Lang zullen we leven

Anti-aging cosmetica zetten hun opmars verder met almaar natuurlijkere en geavanceerdere crèmes en serums. Tijd voor een update en praktische tips voor een fris en uitgerust gelaat.

In plaats van de schade te herstellen, streven cosmeticamerken ernaar om onze huid te beschermen en langer gezond te houden. Hoe? Met verzorgingsproducten die de interne energie van de cellen stimuleren, door in te werken op de sirtuïnes, eiwitten die de levensduur van organismen verlengen. Micro-ontstekingen en vrije radicalen (gifstoffen), hoofdzakelijk als gevolg van externe factoren (vervuiling, stress, uv-straling) belagen onze huid. Vier op de vijf rimpels worden erdoor veroorzaakt, eerder dan door het verouderingsproces op zich. Het goede nieuws is dat tal van actieve bestanddelen kunnen helpen om die schadelijke invloeden van buitenaf aan te pakken. Denk maar aan vitamine A (retinol), C en E, aan ginseng, spirulina, thee, kurkuma, carotenoïden en druiven (resveratrol). Polyfenolen uit wijnstokken behoren tot de krachtigste antioxidanten.

Renaissance Cellulaire Age Perfect van L'Oréal Paris, serum, dag- en nachtcrème, oogcrème, ? 19,99/stuk, in de supermarkt.
Renaissance Cellulaire Age Perfect van L’Oréal Paris, serum, dag- en nachtcrème, oogcrème, ? 19,99/stuk, in de supermarkt.

In alle zachtheid

Tegenwoordig zweren cosmeticamerken niet langer bij celvernieuwing alleen. Ze gaan er nu vanuit dat we onze huid moeten beschermen in plaats van er onzorgvuldig mee om te springen. “Een eenvoudige routine volstaat: de huid reinigen, het metabolisme weer op gang brengen met een goed serum en de huid voeden met een slimme crème”, luidt het advies van Patricia Manissier, directeur Onderzoek & Ontwikkeling bij Caudalie. “Verzorgingsproducten met fruitzuren (op basis van vitamine A) lijken onmiddellijk effect te hebben, maar op lange termijn veroorzaken ze micro-ontstekingen.”

De juiste routine

Hydrateer je dubbel, zowel vanbinnen als vanbuiten. Drink veel water en kruidenthee. Wat de verzorging betreft, is de combinatie van een serum en een crème beter dan enkel een crème. Samen zorgen ze voor synergie: ze versterken elkaars werking en zorgen ervoor dat je huid comfortabel aanvoelt.

Gun jezelf een kleine massage wanneer je verzorgingsproducten aanbrengt. Masseer je gelaat van het midden naar buiten en naar boven toe (voor een liftend effect). Masseer je voorhoofd horizontaal om rimpels te doen vervagen. Strijk langs je hals en decolleté naar beneden, vertrekkend van je oren. Oefen druk uit en knijp zachtjes ter hoogte van je gelaats- en oogcontouren.

Opgepast voor uv-stralen, de belangrijkste oorzaak van huidveroudering! Gebruik zonneproducten zodra de zon schijnt. Wees vooral op je hoede voor de eerste zonnestralen. De oplossing? Stop een zonnecrème met factor 30 (Clarins, Chanel, Shiseido) in je handtas voor als je een wandeling of een terrasje doet. Vanaf de lente kan je ook voor een dagcrème met geïntegreerde zonnebescherming opteren, maar de textuur van deze crème is minder fijn en de zonnefilter neemt al na twee uur af.

Hou het bij één scrubbeurt per week. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner en kwetsbaarder. Dat geldt ook voor je adertjes en haarvaten.

Leg je suikerconsumptie aan banden want suiker draagt bij tot glycatie, het verstijven van de collageen- en elastinevezels. Wie te veel suiker eet, heeft kans op diabetes én op rimpels!

Vier anti-aging gewoonten

Ga voor een botoxhouding: vermijd zoveel mogelijk je voorhoofd te fronsen, je ogen samen te knijpen of je kaken op te spannen. Doe eenvoudige (maar erg ontspannende) oefening zodra het even kan: concentreer je op je gelaatsspieren en probeer ze een voor een te ontspannen. Dat wordt al snel een automatisme.

Vergeet je nek niet: die zie je ’s ochtends niet in de spiegel, maar hij wordt wel blootgesteld aan uv-stralen en veroudert dus ook. Een beetje gelaatscrème kan wonderen doen. Hetzelfde geldt voor je handen.

Om rode of gezwollen ogen te voorkomen breng je je oogcontourproduct best voor je serum en crème aan: je oogproduct werkt dan als barrière tegen de andere producten.

Slaap op een zijden of satijnen kussen dat geen plooien in je gelaat achterlaat. Zo vermijd je vroegtijdige rimpels op je wangen en rond je ogen. Bovendien zijn zijde en satijn zacht voor je haar: minder wrijving geeft minder stijf en kroezend haar. Of slaap op je rug.

Voor jou geselecteerd

Met resveratrol

Een boost voor je celenergie. Het Premier Cru gamma van Caudalie in samenwerking met de Harvard Medical School. Serum, dagen nachtcrème, oogcrème en droge olie (Huile Divine), vanaf ? 47, bij de apotheker of drogist.

Een shot antioxidanten en probiotica. Advanced Génifique Sensitive Dual Concentrate, Lancôme, ? 78,50/20 ml, in de parfumerie.

Enkele druppels om je verzorgingsproducten te verrijken. Resvératrol A05 van État Pur, ? 15,40 voor 15 ml, via nl.etatpur.be

Een gelserum om ’s avonds, voor je nachtcrème aan te brengen. Resveratrol B E van SkinCeuticals, ? 145 voor 30 ml, in de parfumerie.

Voor een langer leven

Een formule verrijkt met het Japanse plantenextract enmei. Future Solution LX van Shiseido, ? 260 voor de crème en de emulsie.

Een uiterst compleet anti-aging serum. Advanced Night Repair Eye Concentrate Matrix van Estée Lauder, ? 57,90.

Luxe voor een prikje. Truffel en zwarte thee om de cellen langer vitaal te houden. Renaissance Cellulaire Age Perfect van L’Oréal Paris, serum, dag- en nachtcrème, oogcrème, ? 19,99/stuk, in de supermarkt.

Serum Caudalie, vanaf ? 47
Serum Caudalie, vanaf ? 47
Advanced Génifique Sensitive Dual Concentrate van Lancôme, ? 83,50 voor 20 ml
Advanced Génifique Sensitive Dual Concentrate van Lancôme, ? 83,50 voor 20 ml

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content