Johan Adriaens, Estate Planner © G.F.

Stopt mijn onderhoudsuitkering als ik ga samenwonen?

In Plus Magazine van april las ik het artikel over je financieel indekken bij een scheiding. Ik krijg onderhoudsgeld van mijn ex. Ik wil nu graag wettelijk gaan samenwonen met mijn nieuwe partner. Verandert dit iets aan het persoonlijke onderhoudsgeld dat ik krijg?

Ben je gescheiden met onderlinge toestemming, dan wordt in de akte die je afsloot bepaald in welke gevallen de alimentatie vermindert of vervalt. De kans is groot dat het onderhoudsgeld vermindert (of vervalt) als je wettelijk gaat samenwonen of met iemand (feitelijk) gaat samenwonen en daarmee een gezin vormt. Ben je gescheiden met onderlinge toestemming, bekijk dan zeker je akte.

Werd de alimentatie door de rechtbank vastgelegd, dan kan je ex eveneens een vermindering (of afschaffing) vragen als je gaat samenwonen. Voor echtscheidingen toegekend op grond van een onherstelbare ontwrichting van het huwelijk staat dat zelfs expliciet in de wet. Artikel 301 §10 van het Burgerlijk Wetboek is duidelijk: “De uitkering eindigt in ieder geval definitief in geval van een nieuw huwelijk van de uitkeringsgerechtigde of op het ogenblik waarop deze laatste een verklaring van wettelijke samenwoning doet, tenzij de partijen anders overeenkomen.” De rechter kan de onderhoudsverplichting volgens deze wet ook beëindigen wanneer je als uitkeringsgerechtigde samenleeft met een andere persoon als waren jullie gehuwd.

Jan Roodhooft, advocaat
Jan Roodhooft, advocaat© BENNY DE GROVE

Kunnen we een vergoeding vragen voor het waardeverlies van onze gevel?

De zoon van onze overburen is in onze gevel gereden. Nadat we een som van de verzekeraar hadden gekregen, hebben we de garagepoort vervangen en een stuk van de muur, maar met een andere steen dan onze gevelsteen. Dit zorgt ervoor dat ons huis minder waard zal zijn bij een verkoop. Kunnen wij daar een vergoeding voor krijgen?

De zoon van jouw buren heeft een fout begaan waardoor jullie een nadeel hebben geleden. Jullie hebben recht op volledig herstel van dit nadeel. Als de som die jullie ontvangen hebben van de verzekeringsmaatschappij niet het volledige nadeel dekt, dan kunnen jullie een aanvulling vragen aan jullie buurjongen. Het is wel belangrijk om na te gaan of jullie het bedrag dat de verzekeraar (we veronderstellen dat het de verzekeraar van jullie buur was) jullie uitkeerde al of niet ontvangen hebben ‘voor saldo van alle rekeningen’. Is dat zo, dan hebben jullie geen verhaal meer. Werd de som uitgekeerd door jullie eigen verzekeraar, zonder dat die zich tegen de buurjongen heeft gekeerd, dan kunnen jullie van hem nog een bijkomende som vragen voor het nadeel dat nog niet werd vergoed. Jullie zullen dan moeten aantonen hoe groot dit nadeel is en dat het niet vervat zit in de som die jullie al ontvangen hebben. Weet wel dat er een verjaringstermijn geldt van vijf jaar vanaf het moment waarop het nadeel bekend is.

Tak 21 opnemen of lenen?

Ik heb een tak 21 (spaarverzekering) en zou dat geld graag gebruiken voor een verbouwing. Volgens mijn bankier is dat een dure grap zolang dit contract nog geen acht jaar loopt en neem ik beter een lening bij de bank om de verbouwing te financieren. Klopt dat?

Een Tak 21 of spaarverzekering heeft als groot voordeel dat de opbrengst volledig is vrijgesteld van roerende voorheffing wanneer je er minstens acht jaar in belegt. Maar je zou graag het kapitaal opvragen voor de acht jaar zijn verstreken om te verbouwen.

