© Getty Images

Bellen via het internet met Skype

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Met Skype kunt u via de computer anderen bellen: helemaal gratis als u naar andere Skype-gebruikers belt, tegen betaling als u naar vaste en mobiele telefoonnummers belt. Extra leuke mogelijkheid is het gebruik van een webcam voor videobellen.

Om te skypen hebt u uiteraard een computer met internetverbinding nodig. Het programma Skype moet op uw pc staan. U kunt het hier gratis downloaden. Tijdens de installatie kiest u een skypenaam en een wachtwoord.

Daarnaast moet uw computer beschikken over een microfoon en luidsprekers. Is dit niet het geval, of geeft dit geen voldoende duidelijke geluidskwaliteit dan is een headset met een combinatie van een koptelefoon en een microfoontje erg handig. Deze headsets hebben twee stekkertjes: het ene steekt u in de microfoonaansluiting van uw computer, het andere in de luidspreker- of koptelefoonaansluiting.

Er bestaan overigens ook speciale Skype-telefoons die lijken op een normaal telefoontoestel. Eens u dat geïnstalleerd heeft, hoeft u zelfs helemaal niet aan uw computer te zitten om te bellen.

Skype starten

Na installatie vindt u het Skype-logo terug op uw bureaublad of op de plaats waar u het geïnstalleerd hebt.

Dubbelklik op het logo om het programmavenster te openen. U kunt dat uiteraard ook starten via het Startmenu.
Het aanmeldvenster opent. Daar moet u uw Skype-naam en wachtwoord ingeven. Bij de installatie van Skype hebt u deze gekozen.
Klik op Aanmelden. In dit venster kunt u ook aangeven of u wilt dat Skype automatisch start telkens u Windows opstart, maar als u Skype slechts af en toe gebruikt, raden we dit af. Het doet de opstart langer duren.

Skype weergave

Wanneer Skype opent, ziet u:

  • Het menu, helemaal bovenaan in een grijze balk.
  • De knop ‘Home’ met daarin uw Skypenaam en de mogelijkheid om uw status aan te passen. Hierover leest u verderop meer.
  • Een knop om rechtstreeks telefoonnummers te bellen. Deze is niet bruikbaar bij de gratis versie van Skype.
  • Een overzicht van uw contactpersonen (deze lijst stelt u zelf samen) met onderin een knop ‘Contact toevoegen’. Wanneer u hierop klikt, kunt u direct een contactpersoon toevoegen mits u de Skypenaam van die persoon en de andere persoonlijke gegevens kent.
  • Aan de rechterkant van het venster kunt u met de twee tabbladen ook direct naar ‘Skype Home’ of naar ‘Profiel’ waar u uw persoonlijke gegevens kunt invullen. Let er bij het invullen van uw profiel op dat de zaken die als ‘openbaar’ aangegeven staan door iedereen bekeken kunnen worden. U hoeft uw profiel niet compleet in te vullen, maar wilt u gevonden worden door anderen dan is het goed in elk geval uw volledige naam correct in te vullen.

Contactpersonen importeren

U kunt contactpersonen importeren uit bijvoorbeeld uw Facebookaccount, Gmail of Microsoft Outlook.

  • Klik in het menu op Contactpersonen en vervolgens op Importeer contactpersonen. Kies het tabblad van Facebook of Gmail.
  • Vul de gevraagde gebruikersnaam en het wachtwoord in en klik op Importeren.

Personen zoeken

Klik in het venster met de afbeelding van een vergrootglas om personen te zoeken.

Vul de naam van de persoon in die u op wilt zoeken. Staat deze persoon al tussen uw contactpersonen, dan vindt u de persoon rechtstreeks. Staat deze persoon nog niet tussen uw contactpersonen, dan klikt u op Deze persoon zoeken.

Skype toont de gevonden personen in een nieuw venster dat u altijd met het kruisje kunt sluiten. Staat de persoon waar u contact mee wilt leggen ertussen? Klik daarbij dan op Contactpersoon toevoegen.

Wijzig eventueel de persoonlijke boodschap die wordt meegestuurd en klik vervolgens op Aanvraag verzenden.

De desbetreffende persoon moet de aanvraag nu eerst goedkeuren voordat jullie contact kunnen leggen via Skype.

Een testgesprek voeren

Om te bekijken of uw luidsprekers en microfoon of uw headset naar behoren werkt, kunt u een testgesprek uitvoeren. Als u een webcam gebruikt, dan kunt u de instellingen voor een videogesprek testen. Bij het testgesprek krijgt u meteen te zien hoe een gesprek voeren in zijn werk gaat.

Klik in het menu op Bellen en vervolgens op Geluidskwaliteit. In het rechter deel staat onderaan ‘Voer een gratis testgesprek’. Klik daarop. Er wordt een verbinding gemaakt met een fictieve contactpersoon Echo / Sound Test Service staan.

Er volgt nu een automatische verbinding met een Engelstalig testprogramma. Dat zal u in het Engels welkom heten. Wanneer de stem vervolgens zwijgt, is het de bedoeling dat u een boodschap inspreekt. Zeg bijvoorbeeld “Hallo, dit is een test”. Wacht even af en na een tijdje wordt uw boodschap weer afgespeeld. Als u uzelf goed kunt horen, dan is de verbinding in orde. De verbinding wordt automatische verbroken.

Contactpersonen bellen

De personen die u hebt toegevoegd staan in uw lijst met contactpersonen. Als er bij hun naam een groen wolkje met een vinkje staat, zijn ze online en kunt u ze bellen.

Klik links op de naam en dan in het rechtervenster op de groene knop met de tekst Bellen. De verbinding wordt gemaakt, en waarschijnlijk wordt uw oproep beantwoord.

Als u iemand opbelt, dan hoort u een ‘beltoon’ alsof de telefoon overgaat. Als uw contactpersoon opneemt, dan kunt u met elkaar praten. De tijdsduur van het gesprek wordt weergegeven.

Klik op de afbeelding van de rode telefoon om op te hangen.

Uw status aanpassen

Linksboven in het programma ziet u uw Skypenaam staan met links daarnaast een groen wolkje. Dat is uw status (bijvoorbeeld of u online (aanwezig) bent of offline (niet beschikbaar)).
Als u Skype hebt opgestart, bent u standaard online (aanwezig), maar kunt uw status ook zelf wijzigen. Klik daarvoor op het zwarte driehoekje naast het wolkje en kies een andere status.

Skype afsluiten

U sluit uw sessie af door te klikken op het menu Skype en vervolgens op Sluiten.

U ziet dat Skype onder in uw taakbalk open blijft staan. Om het programma definitief af te sluiten klikt u erop met uw rechtermuisknop. en vervolgens op Skype afsluiten en nogmaals op Sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content