Johan Adriaens, Estate Planner © G.F.

Wanneer wordt dat extra stukje vruchtgebruik belast?

We zouden graag ons buitenverblijf schenken aan onze kinderen, met voorbehoud van vruchtgebruik. Belangrijk voor ons is dat het volledig vruchtgebruik bij ons blijft tot we beiden overleden zijn. Maar kan dat en wordt dat dan extra belast?

Heel wat schenkingen die ouders aan hun kinderen doen gebeuren met voorbehoud van vruchtgebruik. Op het moment van de schenking betalen de kinderen dan schenkbelasting op de volledige som: het vruchtgebruik én de naakte eigendom. Overlijdt de vruchtgebruiker, dan dooft het vruchtgebruik uit en moet de naakte eigenaar (die dan volle eigenaar wordt) geen belasting meer betalen.

Maar als ouders bijvoorbeeld sámen een kustappartement schenken met voorbehoud van vruchtgebruik aan de kinderen, zijn er natuurlijk twee vruchtgebruikers. In de schenkingsakte wordt dan meestal bepaald dat het vruchtgebruik van de ouder die als eerste overlijdt, ‘aanwast’ bij de langstlevende ouder. Zo behoudt de langstlevende ouder het volledige vruchtgebruik op het appartement, dat hij/zij dan kan bewonen of verhuren. De kinderen worden dus pas volle eigenaar als beide ouders overleden zijn.

De Vlaamse belastingdienst liet onlangs weten (standpunt nr. 16092) dat als de ouders een goed schenken met voorbehoud van vruchtgebruik, de aanwas van het vruchtgebruik niet belast wordt op het moment dat de eerste echtgenoot overlijdt. Voorwaarde is wel dat beide echtgenoten de schenking samen deden uit de huwgemeenschap of uit een onverdeeldheid (bijvoorbeeld bij scheiding van goederen). De Vlaamse belastingdienst volgt hiermee volledig de federale visie, zodat deze regeling van toepassing is in de drie gewesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content