Families

We naderen het jaareinde en dus ook de obligate familiereünies. Families. Ze spreken om allerlei redenen tot de verbeelding en vormen dan ook een heerlijk en onuitputtelijk boekenthema.

Reünie

Met Haar naam was Sarah veroverde Tatiana de Rosnay menig lezershart. Het boek werd verfilmd, met de geweldige actrice Kristin Scott Thomas. Zij vertolkt de journaliste die ontdekt welke rol de familie van haar man tijdens een zwarte periode in de Franse oorlogsgeschiedenis heeft gespeeld. Families en hun geheimen is ook het thema van haar nieuwe boek De familiereünie. Paul en Lauren nodigen hun kinderen uit in Parijs om Pauls zeventigste verjaardag te vieren. Samen met het water in de Seine stijgt ook de spanning tussen de familieleden.

Families

De familiereünie — Tatiana de Rosnay — AmboAnthos — 19,99 euro — isbn 9789026342684

Loyaliteit en strijd

Twee Baskische families. De moeders – Miren en Bittori – zijn al jaren goeie vriendinnen. Tot Mirens zoon, Joxe Mari, lid wordt van de ETA. En Txato, Bittori’s man, door de ETA wordt afgeperst en later vermoord. Was het Joxe Mari? Het is een vraag die lang het verhaal beheerst. “Want tussen die keer in het café op de ‘avenida’ en de keer daarop in de churroszaak in het oude centrum, was mijn vriendin Miren opeens iemand anders geworden. In één woord: ze had partij gekozen voor haar zoon”, vertelt Bittori later, als zij terugkeert naar haar geboortedorp. Een boek over twee families die leven in een conflict dat groter is dan henzelf.

Vaderland — Fernando Aramburu — Wereldbibliotheek — 24,99 euro — isbn 9789028427181

Drie broers

In 1850 richtte de familie Lehman de bank op die in 2008 met haar faillissement een wereldwijde bankencrisis heeft uitgelokt. De Italiaanse toneelschrijver en columnist Stefano Massini portretteert de drie Lehman brothers die halfweg de 19de eeuw vanuit Beieren naar Amerika emigreren om rijk te worden. Hij doet dat op een bijzondere manier. Het lijkt wel alsof je het script van een musical aan het lezen bent. Geen wonder, want het boek is gebaseerd op zijn succesvolle toneelstuk.

Er is iets met de Lehmans — Stefano Massini — Wereldbibliotheek — 29,99 euro — isbn 9789028427228

Literaire wandeling

Maak op zondag 9/12 een literaire ochtendwandeling door het centrum van Brussel, in het spoor van internationale schrijvers zoals Rimbaud, Verlaine, Yourcenar.

Meer weten? www.uitinvlaanderen.be, www.gckontakt.be

Families

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content