Gratis foto’s bewerken

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Digitale foto’s kunt u achteraf zelf bewerken. En de software die u daarvoor nodig hebt, hoeft niet duur te zijn. Op het internet zijn diverse gratis pakketten te vinden.

Inhoud:

Er bestaat heel degelijke fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop Elements of CS3 en voor iemand die gepassioneerd met digitale fotografie bezig is, zijn die zeker de investering waard. Maar stel dat u nog maar net uw eerste stappen zet op het domein van de digitale fotografie en toch gebruik wilt maken van dat enorme voordeel dat dogotale fotografie te bieden heeft, namelijk de mogelijkheid om uw foto’s achteraf te bewerken. Dan helpen een aantal gratis programma’s u alvast een heel eind op weg.

Foto’s online bewerken

De eerste mogelijkheid die we bespreken, is een programma dat u zelfs niet op uw computer hoeft te installeren. Er bestaan er zo meerdere, maar wij kozen ditmaal voor Picnik. Met Picnik kunt u uw foto’s online bewerken, zowel foto’s die op uw harde schijf staan, als foto’s die u reeds online geplaatst hebt via bijvoorbeeld Flickr. Het programma werkt gewoon via uw internetbrowser. Picnik is compatibel met Internet Explorer 6, Firefox 2 en Safari 2 of hogere versies van deze browsers. Het biedt een oplossing voor mensen die werken met Windows, Mac OS en Linux.

U aanmelden bij Picnik is geen absolute must, maar het geeft u wel toegang tot enkele bijkomende mogelijkheden in de gratis basisversie (er bestaat ook een betalende Premiumversie met nog meer extra’s).

Het eerste dat we moeten doen is vanzelfsprekend naar www.picnik.com gaan. Een Nederlandstalige versie is helaas nog niet voor handen, dus kiezen we helemaal onderaan de homepage voor Engels als gewenste taal.

Om ons te registreren klikken we ‘Get started now’ en op ‘Register’. We kiezen een gebruikersnaam en paswoord en vullen twee maal ons e-mailadres in, klikken op ‘Create my account’. Bijkomende informatie invullen hoeft niet, we klikken meteen op ‘Onwards’ en kunnen aan de slag. Bij een volgend bezoek volstaat het op ‘Sign in’ te klikken en de gegevens in te vullen.

Stel dat u een foto wilt bewerken die op uw harde schijf staat, dan klik u nu op ‘Upload photo’. In het verkennervenster dat opent kunt u rustig bladeren tot u de foto gevonden hebt die u wilt bewerken. Selecteer dat beeld en klik op ‘Openen’. De foto wordt zichtbaar in uw browservenster.

Maar zoals eerder gezegd kunt u met Picnik ook foto’s bewerken die u reeds online heeft geplaatst via Flickr, Picasa Web Albums, Facebook, Photobucket, MySpace of Webshots. Daarvoor klikt u op het openingsscherm van Picnik op de overeenkomstige knop en vervolgens op ‘Connect’.

Staat de foto die u wilt bewerken op uw scherm in het tabblad Edit dan kunt u echt aan de slag. Met de schuifbalk rechts onderaan kunt u in- en uitzoomen. Voorts wijzen de meeste mogelijkheden om een foto te optimaliseren of te bewerken zichzelf uit. Hebt u een bepaalde verandering aangebracht die u niet bevalt, dan kan u deze nog steeds ongedaan maken met de knop ‘Undo’.

Het formaat van een foto wijzigen kan via ‘Resize’. Is uw foto over- of onderbelicht, dan kunt u eerst een poging doen met ‘Auto-fix’ om dit euvel te herstellen. Biedt dat niet het gewenste resultaat dan kunnen ‘Exposure’ en ‘Contrast’ een uitkomst bieden. Wie nog verder wil gaan, klikt op ‘Advanced’ en gaat aan de slag met een reeks schuifbalken.

Om vervelende rode ogen als gevolg van flitslicht weg te werken is er de knop ‘Red-Eye’, waarna u aangeeft of het om een mens (Human) of een dier (Furball) gaat. Het enige wat u daarna nog moet doen is het midden van het rode oog aanklikken.

Tot zover de basiscorrecties voor foto’s. Picnik biedt u echter ook de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan. Klik daarvoor op het tabblad ‘Create’ en een hele nieuwe creatieve wereld gaat open. Zo hebt u de keuze uit 30 kant-en-klare effecten zoals het omzetten van uw foto naar een zwart-witbeeld of een sepiafoto. Uitproberen maar zou ik zo zeggen. Het beeld past zich telkens automatisch aan, maar wordt pas echt gewijzigd wanneer u bevestigt door op ‘Apply’ te klikken. Is de foto helemaal naar uw zin, dan moet u ze enkel nog opslaan. Daarvoor moet u op het laatste tabllad ‘Save & Share’ klikken. Staat uw foto online, dan kiest u voor de desbetreffende fotoservice, zoniet klikt u op ‘Save to Computer’. U krijgt nu nog enkele mogelijkheden in te vullen zoals het gewenste formaat en de kwalieit. Klik tot slot op ‘Save photo’ en de klus is geklaard.

