Een blog, uw dagboek online

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een weblog. Hierop schrijven ze over hun dagelijkse dingen, hobby’s en andere interesses zodat anderen mee kunnen lezen. Ook u kunt eenvoudig en snel leren bloggen!

De term weblog dateert uit 1997, toen een fervente internetsurfer zijn verzamelen van links naar allerlei websites ‘logging the web’ noemde. Inmiddels is weblog de naam geworden van een speciaal soort website, waarop iemand op een eenvoudige manier tekst, afbeeldingen en hyperlinks kan toevoegen. Eigenlijk bestaat een weblog uit een lange pagina waarop chronologisch informatie kan worden gezet, met de meest recente informatie bovenin. Het is om die reden wel enigszins te vergelijken met een digitaal dagboek.

Mensen die een weblog bijhouden, bloggen genoemd, gebruiken hun weblog of blog om hun interesses te delen met anderen. Soms gaat het daarbij om dagelijkse ditjes en datjes, maar veel weblogs zijn ook gespecialiseerd in een bepaald onderwerp, zoals: politiek, film, computers, voetbal.

Een Google-account

Het is relatief simpel zelf een weblog te maken. Hiervoor zijn er speciale websites waar u gratis lid kan worden. Eenmaal aangemeld, krijgt u een weblog toegewezen, die u zelf eenvoudig kunt inrichten. Bij een gratis weblog zal er soms reclame op uw pagina te zien zijn. Tegen een beperkte vergoeding kunt u ook een weblog beheren zonder advertenties.

Een populaire aanbieder van gratis weblogs zonder advertenties is Google via www.blogger.com. Om hier een weblog aan te kunnen maken, moet u eerst een Google- account hebben. Hiervoor gaat u naar www.google.be. Als u al een Google-account heeft, kunt u het onderstaande overslaan:

  • Klik rechtsboven in het scherm op Aanmelden.
  • Klik op Nu een account maken.
  • Vul uw gegevens in in het formulier. Geef een geldig e-mailadres op. Een wachtwoord mag u zelf bedenken. Vergeet niet de juiste code bij Woordverificatie in te typen.
  • Klik op Ik ga akkoord. Maak mijn account.
  • U ziet een bevestiging en ontvangt een mail. Klik op de activatielink in deze mail en uw account is klaar.

Een weblog maken

Met uw Google-account paraat gaat u naar www.blogger.com. Daar meldt u zich aan voor een eigen weblog in het kader Aanmelden met uw Google-account. Vul uw mailadres en wachtwoord in. Klik op Aanmelden. U loopt daarna een aantal stappen bij het maken van uw weblog door:

  • Typ achter Weergavenaam de naam die bij uw blogberichten moet komen te staan. Dat kan uw eigen naam zijn, maar ook een schuilnaam.
  • Ga akkoord met de servicevoorwaarden (lees ze eerst even via de link Servicevoorwaarden).
  • Klik op Doorgaan.

Als tweede stap

  • Geef de naam van uw Weblog op achter Blogtitel. Deze verschijnt als de titel van uw weblog.
  • Geef achter Blogadres de naam voor het webadres (URL) van uw weblog op. Dit wordt het adres dat mensen in hun internetbrowser moeten typen om uw blog te kunnen bezoeken. Kies een originele naam, want bepaalde namen zullen al bezet zijn.
  • Controleer de beschikbaarheid van het adres via de link Beschikbaarheid controleren. Als het adres niet meer beschikbaar is, kiest u een andere.
  • Geef de Woordverificatie op.
  • Als alles naar wens is ingevuld: klik op Doorgaan.

Als laatste stap

  • Kies een sjabloon voor het uiterlijk van uw weblog. Deze kunt u later eventueel nog bij uw instellingen aanpassen.
  • Klik op Doorgaan.

Starten met bloggen

U kunt nu meteen aan de slag met het invullen van uw weblog. Klik op Starten met bloggen. U ziet vervolgens een tekstvak, waarin u uw blogbericht kunt typen.

  • Typ achter Titel een naam voor het bericht.
  • Typ in het grote tekstvak de tekst die u wilt plaatsen. U kunt ook eventueel een tekst typen in een tekstverwerkingsprogramma en het kopiëren naar dit tekstvak.

Met behulp van de knoppen bovenaan het tekstvak, kunt u de tekst bewerken. Bijvoorbeeld een tekst vet maken of in een andere kleur weergeven. U kunt ook afbeeldingen en zelfs een video toevoegen. Door een klik op de link Voorbeeld ziet u een voorbeeld van hoe uw tekst eruit komt te zien op uw blog.

Er staan ook nog wat andere tabbladen bovenin het venster, zoals Instellingen (waarmee u de instellingen voor uw weblog aanpast) en Ontwerpen waarmee u de layout van uw blog naar uw hand zet. Met Berichten verzenden keert u terug naar het tekstvak. Een eerder gemaakt of opgeslagen bericht aanpasssen, doet u via de link Berichten bewerken, bovenin. U ziet daar ook uw nieuwste bericht staan. Om dat te bewerken, klikt u voor het bericht in de lijst op Bewerken.

Een nieuw of bewerkt bericht kunt u opslaan met behulp van de knop Nu Opslaan. Om het meteen te publiceren, klikt u op Bericht Publiceren. Het bericht staat nu officieel op uw weblog. Om dat te controleren, klikt u op Blog weergeven bovenin het venster. Wanneer bezoekers toegang hebben tot uw blog, kunnen ze nu ook reageren op uw posts.

Vanachter de schermen past u eenvoudig uw blog naar wens aan, bijvoorbeeld om geplaatste berichten aan te passen of te verwijderen. Klik daarvoor op het potloodpictogram onder een bericht. Lees eventueel de Help van www.blogger.com erop na om meer van de mogelijkheden te weten te komen.

Vergeet niet om te klikken op Afmelden rechtsboven als u stopt met bloggen. U kunt daarna voortaan direct naar uw blog gaan via de knop Blog weergeven.

Partner Content