© ISTOCK

Mijn kat blijft maar miauwen!

Opvoedtips en verwentrucs

Een kat die constant miauwt, kan even irritant zijn als een hond die onophoudelijk blaft. Maar waarom doen katten dat? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat Felix of Minoes daar eindelijk mee stopt?

Katten miauwen meestal omdat ze iets nodig hebben: drinken, eten, een aai, naar buiten willen of weer naar binnen,... Het eerste wat je dus moet doen, is nagaan of je kat niets tekort komt. Katten zijn erg onafhankelijke beestjes en kunnen moeilijk verdragen dat ze beroep moeten doen op iemand anders om in hun behoeften te voorzien. Zorg er dus voor dat hun eet- en drinkbak altijd gevuld zijn en dat hun territorium niet bezaaid is met obstakels. Katten haten het bijvoorbeeld wanneer een deur potdicht is. Voorzie daarom een kattenluik, zodat je huisdier de tuin in kan wanneer het daar zin in heeft.

Ervoor zorgen dat ze niets tekortkomen? Geen probleem! Maar reageren op alles wat ze vragen? Zeker niet! Want dan voed je een andere oorzaak van miauwen: conditionering. Doordat je kat gewend is dat je haar steeds geeft wat ze wil, wordt ze almaar grilliger en veeleisender. Ze gaat niet alleen steeds vaker miauwen, ze zal het ook langer en harder doen dan ooit tevoren. Ze verwacht namelijk dat je altijd meteen doet wat ze vraagt en dus blijft ze miauwen tot je reageert. Conditionering steekt soms stiekem de kop op, maar eens je kat geconditioneerd is, is het geen sinecure om het haar weer af te leren.

Veel katten miauwen ook uit verveling. Zorg dus dat je huisdier zich voldoende kan bezighouden: buiten op jacht of verkenning gaan, door het raam de buren bespieden en vooral spelen, zijn enkele favoriete activiteiten van katten. Sommige oosterse rassen, zoals de siamees, miauwen er graag op los. Als je op stilte gesteld bent, haal je die rassen beter niet in huis.

JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE
JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE© GUY PUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content