1. Viparita. © ELLEN VAN DEN BOUWHUYSE

Hormoonyoga

Evenwicht is alles, ook voor je hormonen. Waarom niet zelf een steentje bijdragen via yoga die op je hormoonfabriekjes inwerkt?

Hormoonyoga is erop gericht je hormoonproducerende organen – hypofyse, eierstokken, bijnieren en schildklier – te stimuleren. Dat gebeurt via specifieke poses, ademhalingstechnieken en visualisaties. Deze vorm van yoga werd bedacht door de Braziliaanse psychologe en yogatherapeute Dinah Rodrigues (91). Haar hormoonwaarden bleken na de menopauze nog erg hoog en dat wilde ze ook andere vrouwen gunnen. Haar yogaoefeningen hebben een gunstig effect op opvliegers en nachtelijk zweten, maar ook op klachten zoals een trage schildklier en PMS. Benieuwd trokken wij naar een workshop van Ineke Van Nieuwenhove.

Dames van alle leeftijden, met en zonder yoga-ervaring blijken die dag mijn collega’s. De meesten zoeken een manier om komaf te maken met een waaier aan hormonaal leed: van vapeurs tot slapeloosheid en mood swings. Om inzicht te krijgen in het hoe en waarom van de oefeningen, schetst Ineke het hormonenverhaal. Dat de intensieve poses je hormonen echt in beweging zetten, zal doorheen de dag blijken. Bij sommige dames spelen de emoties op, anderen voelen meteen energie stromen.

Starten doen we met lichte opwarmingsoefeningen en de eerste ademhalingstechniek. Al meteen wordt duidelijk waarom je hormoonyoga bij voorkeur’s ochtends en met een lege maag beoefent. De bastrikkha, waarbij je heel krachtig vanuit je buik in- en uitademt, werkt behoorlijk oppeppend. Het is even zoeken voor het mij lukt om bij het inademen mijn buik te laten uitzetten en hem bij het uitademen richting navel te trekken. Aan de werking van een blaasbalg denken helpt. “Je geeft eierstokken en andere buikorganen een massage”, weet Ineke. Ik voel meteen een warme buik, en de echte opwarming begint pas met speelse poses als samba en flying hairs, waarbij je je haar rondzwiept.

2. Mahasana pose.
2. Mahasana pose.© ELLEN VAN DEN BOUWHUYSE

Dan schakelen we een niveau hoger met oefeningen die afwisselend op het activeren van de eierstokken, schildklier, bijnieren en hypofyse gericht zijn, en waar ook visualisatie bijkomt. We krijgen de opdracht ons op onze inwendige energie te focussen en die naargelang de pose naar onze schildklier, eierstokken of bijnieren te sturen. Het vergt behoorlijk wat verbeelding om je in je lichaam in te leven. Voor poses die te moeilijk uitvallen zijn er gelukkig hulpmiddelen zoals een stoel, riem of kussen, waardoor alles voor iedereen haalbaar wordt.

“Eens je de volledige set onder de knie hebt, kost het je slechts een half uurtje per dag”, zegt yogacoach Ineke. “Vanaf de eerste week ervaar je al een verschil. Soms kunnen je klachten even verergeren, om nadien te verbeteren. Het duurt immers een tijdje voor je lichaam de balans terugvindt. Maar ook preventief zijn de oefeningen interessant, omdat je er vitaliteit en flexibiliteit uithaalt.” Aan het einde van de dag tintelt het in mijn buik en hoofd, alsof mijn lichaam op volle toeren draait om al die stimulansen te verwerken. Hormonale klachten had ik niet, energietekort wel en wat dat betreft voelde ik ’s anderendaags beslist een verschil.

Meer over hormoonyogaworkshops op plusmagazine.be/hormoonyoga

3. Janushirshasana.
3. Janushirshasana.© ELLEN VAN DEN BOUWHUYSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content