© Kris Van de Sande - www.krisv

Google Translate: communiceren over taalgrenzen heen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vertrekt u deze zomer op reis naar de een of andere exotische bestemming. Laat u zeker niet afschrikken door taalbarrières. Met Google Translate staat u nergens meer met uw mond vol tanden. Hiermee kan je je in een ander land verstaanbaar maken, zelfs zonder mobiel internet!

Wist u dat u Google Translate niet enkel op uw computer kan gebruiken, maar ook als app kan dowloaden op uw smartphone en tablet? En wist u dat die app tijdens uw vakantie een heel waardevol hulpmiddel kan zijn wanneer u de taal van uw reisbestemming niet spreekt? Google Translate beheerst meer dan 90 talen!

Offline vertaalhulp op android smartphone

Heeft u een smartphone met androîd als operating system dan werkt de app werkt ook zonder internetverbinding. Ga naar Play Store en download de Google Translate app. Klik bovenaan het scherm op de drie verticale puntjes en vervolgens op Instellingen.
Kies vervolgens Offline talen beheren. De offline taalondersteuning wordt aangeboden voor 51 talen. Wij vertrekken met onze lezers op cruise naar Noorwegen. Dus hebben we Nederlands, Noors en Engels gedownload. Daarmee kunnen we tussen deze drie talen vertalen, wanneer dat maar nodig is.
Maar ik kies in eerste instantie om te vertalen tussen Nederlands en Noors. Dat zal ik immers het vaakst nodig hebben.
Dat kan nu op verschillende manieren:
Ik kan een zinnetje in het Nederlands intypen bv. “Ik wil graag bij het raam zitten”. Mijn smartphone toont me meteen het zinnetje in het Noors: “Jeg ønsker å sitte ved vinduet”. Ok dat weet ik dan wel en ik kan het eventueel tonen. Maar die vreemde ø en å, hoe spreek je die uit?
Geen probleem: gewoon op het microfoontje drukken, de zin “Ik wil graag bij het raam zitten” duidelijk uitspreken en mijn smartphone antwoordt met het zinnetje in het Noors. Kan het eenvoudiger?
In sommige gevallen kan dat inderdaad. Door gebruik te maken van de camera van uw smartphone. U ziet bijvoorbeeld een verkeersbord dat een parkeerverbod aangeeft, maar daaronder hangt een bordje dat aangeeft wanneer of voor wie dat parkeerverbod geldt. Alleen... u begrijpt er niets van! Wel klik binnen de Google Translate app op het camerasymbooltje en richt de camera op de tekst. Scan de tekst en u leest meteen de vertaling. Dit kan bijvoorbeeld ook erg handig zijn voor de menukaart in een lokaal restaurant.
Stel dat we ergens een leuke Noor tegenkomen die helaas alleen maar Noors spreekt. Dan gaan we opnieuw naar Instellingen en klikken vervolgens op Spraakinvoer. We zetten een vinkje naast ‘Beide talen herkennen’.
Nu kan ik het microfoontje gebruiken en ongeacht mijn smartphone Noors of Nederlands hoort, telkens zal hij de vertaling geven. Een superhandige direhoeksrelatie 🙂

En voor iPhone?

Voor iPhone en iPad kunt u de app dowloaden in de App Store. Op deze toestellen is het echter niet mogelijk om offline talen te downloaden.De mogelijkheden zijn dezelfde: getypte tekst, gebruik van microfoon of camera, maar u hebt wel internet nodig.






Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content