Eerbetoon

Een nieuw jaar. Een moment om vooruit te kijken. Of achterom. Naar schrijvers die we niet mogen vergeten, ook al zijn ze er zelf niet meer. Drie boeken die blijven.

Wintergloed

In de reeks Klassiekers om de winter mee door te komen van Wereldbibliotheek bevindt zich Gloed van Sándor Márai. De vergeten Hongaarse schrijver pleegde zelfmoord in 1989, toen hij 88 was. Een jaar na zijn dood werd zijn boek Gloed terug uitgebracht en dat bezorgde hem postume roem. Tot vandaag genieten lezers van deze literaire parel over een eeuwenoud thema: de teloorgang van een vriendschap. Als Henrik en Konrad elkaar na 41 jaar opnieuw ontmoeten, volgt een duel zonder wapens. Ingehouden, krachtig, tijdloos.

Gloed — Sándor Márai — Wereldbibliotheek — 12,99 euro — isbn 9789028421004

Slotstuk

“Literatuur brengt ons iets dat de psychologie niet vermag, de sociologie niet vermag, de journalistiek niet vermag: het vermogen om in het hoofd van de personages te kijken, deelgenoot te worden van hun dilemma’s en al doende in hun schoenen te gaan staan.” Het zijn de woorden van de Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein, die een paar maanden geleden overleed. Reddende engel is haar laatste boek, dat net als vele van haar vorige een mengeling is van een gothic novel (bizarre personages, verstikkende sfeer) en een psychologische roman. Het slotstuk van een rijk oeuvre.

Reddende engel — Renate Dorrestein — Podium — 15 euro — isbn 9789057599446

De tijd hervonden

Eén scène uit het zevendelige werk van Marcel Proust zal de literaire eeuwigheid ingaan: de smaak van het madeleinekoekje die het personage Marcel (het alter ego van de schrijver) terugwerpt in de tijd. Op zoek naar de verloren tijd is opnieuw geheel in het Nederlands uitgegeven, in een nieuwe vormgeving. De tijd hervonden is het laatste deel en vormt de apotheose van een tijdloos werk, met tijd en vergankelijkheid als hoofdthema.

Op zoek naar de verloren tijd — Marcel Proust — De Bezige Bij — 4 boeken, 25 euro per boek — isbn 9789403118901

Dichterlijke vrijheid

De poëzieweek loopt dit jaar van 31/1/19 (Gedichtendag) tot 6/2/19. Het thema is vrijheid. Daar kan een dichter alle kanten mee op.

www.poezieweek.com

Eerbetoon

Eerbetoon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content