© GETTY IMAGES

Een superslimme portefeuille

Artificiële intelligentie was hét gespreksonderwerp van 2018. Via diverse fondsen kan de belegger nu ook een graantje van deze vernieuwende technologie meepikken.

De Franse fondsenbeheerder Financière de l’Echiquier, die ook bij verschillende Belgische banken wordt aangeboden, lanceerde in juni 2018 een fonds dat zich specifiek toelegt op artificiële intelligentie. Dat mag niet verbazen: artificiële intelligentie, kortweg AI, was ontegensprekelijk één van dé gespreksonderwerpen van het jaar 2018. Niet in het minst op economisch vlak, omwille van de fenomenale perspectieven die men deze technologie toedicht. Volgens de beheerder van dit nieuwe fonds zou AI tegen 2030 “de wereldeconomie al met 13.500 miljard euro doen toenemen, het economische equivalent van de Europese unie”. Ook op sociologisch en ethisch vlak levert AI stof tot discussie: kan de machine de mens vervangen? Hoogopgeleide werknemers zijn bezorgd, want daar waar robots heel wat laaggekwalificeerde banen deden verdwijnen, zal AI vooral een duchtige concurrent worden van hooggekwalificeerde jobs!

De mens vervangen

Het is niet altijd duidelijk wat er onder artificiële intelligentie moet worden verstaan, ook al omdat er verschillende definities bestaan. Zo kan je je afvragen wat het verschil is met robotica. Je kan stellen dat robotica gelijkstaat met automatisering. Een robot vervult een taak waarvoor hij werd geprogrammeerd: een onderdeel op de juiste plaats leggen, een deel van het koetswerk schilderen, enz. Het kan gaan om relatief ingewikkeld werk, maar alles moet vooraf minutieus worden geprogrammeerd, want de machine is efficiënt maar dom: ze doet enkel want je haar vraagt.

Bij artificiële intelligentie daarentegen wordt de machine (een beetje) slimmer. Ze stelt zich niet tevreden met het herhalen van handelingen, maar gaat een stapje verder: ze beslist niet echt, maar trekt wel conclusies of doet een voorstel, door de aangereikte informatie te vergelijken met alle andere gegevens in haar geheugen. Twee ondertussen wijdverspreide toepassingen illustreren dit vermogen. De eerste is de chatbot. Tal van bedrijven maken al gebruik van deze dialoogrobot, ook conversational agent genoemd, om vragen van klanten te beantwoorden. De chatbot herkent bepaalde trefwoorden in die vragen en door ze te vergelijken met de gegevens in zijn geheugen, kan hij meestal het juiste antwoord formuleren.

Kampioen van de diagnose

Een bij het publiek minder bekende toepassing, maar vandaag onmisbaar in de medische wereld, is een diagnose stellen. Door haar buitengewone capaciteit om in zeer korte tijd bergen informatie te vergelijken, is de machine in staat om een oordeel te vellen over een beeld dat wordt getoond, bijvoorbeeld de scan van een tumor. Een experiment in Peking deed vorige zomer heel wat stof opwaaien, toen een systeem dat met AI was uitgerust in 87% van de voorgelegde medische casussen een correcte diagnose stelde, terwijl een team van 15 artsen-specialisten het slechts bij 66% van de casussen bij het rechte eind had. In april heeft de Amerikaanse overheid voor het eerst een dergelijk diagnosesysteem goedgekeurd. Met dien verstande dat het uiteindelijk nog altijd de arts is die de beslissing neemt!

En dan is er nog deze meer frivole toepassing (hoewel): een Britse datingsite stelde eind vorig jaar een intelligent programma voor dat gesprekken analyseert tussen personen die op zoek zijn naar een verwante ziel en aangeeft wanneer het opportuun is dat ze elkaar in levende lijve ontmoeten.

AI in je portefeuille

De AI-toepassingen zijn dus legio, om niet te zeggen oneindig, wat geweldige perspectieven biedt voor ondernemingen. En voor de beleggers die aandelen van die bedrijven in portefeuille hebben! Maar hoe neem je nu wat AI in je beleggingen op? Laat we even kijken voor welke aandelen het eerder genoemde Echiquier Artificial Intelligence-fonds kiest. De twee grootste spelers zijn Nvidia en Alteryx. Bij het in Californië gevestigde Nvidia ligt de nadruk onder meer op autonome machines, zoals een platform dat drones laat werken en zich voortbewegen zonder hulp van buitenaf. De drones zijn uitgerust met camera’s en sensoren, maar ook met AI-software, waardoor ze kunnen reageren op hun omgeving.

Alteryx, eveneens gevestigd in de sunshine state, produceert tools die het verzamelen en (meer nog) de analyse van data vereenvoudigen. Vooral dat laatste vormt een essentiële link tussen artificiële intelligentie en de bedrijven die er zich op toeleggen. Want het is duidelijk dat AI voor de meeste bedrijven die in het fonds zijn opgenomen slechts een deel van hun activiteiten uitmaakt. Het beste bewijs daarvan is dat ook Microsoft en Amazon deel uitmaken van de portefeuille. Dat is niet meer dan normaal, want artificiële intelligentie is geen activiteit op zich: het is een middel om de resultaten van andere activiteiten te verbeteren. Het Echiquierfonds bevat intussen evenveel aandelen van bedrijven die AI-producten ontwerpen en die verkopen aan andere ondernemingen, als van bedrijven die gebruik maken van AI en er de vruchten van plukken, zoals Amazon.

Zeer volatiele aandelen

Het is dan ook geen toeval dat je ook in de portefeuille van het Axa Framlington Robotech-fonds Amazon-aandelen aantreft. Dit fonds werd in 2016 gelanceerd en richt zich op automatisering in de brede zin. In poolposition vind je Alphabet, het moederbedrijf van Google. Apple bekleedt de zevende plaats. Ook meer gespecialiseerde bedrijven prijken hoog in het klassement, zoals het Japanse Keyence, een producent van sensoren en receptoren. Of nog, Intuitive Surgical, een fabrikant van video-assistentiesystemen voor robotchirurgie. En dan is er nog PTC Inc, een specialist in augmented reality en het internet of things.

Belfius heeft zijn Robotics & Innovative Technolgy-fonds en BNP Parisbas Fortis pakt uit met het Parvest Disruptive Technology-fonds, dat een belangrijke deelname heeft in aandelen van techreuzen als Apple, Microsoft, Amazon en Keyence. Maar je vindt er ook een bedrijf als Dexcom, dat een systeem ontwikkelde om de bloedsuikerspiegel van diabetespatiënten te meten en hen op de hoogte houdt van hoe hun bloedsuikerwaarden evolueren.

Robotica, artificiële intelligentie en andere disruptieve technologieën: als belegger heb je er vandaag alle belang bij je voor deze onderwerpen te interesseren. Maar besef dat de fondsen die we hier hebben besproken ook hoge risico’s met zich meebrengen, want bij dit soort aandelen zijn grote koersschommelingen eerder regel dan uitzondering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content