Actrice Monica Bellucci, 54, loopt in 2018 voor het eerst in 26 jaar weer een modeshow. © GETTY IMAGES

Vijftigplussers zitten goed in hun vel

Vijftigplussers zijn tevreden met hun uiterlijk en maken zich weinig zorgen over het effect van de jaren op hun verschijning. Grijs haar is prima en esthetische ingrepen zijn niet aan hen besteed.

60% vindt een beetje aandacht voor het uiterlijk voldoende

Slechts 25% van de vijftigplussers is zeer sterk bezig met zijn of haar uiterlijk. Ruim 60% vindt een beetje aandacht wel voldoende. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze zich laten gaan. Vooral aan gezonde voeding, een goeie conditie en tandverzorging hechten ze belang. Op gewicht blijven is eveneens een prioriteit, al zegt toch een kwart hier maar een beetje mee bezig te zijn en 10% let weinig of niet op de kilo’s. Mode en kapsel vormen niet bezorgdheid nummer één. Ruim de helft vindt dat een beetje moeite doen voor de haardos volstaat. 20% besteedt wel nauwgezet aandacht aan het in de goeie plooi leggen van de lokken.

Nederlandstaligen blijken meer geïnteresseerd in mode dan Franstaligen, en vrouwen ook meer dan mannen. Algemeen genomen zijn vrouwen meer begaan met hun kapsel, gewicht en uiterlijk dan mannen. Ook blijkt uit de resultaten dat mensen die laag opgeleid zijn of geen diploma behaalden meer energie stoppen in hun looks dan bijvoorbeeld universitair geschoolden. Zo geeft 76% van de lager opgeleiden aan de mode te volgen. Bij de universitair geschoolden is dat 47%.

“Deze resultaten verbazen mij niet”, zegt Hélène Van Herck (58), midlife-expert van de online 50+community Wifty. “Eens 50, weten we wie we zijn en wat we waard zijn. Jongeren streven vaak veel meer het ideale plaatje na wat betreft gewicht, uiterlijk, levensstijl. Als 50-plusser voelen we ons goed in ons vel en trekken we ons minder aan van wat wordt voorgeschreven. Dat betekent niét dat we ons laten gaan. Want ik denk dat er nog nooit zoveel prachtige 50-plussers zijn geweest. We zijn inderdaad begaan met onze gezondheid en willen fit en actief blijven, wat zich normaal gezien vertaalt in een frisser uiterlijk. Maar we hoeven niet per se de magerste, de meest sexy te zijn. Die strijd kun je toch niet winnen en wij kunnen dat beter relativeren. Het is altijd delicaat iets te zeggen over het verschil tussen lager en hoger opgeleiden. Maar het verschil zou te maken kunnen hebben met het feit dat hoger opgeleiden de media en gepropageerde idealen meer kunnen doorprikken.”

70% oordeelt dat schoonheid niet verbonden is met leeftijd

Schoonheid is niet noodzakelijk een voorrecht van de jeugd, luidt het meerderheidsoordeel (70%). 51% van de vijftigplussers vindt zichzelf even mooi, of zelfs mooier (5%) in vergelijking met toen ze 40 waren. De andere helft is van mening dat ze aan schoonheid hebben ingeboet. Vooral vrouwen zijn minder tevreden naarmate ze ouder worden: meer dan de helft vindt zichzelf minder mooi worden. Eens de 60 voorbij, gaan zowel mannen als vrouwen zichzelf fysiek minder aantrekkelijk achten. “Ik denk dat dit veel te maken heeft met je entourage: heb je een goede partner die je complimenteert, een fijne vriendenkring en ben je geliefd, dan zal je jezelf mooier voelen. Want schoonheid heeft natuurlijk alles te maken met hoe je je voelt”, zegt Van Herck. “Ik denk vooral ook dat vrouwen met de leeftijd minder hard gaan oordelen over mekaar en al eens complimenten durven uitwisselen. We worden minder concurrenten en dat geeft ook een goed gevoel.”