Terug naar begin

Gratis fotobewerkingssoftware voor beginners

Ook hier zijn er meerdere mogelijkheden en moeten we bijgevolg een keuze maken. Voor wie nog niet al te veel ervaring heeft met fotobewerking is FastStone Image Viewer een aanrader (www.faststone.org). Dit is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto’s te bekijken, te beheren en snel te bewerken.

Met FastStone Image Viewer kunt u foto’s en afbeeldingen op uw pc handig beheren en bekijken. U kunt slideshows maken van groepen afbeeldingen waar u zelfs muziek onder kunt zetten! Maar wat ons hier vooral interesseert: u kunt er ook enkele eenvoudige bewerkingen op foto’s mee uitvoeren, zoals vergroten, verkleinen, bijsnijden, roteren, kleuren, helderheid en contrasten corrigeren en rode ogen wegwerken. Verder kunt u eveneens foto’s aan elkaar plakken om een panoramafoto te maken.

FastStone Image Viewer biedt de mogelijkheid om beelden te converteren naar andere bestandsindelingen. Het ondersteunt onder andere: JPEG, JPEG2000, TIFF, GIF, PCX, BMP, PNG en TGA.

Het programma heeft een onverzichtelijke interface met drie vensters, die het de beginnende fotobewerker niet al te moeilijk maakt. Het grote voordeel van deze software is ook dat u de multilanguage versie kunt downloaden die onder meer Nederlands bevat. Er bestaat ook een Nederlandstalige handleiding. Maar laat u niet afschrikken door de 81 pagina’s die deze telt. Ook zonder die door te lezen, trekt u zich met dit programma ongetwijfeld ook aardig uit de slag.

Terug naar begin

Gratis fotobewerkingssoftware voor gevorderden

Voor de gevorderde foto-amateur is er natuurlijk het populaire programma GIMP. Dat kunt u gratis downloaden op www.gimp.org. GIMP is ontegensprekelijk het meest uitgebreide gratis fotobewerkingsprogramma.

Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Macintosh en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met het alombekende (maar niet goedkope) Photoshop. GIMP bevat ontelbare opties voor de bewerking van foto’s en beelden. Natuurlijk kan GIMP foto’s vergroten en verkleinen, roteren en bijsnijden, spiegelen, hun kleur en helderheid aanpassen, ze retoucheren, bewerken met het gommetje, de airbrush, een potlood of verschillende penselen, elementen selecteren op kleur, vorm, hoeken meten enz. Eigenlijk kan GIMP zo onnoemlijk veel, dat een beginner door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat we deze software enkel aanraden voor wie al enige ervaring heeft met fotobewerking.

Het standaardscherm van GIMP heeft drie vensters:

  • Het gereedschapsvenster: bevat een collectie pictogram-knoppen waarmee verschillende gereedschappen geselecteerd kunnen worden en nog veel meer. Onder het gereedschapsvenster laat u best het dialoogvenster met de opties van het actieve gereedschap open.
  • Het afbeeldingsvenster: elke geopende afbeelding in GIMP wordt in een apart venster weergegeven. Er kunnen vele afbeeldingen tegelijkertijd geopend zijn: het maximale aantal wordt alleen door de capaciteit van uw computer bepaald.
  • Het lagenvenster: laat de laagstructuur van de huidig actieve afbeelding zien en biedt de mogelijkheid om de lagen op een aantal verschillende manieren te bewerken. Zonder dit venster is het mogelijk enkele eenvoudige bewerkingen uit te voeren. Een dialoogvenster onder het lagenvenster biedt de mogelijkheden van penseel, patroon of verloop te wisselen of deze anders in te stellen. Ervaren gebruikers maken bijna altijd op deze manier gebruik van GIMP, het is namelijk tamelijk moeilijk de gereedschapen handig te gebruiken zonder in een oogopslag te zien hoe de verschillende bewerkingsmogelijkheden ingesteld staan.

Dit is de basis, maar GIMP heeft tientallen dialoogvensers die allemaal andere bewerkingsmogelijkheden bieden. Deze worden door de meeste gebruikers alleen geopend wanneer ze nodig zijn en gesloten na de benodigde bewerking. Ervaren gebruikers houden het gereedschapsvenster en het lagenvenster altijd bij de hand.

De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken. Voor deze software is het zeker aan te raden om ook eens een kijkje te nemen in de Nederlandstalige handleiding die beschikbaar is. U kunt voor GIMP ook een Nederlandstalig hulpprogramma downloaden. En voorts is het leren door uit te proberen, zou ik zo zeggen. Bedenk dat u met de handige toetsencombinatie CTRL Z steeds een stap terug kunt of zelfs verder door terug te gaan in de bewerkingsgeschiedenis en dus ongedaan kunt maken wat u niet bevalt. Succes!

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content