© WIM KEMPENAERS

Garvey De Swaef ontwikkelt sudoku-spelbord

Ingenieur van beroep en na zijn pensioen afgestudeerd als beeldhouwer aan de kunstacademie: bij Garvey De Swaef (75) gaan cijfertjes en creativiteit hand in hand. Dagelijks een sudoku oplossen, stilt zijn analytische honger enigszins. De ergernissen die hij daarbij ervaart, hebben hem ertoe aangezet om een spelbord te ontwikkelen voor zijn hobby. “De sudoku’s in de krant zijn veel te klein. Vooral wanneer je zicht achteruitgaat wordt het moeilijk om de cijfertjes te lezen. Als je dan nog alle mogelijkheden per vakje wil invullen, wordt het helemaal een warboel”, zegt Garvey. En dus ontwikkelde hij een spelbord dat niet alleen groter is, maar ook de mogelijkheid biedt om met pinnetjes aan te duiden welke cijfercombinaties mogelijk zijn. “Het enige wat je dan nog moet doen, is per rij, kolom en vak kijken of er een uniek cijfer staat. Zo werk je systematisch verder tot je de volledige sudoku hebt opgelost. Ik kan er de moeilijkste sudoku’s mee oplossen zonder dat ik iets moet onthouden of noteren.”

Een maand lang zaagde en veilde hij aan het houten spelbord. De 729 gaatjes boorde hij met de handzaagboor die hij nog geërfd heeft van zijn vader. “Mijn vader was vakleerkracht houtbewerking. Ook in zijn vrije tijd ging hij naar het atelier om meubels te maken voor vrienden en familie. Ik hielp graag mee. Daar is mijn liefde voor hout ontstaan.” Hij toont enkele van zijn beeldhouwwerken in hout: replica’s van bekende standbeelden, minutieus uitgesneden uit hout, maar ook moderne figuratieve werken.

Het prototype van het spelbord is echt vakmanschap. Zelfs na intensief gebruik – Garvey loste er intussen meer dan 700 sudoku’s mee op – houdt het stand. “Ik heb het bord geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Op die manier is mijn uitvinding vijf jaar beschermd. Het is niet mijn bedoeling om het bord op grote schaal te produceren. Maar voor sudokufans kan het een hulpmiddel zijn. En je kan er ook eens een wedstrijdje mee organiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content