© iStock

De voor- en nadelen van e-books

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Sommigen zweren bij een papieren boek, anderen kiezen resoluut voor de digitale variant. Laten we de voor- en nadelen van e-books eens op een rijtje zetten.

Voordelen

  • Je kunt een e-book lezen op een e-reader, tablet, smartphone of pc. Aan mogelijkheden geen gebrek. Meest geschikt zijn wel een e-reader of een tablet. E-readers kan je vinden vanaf € 89. Deze eenmalige aankoop is dus best betaalbaar.
  • E-books zijn goedkoper dan hun papieren tegenhangers. Ze moeten immers niet gedrukt, getransporteerd en in de winkel verkocht worden. Er blijven ook geen onverkochte boeken meer over. Vanzelfsprekend blijft de auteur recht hebben op een eerlijke vergoeding. Toch zijn er ook heel wat e-books helemaal gratis te vinden, bieden sommige bibliotheken de mogelijkheid aan om e-books voor een bepaalde periode ’te ontlenen’ en bestaan er erg voordelige abonnementsformules zoals bv. Elly’s Choice, waar je als Plus-lezer nog eens extra voordelige voorwaarden krijgt.
  • Op één e-reader of tablet kun je honderden digitale boeken zetten. Ideaal voor op vakantie of als je veel reist. Maar evenzeer als je dagelijks met het openbaar vervoer naar je werk gaat of regelmatig onderweg bent. Je hebt je hele bibliotheek bij je en ze weegt slechts 200 gram!
  • Je hoeft je leesplezier niet te beperken tot het boek dat je toevallig bij de hand hebt. Zin om op dat terrasje iets lekker ontspannends te lezen en je ’s avonds thuis pas terug in dat ernstigere boek te verdiepen. Dat kan allemaal. Op je e-reader heb je keuze in overvloed.
  • Een e-reader is niet zwaar en ligt dus prettig in de hand. Dat kan je een overbelaste duim of pols besparen als je vaak leest in bed bijvoorbeeld. Een dikke klepper van een boek weegt geen gram meer dan een stationsrommannetje. De e-reader is licht en comfortabel.
  • Je kunt de leesbaarheid van een e-book precies aan jouw wensen aanpassen. Lettertype, lettergrootte en schermcontrast zijn op het scherm instelbaar.
  • Een e-book kan voorzien worden van hyperlinks en filmpjes die je extra relevante informatie over het onderwerp van je boek op het internet bieden.
  • Je kunt een e-book eenvoudig via het internet aanschaffen. Je hoeft er helemaal de deur niet voor uit. 24 uur per dag, 7 dagen per week kan je het boek van je voorkeur binnen enkele minuten downloaden.
  • Je kan via de inhoudsopgave zo naar het hoofdstuk springen dat je wilt lezen.
  • E-readers bieden ook de mogelijkheid om een digitale bladwijzer aan te brengen zodat je steeds weet waar je gebleven was bij het lezen van je boek.
  • De meeste e-readers bieden ook de mogelijkheid om tekst te highlighten die je belangrijk vindt, waar je nog iets over wil opzoeken,...Vaak heb je ook de mogelijkheid om aantekeneingen te maken bij de tekst die je selecteert.
  • Je kan een e-book op meerdere media opslaan. Zo kan je bijvoorbeeld alles centraliseren in een boekenmap of een specifieke app op je pc en vervolgens overzetten naar je e-reader of vice versa. Raak je je e-reader kwijt of begeeft die het om de een of andere reden, dan ben je toch niet al je boeken kwijt. Raak je een papieren boek kwijt, dat zit er niets anders op dan het opnieuw aan te schaffen.

Nadelen

  • Een e-book is niet echt tastbaar. Echte boekenwurmen houden van het gevoel en de typisch egeur van het papier en de drukinkt.
  • Het is leuk om je favoriete boek door een collega of vriend te laten lezen. Dat ligt een stuk moeilijker bij een e-book. Een digitaal boek dat je hebt aangekocht doorsturen is verboden. Je moet dan eigenlijk al je e-reader doorgeven...
  • Je kan het iets moeilijker cadeau geven. Hoewel daarvoor wel al e-books op usb-stick of een soort kraskaarten verkocht worden waarmee de ontvanger kan betalen voor de e-books van zijn keuze. Net zo handig als een oekenbon dus.
De voor- en nadelen van e-books
© G.F.

Lees ook: Digitale boeken lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content