Geniet van het leven (en blijf je zwakke blaas de baas)

Ja, het is vervelend: ongewild urineverlies kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt en kan je zelfs afremmen om actief van het leven te genieten. Dat hoeft niet zo te zijn: ontdek wat je eraan kan doen!

Je bent niet de enige...

Niet meer meegaan met de fietsclub of toch maar thuis blijven van die wandeling of dat etentje omdat je bang bent dat je het niet helemaal droog kunt houden... Herkenbaar? De kans is groot dat dat inderdaad zo is. Een op de drie vrouwen boven de 35 jaar en een man op vier boven de veertig heeft geregeld te maken met ongewild urineverlies. De angst voor een ongelukje en het daaruit voortvloeiend vermijdingsgedrag kan je leven een stuk minder fijn en actief maken dan het zou kunnen zijn... en dat is jammer. Want: dat hoeft niet!

Praat erover

Gek, ongewild urineverlies komt relatief vaak voor en toch hoor je niemand er iets over zeggen. Er bestaan verschillende soorten incontinentie: bij stress- of inspanningsincontinentie verlies je urine door druk op je blaas, of dat nu is bij het lachen of het niezen, tijdens het sporten of zelfs tijdens het vrijen... In 1 op 5 gevallen is er sprake van urge- of aandrangincontinentie: de drang om te plassen komt ineens op en je kan die niet onderdrukken. Je moet dus erg vaak plassen, ook ’s nachts. Overloopincontinentie heeft te maken met urineverlies bij een overvolle blaas, door een slechte blaasfunctie of een blaas die niet goed kan samentrekken. Heb jij een combinatie van inspannings- én van urge-incontentie, dan wordt dat gemengde incontinentie genoemd.

Heb je er mee te maken? Praat erover met je huisarts. Die kan je helpen om te bepalen om welke vorm van ongewild urineverlies het gaat bij jou. Soms kan bepaalde medicatie voor plasklachten zorgen, ook dat kan je huisarts nagaan. En samen met jou bekijken welke hulpmiddelen je hebt en wat je eraan kan doen, natuurlijk. En dat is gelukkig heel wat!

1. Anders eten, anders drinken

Minder gaan drinken om minder te moeten plassen? Geen goed idee. Als je te weinig drinkt, wordt je urine geconcentreerder en dat kan je blaas net irriteren. Bovendien vergroot zo ook de kans op blaasinfecties. Drink daarom dus tot 1,5 liter per dag.

Drink zeker ’s morgens en verspreid je vochtinname netjes over de dag. Je kan wel ’s avonds voor het slapengaan minder drinken zodat je ’s nachts ook minder moet opstaan. Als je na het avondeten minder drinkt, wordt de kans op ongelukjes kleiner, op voorwaarde dat je overdag genoeg drinkt.

Drink bij voorkeur water en wees voorzichtig met koffie, thee en alcohol. Die kunnen je blaas net prikkelen, omdat ze een vochtafdrijvend effect hebben. Wees ook zuinig met softdrinks, energiedrankjes of voedingsmiddelen die cafeïne bevatten (zoals bijvoorbeeld cola of chocolade).

Ook suikervervangers kunnen een prikkelend effect hebben op je blaas, drink daarom niet te veel lightdrankjes.

Het kan zijn dat je gevoelig bent voor bepaalde zuren in je voeding die je blaas kunnen irriteren, bijvoorbeeld in tomaten, sommige citrusvruchten of in sommige limonades. Hiervoor overleg je best even met je arts, wat de boosdoeners bij jou kunnen zijn en hoe je je voeding eventueel kan aanpassen zonder dat je last krijgt van tekorten. Het kan helpen om een tijdje een plasen voedingsdagboekje bij te houden, om te kijken welke voedingsmiddelen jou misschien last bezorgen.

Pers zo weinig mogelijk bij verstopping, dat zet je – zwakkere – bekkenbodemspieren nog meer onder druk en maakt controle over je blaas moeilijker. Als je last hebt van constipatie, kan je beter meer vezels – in de vorm van fruit en groente – eten.

Paar kilootjes te veel? Net dat overgewicht kan zorgen voor extra druk op je blaas en bekkenbodemspieren. Als het lukt om te vermageren, kan je sluitspier beter functioneren. Als dat geen goeie motivatie is...

Stop met roken, want deze slechte gewoonte vergroot je kans op ongewild urineverlies met meer dan 30%.

2. Trainen, die spieren!

Door je bekkenbodemspieren en de sluitspier van je blaas te trainen, kan je ze sterker maken. Zo kan je urineverlies beter onder controle houden. Plastraining, hoe doe je dat?

DIT IS DE BASISOEFENING:

Trek de spieren samen waarmee je je plas ophoudt, tel tot 10 en ontspan vervolgens tien tellen. Herhaal dit 10 tot 20 keer. Moeite om de juiste spieren te voelen?

Doe deze oefening dan eerst een keertje terwijl je op het toilet zit te plassen.

Deze oefening kan je altijd en overal doen. Train je spieren elke dag ’s morgens, ’s middags en ’s avonds gedurende 3 tot 6 maanden, je zal voelen dat je daardoor meer controle krijgt over je blaas. Bij ernstige incontinentie kan je je huisarts vragen om een doorverwijzing naar de kinesitherapeut, die je specifieke oefeningen kan aanleren en je helpt om ze correct uit te voeren.

3. Neem goeie plaspauzes

Stel het plassen niet te lang uit. Voel je aandrang? Ga naar het toilet en neem de tijd om je blaas volledig te legen.

Zorg voor een goede zithouding op het toilet: met je voeten plat op de grond en je benen lichtjes gespreid. Alleen zo kan je je blaas goed leegmaken.

Let it flow. Laat je bekkenbodemspieren goed ontspannen, plas zonder te persen of zonder je buikspieren op te spannen. Haast je niet, neem er de tijd voor.

4. Trek het je niet aan...

En blijf doen wat je graag doet. Met de juiste bescherming kan je als ondernemende something-plusser blijven lachen, sporten en actief in het leven staan. Zonder stress, zonder schaamte, met alleen een beetje extra bescherming geniet je gewoonweg van het leven. Laat urineverlies daar niets aan veranderen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content