Moestuinieren in vakjes zorgt voor veel variatie, maar in beperkte hoeveelheden. © Getty Images/iStockphoto

Veel manieren van moestuinieren

Een eigen moestuin is helemaal terug van weggeweest, ook voor wie in de stad woont, geen ervaring heeft met groenten kweken of zelfs helemaal geen tuin heeft.

De moestuin heeft een metamorfose ondergaan. Vroeger bevond hij zich steevast achterin de tuin, met groenten in strakke rijen. Vandaag hebben we hem graag goed zichtbaar, decoratief en dicht bij de keuken. In bakken, verticaal, in potten, op een verhoogd bed, in zakken: alles kan. Wij probeerden vier manieren van moestuinieren voor starters uit.

In een vierkante bak met vakjes, voor beginners

Vierkant tuinieren haalt zijn inspiratie uit de middeleeuwse tuin en werd nieuw leven ingeblazen door de Amerikaan Mel Bartolomew. Deze manier van moestuinieren voorkomt dat je je aan een veel te ambitieus moestuinproject waagt, dat je al even snel weer opgeeft.

Dit heb je nodig. Een vierkante bak van 1,20 m x 120 m en 25 tot 40 cm hoog, die je vult met teelaarde of een mengsel van tuingrond en compost. Je kan de bak dan onderverdelen in negen vierkanten waarin je negen verschillende groenten kan kweken.

Plus. Zo’n bak is makkelijk aan te leggen en biedt ruimte voor veel variatie op een kleine oppervlakte. Zijn ergonomische vorm zorgt ervoor dat je met gestrekte armen bij elke aanplant kan, zonder dat je er met je voeten tussen moet staan. Door zo’n vierkante moestuin op een hoogte te plaatsen, is hij ook haalbaar als je last hebt van je rug. Gevuld met slaplantjes, radijsjes, goudsbloemen, tuinkruiden of dwergtomaten en -aubergines, is hij ook een lust voor het oog.

Min. De vierkante moestuin is niet geschikt voor groenten met diepe wortels. De bak moet worden gevuld met teelaarde. Heb je meerdere bakken, dan moet je veel aarde aansleuren, wat ook nog eens duur uitvalt. En de hoeveelheid die je kan oogsten blijft beperkt.

Tip. In tuincentra en online vind je ook kant-en-klare stoffen plantenzakken, al zijn die vrij duur.

Verticaal, voor een zonnig balkon

Niet veel plaats op de grond? Overweeg dan een verticale moestuin. Behoorlijk hip.

Plus. Verticaal moestuinieren kan op veel manieren: op een plantenrek, met een groenzuil, Met potten of bakken die verticaal of trapsgewijs in elkaar klikken,... Een manier van moestuinieren waarmee je ook op een piepklein balkon je eigen groenten kan kweken.

Min. Niet alle groenten laten zich in verticale positie kweken. Enkel soorten die snel groeien en weinig plaats vragen, kunnen er gedijen: minitomaten, minicourgettes, Parijse worteltjes, mesclun, radijsjes... Omdat de potten niet veel aarde bevatten en dus sneller uitdrogen, moet je een hangende moestuin vaak begieten.

Opgelet. Koop liever groenteplantjes dan met zaden te starten. Je groentemuur moet op het zuiden gericht zijn zodat hij voldoende (zon)-licht krijgt. Vul de vakken en potten met teelaarde, die is lichter dan tuingrond.

In potten, voor op het terras, het koertje, het dak...

Bij gebrek aan een tuin met aarde, kan je even goed groenten kweken in potten van verschillende grootte.

Plus. Door te spelen met potten van verschillende formaten en decoratieve groenten (minitomaten, mini-aubergines, rode snijbiet, tuinkruiden...), en die af te wisselen met potten vol groentevriendelijke bloemen (dahlia’s, Oost-Indische kers, afrikaantjes...) wordt je moestuin een plaatje. Een pottenmoestuin vraagt weinig onderhoud en is een flexibele manier van groeten kweken. Je kan je potten naar hartenlust verplaatsen, volgens je eigen inspiratie of de stand van de zon. En bij de eerste vorst kan je ze zo binnen halen.

Min. De oogst uit potten is beperkter dan in een traditionele moestuin. Met deze manier van moestuineren doe je vooral jezelf een plezier en kan je scoren bij je vrienden, eerder dan dat je er een jaar lang je gezin mee kan voeden. Vaak water geven is nodig, want teelaarde in potten droogt snel uit.

Opgelet. Richt je potten naar het zuiden, zuidoosten of zuidwesten. Snelgroeiende groenten (radijsjes, sla...) vragen potten van 15 tot 22 cm diep. Minigroenten en minifruit-boompjes hebben 40 tot 45 cm diepte nodig.

Tip. Mits wat aanpassingen kan je pottenmoestuin ook een onaantrekkelijk plat dak met roofing opvrolijken.

Moestuin in laagjes

Zo kan je snel een moestuintje aanleggen op een stuk gazon: bedekt het grasperk dat je wil benutten met stukken karton die elkaar wat overlappen. Begiet ze met water of wacht tot ze doornat zijn van de regen. Breng vervolgens een laag gemaaid gras, een laag stro en een laag keuken- en tuinafval aan. Eindig met een laag compost of teelaarde, dik genoeg om in te planten. Plant groentesoorten die een rijke bodem vereisen (pompoen, komkommer...). Voor andere groenten wacht je beter tot de wormen alles gecomposteerd hebben.

Veel manieren van moestuinieren
© living4media
1. Bij verticaal moestuinieren start je beter met plantjes en niet met zaadjes.
1. Bij verticaal moestuinieren start je beter met plantjes en niet met zaadjes.© ISOPIX
2. Zorg dat je moestuin ook mooi oogt: opteer voor kleurrijke combinaties.
2. Zorg dat je moestuin ook mooi oogt: opteer voor kleurrijke combinaties.© ISOPIX
3. Door te moestuinieren in een bak die hoger staat, spaar je je rug.
3. Door te moestuinieren in een bak die hoger staat, spaar je je rug.© ISOPIX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content