12 nieuwigheden van iOS 9

Niet alleen Windows heeft sinds kort een nieuwe versie, ook Apple’s besturingsprogramma iOS is vernieuwd. In tegenstelling tot Microsoft hanteert Apple wél een versienummer 9. We overlopen een aantal vernieuwingen van het besturingssysteem voor de iPhone, iPad, Mac en Macbook.

Qua ontwerp is er ogenschijnlijk niet zoveel veranderd t.o.v. iOS 8, maar schijn bedriegt. Er zijn een aantal nieuwe zaken en verbeteringen toegevoegd. De update is slechts 1,3 GB groot, terwijl de iOS 8 software zo’n 4m5 GB geheugen omvatte. Zo blijft er meer ruimte over voor uw apps, foto’s, documenten, spelletjes en muziekbestanden.

Apple heeft ook beloofd dat iOS 9 energiezuiniger is wat betreft de iPad en de iPhone. Een iPhone 6 met iOS 9 zou ruim een uur langer mee moeten gaan terwijl deze in gebruik is. De standby tijd van de apparaten is dus nog langer.

iOS 9 is geschikt voor de volgende toestellen:

iPhone: 4s, 5, 5c, 5s, 6, 6 Plus
iPad: iPad 2, 3, 4, iPad mini, mini 2, mini 3, iPad Air, Air 2.
iPod: Touch 5 en 6

Verder kunt u het volgende verwachten:

1. Siri is slimmer

Digitale helper Siri is een stuk slimmer gemaakt. U kunt nu zien wie u het vaakst belt en u krijgt suggesties van apps die wellicht bij u passen. Wanneer u een koptelefoon aansluit, krijgt u gelijk de laatst afgeluisterde playlist voorgeschoteld. Bovendien kunt u Siri vragen naar foto’s met een bepaalde datum, persoon of locatie wanneer u die informatie hebt meegegeven. Voorbij is het eindeloze zoeken naar uw foto’s. Vraag Siri letterlijk: ‘Ik wil foto’s zien van mij bij de Eiffeltoren’ en uw wens wordt vervuld.

2. Een nieuw lettertype: San Francisco

Helvetica Neue was 20 jaar lang het lettertype voor de iPhone en iPad. Nu is er het nieuwe San Francisco font. Het is een wat ronder, prettig leesbaar lettertype en de nieuwe standaard op alle Apple apparaten.

3. Welke apps vreten veel energie?

U kunt nu in detail zien welke apps de batterij het snelst leegtrekken. Er is een nieuwe ‘Low Power mode’ die ervoor zorgt dat uw telefoonaccu niet leegraakt tijdens een lange reis. Deze modus schakelt een aantal systeemfuncties uit en zou de batterijduur met drie uur moeten verlengen. Kijk bij Instellingen > Batterij.

4. Apple Kaarten verbeterd

De Kaarten app heeft nu een Openbaar Vervoer-weergave, zodat u in één keer reisinformatie over bus en de trein kunt zien. De weergave is voor iedere stad anders. Zoek een route op met uw Macbook en dankzij synchronisatie is hij daarna te volgen op de iPhone of Apple Watch. Nieuw is ook de ‘Dichtbij’ functie, waarmee u kunt zien wat er in de buurt te doen is in verschillende categorieën, zoals de horeca, winkelen, en vrije tijdbesteding.

5. CarPlay

iPhones met iOS 9 hebben nu de CarPlay app. Zo kunt u in de auto een draadloze verbinding tot stand brengen met de smartphone. U kunt vervolgens bellen, uw radio of Spotify-lijst afspelen, en routes uitstippelen met de Kaarten app.

6. Selfie-mapje

Voor de ijdeltuiten onder ons: er is een nieuwe map genaamd ‘Selfies’ waar al uw foto’s die werden genomen met de tweede camera belanden.

7. De Notes app is vernieuwd

De Notes app heeft een grafische facelift gekregen. U kunt nu ook makkelijk met uw vinger tekenen en foto’s toevoegen.

8. iCloud Drive app

De iCloud Drive applicatie zorgt ervoor dat al uw bestanden worden gedeeld tussen al uw apparaten van Apple. Zo heeft u alles makkelijk bij de hand.

9. Multitasken op de iPad Air 2

Bezitters van de iPad Air 2 kunnen voortaan 2 apps naast elkaar draaien. Op oudere iPads kunt u apps vanaf de rechterkant deels naar binnen schuiven. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdens het tekstverwerken aan de rechterkant van uw scherm even de e-mail controleren.

10. Schakelen tussen apps

Ontvangt u via e-mail een link naar een Tweet, dan werd hij voorheen in Safari opgestart in de mobiele browser. Nu herkent iOS het wanneer u de Twitter-app hebt geïnstalleerd. Ook bijvoorbeeld apps voor online bankieren worden nu automatisch opgestart wanneer u een aankoop wilt doen. Leuk is ook de ’terug’ knop die u linksboven zult zien. Zo kunt u terug naar de app waar u eerst in bezig was.

11. De cursor voor tekstselectie

Heeft u moeite om op uw iPad het juiste woord of zinsfragment te selecteren? Als u met twee vingers over het digitale toetsenbord gaat swipen, komt er een cursor op het scherm. Selecteren wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

12. Adblocker app

Dit is een controversiële: de adblocker. iOS 9 biedt toegang tot apps die bijvoorbeeld cookies, afbeeldingen en andere onderdelen van het internet kunnen blokkeren. Omdat Apple de contentblockers toestaat, is het voor ontwikkelaars mogelijk om een app te maken die alle advertenties op het web blokkeert. Deze software bestond al voor desktops en Android-smartphones en tablets, maar voor iOS is dit een revolutie!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content