België blokkeert 411 websites die namaakproducten verkopen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De FOD Economie en de Douane hebben de toegang tot 411 websites geblokkeerd, in het kader van een grootschalige internationale operatie met als doel websites te blokkeren die namaakgoederen aanbieden. In totaal werden wereldwijd 999 domeinnamen geblokkeerd.

De FOD Economie en de Douane namen deel aan een internationale actie van Interpol om websites die namaakproducten verkopen ontoegankelijk te maken. De consumenten die deze websites willen bezoeken, hebben geen toegang meer tot de site of krijgen een informatiepagina te zien met uitleg over deze actie voor de strijd tegen namaak.

Namaak of misbruik van merknaam

Voor België werden 411 gecontroleerde websites met domeinnamen die eindigen op “.be” of “.eu” geblokkeerd: 328 door de FOD Economie en 83 door de Douane. In 2014 werden er in ons land totaal 155 websites geblokkeerd. Alhoewel de domeinnamen eindigen op “.be” of “.eu”, worden deze websites niet in ons land beheerd.
De geblokkeerde websites maakten inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten van verschillende merkhouders. “Ze boden onder andere namaakluxeproducten (zoals (sport)kledij en schoenen) aan of maakten misbruik van bekende merknamen om bezoekers naar deze websites te lokken. Sommige websites bleken bijna exacte kopieën van de originele websites en waren moeilijk te onderscheiden van de echte”, aldus Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

Domeinnaam geschrapt

De websites vertoonden verschillende inbreuken.

  • Ze maakten stuk voor stuk inbreuk op de openbare orde (ze boden namaakgoederen aan terwijl ze zich als het oorspronkelijke merk voordeden).
  • Ze veroorzaakten oneerlijke concurrentie ten opzichte van de legitieme ondernemingen.
  • Ze tastten de belangen van de consumenten zwaar aan (de consument ontvangt de goederen niet, want die worden bij de Douane in beslag genomen en de consument moet betalen voor de vernietiging ervan, ...).
  • Ze specificeerden de identiteit niet van de verantwoordelijke van de website (terwijl iedere handelaar verplicht is om zich duidelijk te identificeren op zijn website).

Deze vier inbreuken waren voldoende om de domeinnamen te schrappen, de enige mogelijke actie die de overheden kunnen ondernemen. Deze actie verliep in goede samenwerking met de registrars, dit zijn ondernemingen die instaan voor de registratie van internetdomeinnamen.

De FOD Economie strijdt tegen namaak

Sinds de inwerkingtreding van de wetgeving over de bestrijding van namaak en piraterij in 2007 heeft de FOD Economie zijn expertise in de strijd tegen namaak aanzienlijk verbeterd. De cel Namaak van de FOD Economie nam in 2014 meer dan 435.000 namaakgoederen in beslag. Onlangs werd nog een Brussels netwerk opgerold waarbij meer dan 22.000 valse parfums, sportschoenen en kledij werden aangetroffen.
Hoe namaak online herkennen?
Enkele tips om websites die namaak verkopen te herkennen:

  • een zeer lage prijs voor een merkproduct;
  • een website die niet zo professioneel oogt als je mag verwachten van een bekend merk;
  • een website waarop geen identificatiegegevens van de onderneming te vinden zijn.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content