Heeft de vriendin van mijn zoon recht op zijn huis?

Na zijn scheiding heeft mijn zoon een huis gekocht, deels met geld uit de verkoop van zijn vorige woning die hij deelde met zijn ex-vrouw en deels met een nieuwe lening. Hij heeft nu een nieuwe vriendin met wie hij samenwoont. Heeft zij recht op dit huis bij een scheiding? En kan hij haar een vorm van huur vragen?

Jouw zoon heeft geen juridische band met zijn nieuwe vriendin, want ze zijn niet getrouwd en wonen ook niet wettelijk samen. Zijn vriendin en haar kinderen (die bij je zoon inwonen) hebben dus geen recht op zijn huis. De dag dat het koppel uit mekaar gaat, zal zijn vriendin haar eigen goederen terug meenemen en moet zij het huis verlaten. Ook als jouw zoon zou overlijden heeft zij geen recht op het vruchtgebruik van het huis.

Tijdens het samenleven kan jouw zoon zijn vriendin zeker een bijdrage vragen. Om te vermijden dat de vriendin de sommen zou terugvragen bij een scheiding, laat jouw zoon het geld best rechtstreeks op zijn rekening storten, met de vermelding ‘woonvergoeding’. Het gaat dan louter om het betalen van een vergoeding en niet om een overeenkomst die de vriendin bepaalde rechten geeft. Op die manier kan zijn vriendin bij een scheiding niet beweren dat er een huurovereenkomst is ontstaan. Zijn vriendin zou ook een deel van de lening kunnen betalen. Want het feit dat ze de lening mee afbetaalt wil niet zeggen dat ze mee eigenaar wordt: het zal haar dus geen recht geven op het huis bij een scheiding of overlijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content