Model Inès de la Fressange blijft op haar 61 symbool staan voor Parijse elegantie.
Model Inès de la Fressange blijft op haar 61 symbool staan voor Parijse elegantie.© GETTY IMAGES

30% past zijn stijl aan met ouder worden

Het is niet omdat je 50 wordt, dat je plots je favoriete kledingstukken in de kast moet laten hangen. Vijftigplussers gaan dan ook niet zomaar hun stijl veranderen. Slechts één op de drie geeft aan dat te doen. Wie zijn of haar stijl verandert, koopt vooral een ander soort kleren (43%), gebruikt niet meer dezelfde cosmetica (42%) of gaat het type schoenen aanpassen (41%). Vrouwen laten met de leeftijd hun stijl meer evolueren dan mannen. 61% van de vrouwen gaat andere cosmetica gebruiken, meer dan de helft ruilt het schoenmodel in en 53% de kledingstijl. Voor de meesten hoeft een stijl ook niet te veranderen naarmate er jaren bijkomen. Wie houdt van lang haar, levendige kleuren of hoge hakken moet deze vooral blijven dragen. Enkel over korte rokjes oordeelt bijna de helft dat die toch best onverbiddelijk uit de garderobe worden gekeild eens de vijftig voorbij, net als te korte topjes.

Een meerderheid blijft trouwens zijn gading vinden in het kledingaanbod. 60% koopt even probleemloos als altijd een gepaste outfit. Voor een kwart van de ondervraagden is de geschikte kleren uitzoeken met de leeftijd iets lastiger, maar toch niet al te moeilijk. Vrouwen (33%) geven aan wat meer moeite te hebben om kleding te vinden naarmate ze ouder worden dan mannen (19%). Inspiratie opdoen alvorens te winkelen is voor de 50-plussers die onze enquête beantwoordden niet zo belangrijk. Een derde van de respondenten zoekt nergens inspiratie. Bij het winkelen, bieden de etalages voor 42% voldoende ideeën.

54% linkt grijze haren aan de jaren

Grijs haar, voor velen het symbool van gevorderde leeftijd, blijkt helemaal niet negatief gepercipieerd te worden. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt dat grijs worden iets natuurlijks is. Toch geeft een derde van de vrouwen aan het haar te zullen blijven kleuren. Mannen blijken er weinig om te geven. Nog geen 3% vinkt aan de grijze haren te willen camoufleren. Opmerkelijk: een derde van wie jonger is dan vijftig, vindt wel dat grijs haar veroudert, terwijl dat bij 50-plussers maar 15% is.

“Grijs kan prachtig zijn, het is bovendien ook een trend geweest onder jongeren”, zegt de midlife-expert. “Als de kleur uit je haar verdwijnt, kan je kleurrijkere kleren dragen en voor make-up en juwelen kiezen. Je moet de grijze haren natuurlijk met trots dragen, niet als een kruis. Dat is denk ik het verschil met vroeger. Twee generaties terug waren vrouwen met grijze haren, vrouwen die de menopauze voorbij waren en die dachten dat alles voorbij was. Als je grijs haar in combinatie ziet met een doffe, trieste blik, is het natuurlijk niet mooi.”

82% wil geen esthetische ingrepen

Vijftigplussers zitten goed in hun vel, en esthetische ingrepen – of het nu gaat om een botoxspuitje of een echte facelift – zijn niet aan hen besteed. Maar liefst 82% zegt stellig geen cosmetische of chirurgische ingrepen te hebben ondergaan en het ook nooit te zullen doen. Onder mannen is dat zelfs 90%. Slechts 8% van de ondervraagden geeft aan één of meerdere behandelingen te hebben gekregen en een goeie 10% denkt er wel eens over. Als er al over iets wordt gedacht, dan is dat over het verwijderen van spataders, een litteken of moedervlek. Een ooglidcorrectie zou eventueel ook nog kunnen. Al de rest is uit den boze. “Misschien speelt een zekere angst voor ingrepen mee en zijn ze voor velen nog taboe. In de media worden ook vaak de mislukkingen uitvergroot. Maar volgens mij gaat het vooral om een statement, een vorm van rebellie, het niet mee willen doen aan die dwingende cultus van de jeugd”, zegt Van Herck. “Zelf heb ik op mijn 58 ook geen zin meer me anders voor te doen dan ik ben. Ik vind dat een ongelooflijke vorm van vrijheid. Mijn gezicht vertelt ook mijn verhaal.”

