© ISTOCK

Wel of geen cadeau met kerst?

Opvoedtips en verwentrucs

De jacht op de eindejaarscadeaus is weer officieel geopend. Maar moet je ook voor je huisdier een presentje onder de kerstboom voorzien? Het gaat toch om een huisgenoot die integraal deel uitmaakt van je gezin?

Uit een Frans onderzoek bij 3.000 huisdiereigenaars blijkt dat 71% hun dier een kerstcadeau geeft. Een liefdevol gebaar, dat wel, maar zeker geen verplichting. Je huisdier heeft immers geen verwachtingen op dat vlak, en zal het je dan ook niet kwalijk nemen als hij geen cadeautje krijgt. Hij neemt je zoals je bent! Maar hij zal een nieuw speeltje, bot om op te knagen of extra lekker hapje evenmin afslaan.

Speelgoed is essentieel voor een hond of kat. Het biedt je huisdier een uitlaatklep voor zijn energie en is goed voor zijn ontwikkeling. Spelen helpt je dier zijn motoriek en evenwicht te ontwikkelen of in stand te houden, het vergroot zijn zelfvertrouwen en het biedt hem de kans om zich fysiek en intellectueel in te spannen. Elke hond moet minstens een bal die in zijn muil past, een touw, een zacht én een hard rubberen speeltje hebben. Katten zijn dan weer gek op alles wat beweegt als een prooi. Het maakt niet uit of het speeltje vanzelf beweegt of jij daarbij helpt. Een kleine muis, een hengel met een ‘prooi’ eraan, een veer... er zijn zoveel dingen waarmee Minoes zich rot kan amuseren! Net als bij kinderen, geef je ook je dier best geregeld een nieuw speeltje, anders gaat hij zich gauw vervelen.

JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE
JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE© GUY PUTTEMANS

Maar veel belangrijker dan een cadeautje, is de tijd die jij elke dag met je dier doorbrengt, het hele jaar door. Daarmee doe je hem het meeste plezier! Speel met hem, knuffel hem, laat je hond af en toe vrij rondlopen, ga wandelen met je hond, neem hem mee naar activiteiten, hou je ook bezig met je kat, enz. Kortom, toon je huisdier dat hij belangrijk is en respecteer zijn behoeften. Zorg dat hij zich niet verveelt en laat hem niet te vaak alleen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content