© ISTOCK

Hoe hoog mag de rentelast zijn bij een schenking?

Ik zou graag een bankgift doen aan mijn dochter. Mag ik aan de bankgift ook een rentelast koppelen zodat ikzelf niets tekort kom later? En hoe hoog mag die rente zijn?

Geld geven via een bankgift en daar een rentelast of lijfrente aan koppelen, is erg populair bij ouders die voor een kind een aankoop, bouw of verbouwing willen sponsoren. De ouders schenken dan bijvoorbeeld ? 100.000 maar bedingen een jaarlijkse rentelast van bv. 2,5% per jaar. Op die manier verzekeren de ouders zich van een extra inkomen van ? 2.500 per jaar als aanvulling op hun pensioen, wat toch een zekerheid biedt. Bij een schenking met rentelast is men geneigd om die rentelast niet te laag te leggen, zodat de schenker niets tekortkomt. Toch moet je daarmee opletten, zeker als je weet dat de tienjaarsrente in ons land momenteel niet eens 1% bedraagt. Noch de wet, noch de rechtspraak legt hier een vast percentage als limiet op. Maar bij de huidige lage rente leg je die rentelast veiligheidshalve best niet hoger dan 2,5% tot 3%. Leg je een te hoge rentelast op, dan ondergraaf je op lange termijn immers je eigen schenking. Een kind dat ? 100.000 krijgt met een rentelast van 10% heeft na elf jaar meer betaald dan het gekregen heeft. Vandaar dat de fiscus een te hoge rente als een schending van het gegeven-is-gegeven-primipe kan bestempelen.

Johan Adriaens, Estate Planner
Johan Adriaens, Estate Planner© G.F.

Kan ik het kapitaal van mijn groepsverzekering opnemen?

Ik ben 57 jaar en moet dus nog een paar jaartjes werken. Omdat ik een grote uitgave wil doen, vroeg ik me af of ik het kapitaal van mijn groepsverzekering nu al kan opnemen?

Je kan – of beter, je moet – het kapitaal van je groepsverzekering opnemen als je met pensioen gaat, ook als je met vervroegd pensioen gaat. Je kan het eventueel vroeger opnemen als dat zo in jouw pensioenreglement staat. Maar sowieso kan je het niet opnemen voor je 60 jaar wordt.

Heb je het kapitaal nodig om een onroerend goed (huis, grond, appartement) te kopen of om te (ver)bouwen, dan kan je je groepsverzekering wel gebruiken door een deel van het kapitaal op te nemen onder vorm van een voorschot. Tot aan je pensioen betaal je dan elk jaar interest op het bedrag dat je opnam. Op het moment dat je groepsverzekering dan echt wordt uitbetaald, zal de verzekeraar het voorschot van je uiteindelijke kapitaal aftrekken, tenzij je het intussen hebt afgelost. Het kan ook met een lening met wedersamenstelling. Je gaat een lening aan en betaalt alleen rente aan de bank. Wanneer je je groepsverzekering ontvangt, gebruik je dat bedrag om het kapitaal van de lening terug te betalen.

Aangetekende brief keert terug

We zijn verbouwingen aan het doen. Een paar weken geleden kregen we een factuur van de loodgieter. Omdat we de rekening overdreven vonden, stuurden we hem een aangetekende brief om zijn factuur te contesteren. Intussen zit de aangetekende brief terug in onze bus omdat de loodgieter hem niet afhaalde. Wat nu?

Als je een aangetekende brief naar iemand stuurt en die haalt hem niet af, dan is de brief toch geldig. Je hoeft de brief dus niet opnieuw aangetekend naar de loodgieter op te sturen. Wel kijk je best even na of je wel het juiste adres hebt vermeld op de enveloppe. Is het adres fout, dan moet je hem uiteraard wel opnieuw sturen. Hou de enveloppe die terugkwam bij en doe hem niet open. Op die manier kan je bij een eventuele latere discussie bewijzen welke brief je precies verzond. Om ervoor te zorgen dat de loodgieter toch te weten komt dat je hem een brief hebt gestuurd, kan je hem een kopie van je aangetekend schrijven via de gewone post toesturen, waarbij je hem informeert dat je die brief eerder al aangetekend hebt verstuurd. Dit laatste is geen verplichting.

Wanneer begint de tienjarige aansprakelijkheid?

Ik woon in een gebouw met achttien appartementen. De voorlopige oplevering vond al plaats. De werken zijn nog niet helemaal klaar, maar er zijn al wat problemen opgedoken. Wanneer begint de tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect juist te lopen? Bij de voorlopige oplevering of bij de definitieve?

In theorie is het de datum van de definitieve oplevering – één jaar na de voorlopige – die als startdatum geldt, omdat dit officieel de datum is waarop je de werken aanvaardt. In de praktijk zie je vaak dat de datum van de voorlopige oplevering als startpunt wordt vastgelegd voor de termijn van de tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect. Maar dat moet dan uitdrukkelijk in de overeenkomst bepaald zijn.

Bij een verkoop op plan van appartementen val je onder de Wet Breyne. Die Woningbouwwet van 9 juli 1971 is van toepassing op projecten waarbij de bouwheer een overeenkomst aangaat met een aannemer, projectontwikkelaar of verkoper, die zich ertoe verbindt een gebouw te (laten) bouwen of te verschaffen dat zal dienstdoen als hoofdverblijfplaats, en waarbij de bouwheer één of meerdere stortingen doet voor de voltooiing van de werken. Ook hier geldt de definitieve oplevering als startdatum van de aansprakelijkheidstermijn. Maar ook hier kan je eventueel in het contract vastleggen dat de startdatum wordt vervroegd naar de voorlopige oplevering.

Juridische service, exclusief voor abonnees

Je wil een eerste advies over:

Werk en pensioen, huren en wonen, erven en schenken, successierechten, echtscheiding, sociale zaken, consumentenbelangen

Contacteer onze Juriservice!

TELEFONISCH. Hou je Plus-Clubkaart klaar en bel 0900 100 08. Elke vrijdagmiddag van 16 tot 18 uur zoekt Roodhooft-Allaerts Advocaten een antwoord op je vraag.

Je betaalt ? 0,15 per 20 seconden.

LET OP! Proximus verbreekt automatisch de verbinding na 10 minuten.

SCHRIFTELIJK. Voor een schriftelijk antwoord (binnen de zes weken) op één juridische vraag, stort je ? 30 op IBAN-rekening BE16 2100 4520 4274 met de vermelding Juridische vraag. Stuur je vraag + betalingsbewijs naar: Plus Magazine – Juriservice, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel.

Je brief kan worden geselecteerd voor publicatie, maar je naam wordt niet bekendgemaakt.

Jan Roodhooft, advocaat
Jan Roodhooft, advocaat© BENNY DE GROVE
Benoît Malevé, advocaat
Benoît Malevé, advocaat© BENNY DE GROVE
Gauthier Polet, advocaat
Gauthier Polet, advocaat© BENNY DE GROVE
Marie-France Lefebvre, advocaat
Marie-France Lefebvre, advocaat© BENNY DE GROVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content