Isabella Rossellini, 65, verloor haar contract bij Lancôme toen ze 43 was, wegens te oud. Op haar 63 haalde het merk haar weer binnen als gezicht.
Isabella Rossellini, 65, verloor haar contract bij Lancôme toen ze 43 was, wegens te oud. Op haar 63 haalde het merk haar weer binnen als gezicht.© GETTY IMAGES

70% ziet voldoende 50-plussers in de media

Er was een tijd dat vijftigplussers zich ondervertegenwoordigd voelden in de media. Maar dat is voorbij. Bijna 70% is van oordeel voldoende aan bod te komen, ook in de mode- en lifestylemagazines. “Dit is echt een kentering van de laatste jaren, wereldwijd”, klinkt het bij de midlife-experte. “De groep 50-70 jaar was vroeger onzichtbaar, maar wij staan nu echt voor een nieuwe vorm van ouder worden. We hebben intussen ook een aantal prachtige rolmodellen: Judi Dench, Helen Mirren en bij ons Martine Tanghe of Lynn Wesenbeek. Ook op de catwalks zien we de laatste jaren meer een mix van leeftijden. Natuurlijk hebben sommigen de mogelijkheid een fortuin te spenderen aan hun uiterlijk, ik denk dan aan Jane Fonda, maar dat maakt niet uit. Het is belangrijk mooie mensen van 60, 70 of ouder te tonen in de media.”

Deze peiling werd uitgevoerd door Roularta Research bij 2.729 mensen van 50 jaar en ouder, tijdens de maand maart 2018.

Dit zegt de stijlconsulente

Over schoonheid en ouder worden bestaan veel vooroordelen. Maar kloppen ze ook? Wij vroegen het kleur-, stijl- en imagoconsulent Anne Van Rompay, wiens stijlbureau Corestilo zich op vijftigplussers richt.

Moeten we onze haren lichter kleuren wanneer we ouder worden?

Dat is geen algemene regel. Alles hangt af van hoeveel contrast je in je gelaat hebt en hoe licht of donker je ogen zijn. Bij donkere ogen, kan het haar ook donkerder. Lichter haar toont minder streng en hard, zeker wanneer met de leeftijd het pigment in je huid verkleurt. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat iedereen met blond of lichtgrijs haar moet gaan rondlopen.

Vaak gaan vrouwen hun haren kort knippen. Is lang haar in combinatie met rimpels not done?

Het heeft niet meteen met rimpels te maken, maar op een bepaalde leeftijd komt lang haar sneller als onverzorgd over. Korter haar kan liftend werken voor je gezicht. Bij de meesten wordt het haar ook wat dunner. Korter haar kan dan meer volume creëren. Al hangt ook hier wat goed oogt af van je gelaatsvorm en je persoonlijkheid.

50-plussers blijken grijs haar prima te vinden. Als je kleuren niet meer ziet zitten, hoe pak je dat aan?

De overgang is lastig, die kun je vaak maken door je haar een keer extra kort te knippen. Is je haar mooi zilvergrijs of koel grijs, dan hoef je niets te doen. De kwaliteit van je haar verbetert zelfs wanneer er geen kleuring meer op zit. Wordt het echter peper en zout, dan zou ik eerder opteren voor een beetje kleur. Indien je verft, wijk dan niet te fel af van je oorspronkelijke natuurlijke haarkleur. Een balayage kan een oplossing zijn voor een zachtere overgang. Werk regelmatig bij! Er is niets zo lelijk als een duidelijke uitgroei.

De meeste 50-plussers behouden hun stijl. Enkel minirokjes en korte topjes vinden ze niet meer kunnen.

Enkele accenten verschuiven lijkt mij wel een goed idee. Jurken of rokken tot op de knie of juist onder de knie flatteren inderdaad veel meer dan halverwege het bovenbeen. Een juiste lengte laat je benen beter tot hun recht komen. Een blote buik raad ik altijd af, want die oogt goedkoop.

Kunnen we probleemloos mouwloze topjes blijven dragen?

Het is eleganter om een korte of driekwart mouw te nemen als je bovenarmen niet meer zo strak ogen. Het is ook fout om te denken dat het tonen van bloot voor een slankere look zorgt.

En hoge hakken?

Er is niks mis met hoge hakken zolang je hier comfortabel kan mee stappen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een brede en middelhoge hak, die meer stabiliteit geeft. Als je enkels wat minder slank zijn, zal een bredere hak ook voor meer balans in je look zorgen.

Moeten we ons anders opmaken?

Kies voor een foundation met een lichte structuur en ga dus niet voor zware make-up. Vaak zijn we geneigd zware make-up aan te brengen om oneffenheden te verbergen. Ga voor kleuren die aansluiten bij je natuurlijke teint. Wil je poederen, gebruik dan een mineraal poeder en doe dat niet overdadig. Zones met veel rimpels, kan je beter niet poederen. Het droge poeder benadrukt de rimpels. Heb je veel contrast in je gezicht, dan kan je nog donkere oogschaduw gebruiken. Heb je echter weinig contrast, dan is het aan te raden voor een zachtere look te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content