekkertype rond 1940 op de markt bracht).
En het meest gebruikt om een koptelefoon of een microotje (gebruikt bij skype, videochat enz) aan te sluiten is de jack-aansluiting. Hierin bestaan de 2,5 mm (haast niet meer gebruikt) en 3,5 mm mini-jack (meest gebruikte) en de 6,3 mm jackplug.

DIN-connector
Tulp
Jack

USB

Op dit moment veruit de meest gebruikte aansluiting om randapparatuur (printer, scanner, externe harde schijf, muis, toetsenbord...) te verbinden met een pc de USB-aansluiting (Universal Serial Bus of Universele Seriële Bus). Het vervangt de langzamere parallelle en seriële poorten, voornamelijk doordat de snelheid van gegevensoverdracht met USB vele malen groter is.

De meest courante zijn USB 1.0: 1,5 Mbit/s, USB 1.1: 12 Mbit/s en USB 2.0: 480 Mbit/s (high speed). Tegenwoordig bestaat er ook een USB 3.0-stekker, die herkenbaar is aan het blauwe binnenwerk. De USB 3.0 laat data-overdracht toe aan nog hogere snelheden (5Gbps).

Een voordeel van USB is dat deze de stroomvoorziening van de aangesloten randapparatuur kan verzorgen. . USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V) en dat is genoeg voor eenvoudige apparaten, zoals een muis, een geheugenstick... Apparaten die meer vermogen vergen, zoals ene printer, dienen hun eigen voeding te hebben.

Ook kan USB-apparatuur aangesloten worden zonder de computer te hoeven herstarten — dit wordt hotplugging of hotswapping genoemd.

USB-kabels mogen maximaal 5 meter lang zijn. Deze lengte is door de tussenkomst van hubs te vergroten tot maximaal 30 meter.

Kabels allerhande

De USB-A connector is een platte connector die in het USB contact van de PC gestoken kan worden. Veel apparaten gebruiken een USB-B connector om aangesloten te worden. Deze stekker gaat dus in de aansluiting van deze randapparatuur. Deze stekker is minder plat en wat vierkanter als de USB-A connector.

FireWire

FireWire is een alternatief voor USB als het gaat om het aansluiten van apparatuur die een hoge bandbreedte vereist zoals externe harde schijven en videocamera’s.
FireWire is ook bekend onder de namen IEEE 1394a (400 Mbit/s), IEEE 1394b (800 Mbit/s).

In de praktijk komen voornamelijk 4- en 6-pins FireWire aansluitingen voor. De aansluitingen zijn rechthoekig. Een vierpins FireWire aansluiting is maar heel klein, en heeft een “deukje” op de lange zijde. Bij een zespinsaansluiting is een van de twee korte kanten ongeveer een halve cirkel. Het verschil tussen vierpins en zespins is dat in het laatste geval ook voeding wordt geleverd aan het aangesloten apparaat.

Kabels allerhande

Lees hier meer over kabels voor het overbrengen van beeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content