Als je binnen de acht jaar toch je geld opneemt, betaal je alsnog 30% roerende voorheffing op de opbrengst. En er is meer: de fiscus gaat namelijk uit van de fictie dat jouw Tak 21 jaarlijks een minimaal rendement behaalt van 4,75%. Dat is inderdaad fictie, want de meeste Tak 21 spaarverzekeringen brengen momenteel, inclusief bonus, met moeite 2% op, zodat het grootste stuk van jouw werkelijke opbrengst wordt wegbelast. En dat is nog niet alles. Als je vóór het einde van jouw contract een bedrag uit jouw Tak 21 opvraagt, betaal je ook nog eens uitstapkosten. Vaak is dat de eerste jaren 5% en dat percentage zakt dan na een aantal jaren. Vervroegd uit een Tak 21 stappen is dus een te dure aangelegenheid, zodat je bij de huidige lage rente inderdaad beter leent voor je verbouwingen.

Draait mijn zoon op voor de schulden van zijn vriendin?

De vriendin van mijn zoon is bij hem ingetrokken en is er intussen gedomicilieerd. De wijkagent is langsgeweest toen mijn zoon naar het werk was. Een paar weken geleden kreeg hij bericht van een deurwaarder. Zijn vriendin heeft 23.000 euro schulden! Moet mijn zoon daar mee voor opdraaien?

Doordat de vriendin van jouw zoon ingeschreven is op zijn adres loopt hij wel degelijk het risico om mee op te draaien voor haar schulden, in die zin dat de deurwaarder ook op zijn goederen beslag kan leggen. Er zijn twee hypothesen mogelijk. Het is best mogelijk dat de vriendin wel is ingeschreven op zijn adres, maar dat dit niet haar feitelijke verblijfplaats is. Jouw zoon kan zijn vriendin dan vragen om haar officiële adres naar haar feitelijke verblijfplaats over te brengen. Doet ze dit niet spontaan, dan kan je zoon de gemeente vragen om haar zo vlug mogelijk te schrappen. Weigert de gemeente omdat er al een wijkagent is langsgekomen, dan zal je zoon een procedure tot uitzetting moeten starten. Als de vriendin geen andere feitelijke verblijfplaats heeft, moet jouw zoon bewijzen dat enkel hij eigenaar is van de meubels. Heeft hij de aankoopfacturen niet meer, dan kan hij een advocaat vragen om een document op te maken met een lijst van de meubels die zich op zijn adres bevinden. Als hij dit document laat registreren krijgt dit een ‘vaste datum’. Dit document biedt geen garantie, want alles hangt af van de appreciatie van de rechter.

Juridische service, exclusief voor abonnees

Je wil een eerste advies over:

Werk en pensioen, huren en wonen, erven en schenken, successierechten, echtscheiding, sociale zaken, consumentenbelangen

Contacteer onze Juriservice!

TELEFONISCH. Hou je Plus-Clubkaart klaar en bel 0900 100 08. Elke vrijdagmiddag van 16 tot 18 uur zoekt Roodhooft-Allaerts Advocaten een antwoord op je vraag.

Je betaalt ? 0,15 per 20 seconden.

LET OP! Proximus verbreekt automatisch de verbinding na 10 minuten.

SCHRIFTELIJK. Voor een schriftelijk antwoord (binnen de zes weken) op één juridische vraag, stort je ? 30 op IBAN-rekening BE16 2100 4520 4274 met de vermelding Juridische vraag. Stuur je vraag + betalingsbewijs naar: Plus Magazine – Juriservice, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel.

Je brief kan worden geselecteerd voor publicatie, maar je naam wordt niet bekendgemaakt.

Benoît Malevé, advocaat
Benoît Malevé, advocaat© BENNY DE GROVE
Gauthier Polet, advocaat
Gauthier Polet, advocaat© BENNY DE GROVE
Marie-France Lefebvre, advocaat
Marie-France Lefebvre, advocaat© BENNY DE GROVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content