© FRANK BAHNMÜLLER

Dany Van Goethem bouwt minikermis

Toen hij zes was bouwde hij kermisattracties na met legoblokken. Op zijn vijftiende zag zijn eerste miniatuur rupsmolen, gemaakt met appelsienkistjeshout het levenslicht. Intussen heeft Dany Van Goethem (56) een verzameling van 21 bewegende attracties, allemaal perfect op te bergen in bijpassende miniatuur vrachtwagens. “Ik was gefascineerd door de opbouw en afbraak van de kermis, hoe attracties in elkaar zitten.” Op elk kraam staat het bouwjaar, vaak gelinkt aan een gebeurtenis, zoals de Hannescooter en Schietkraam Giel. “Ik stel twee of drie keer per jaar tentoon. Dan helpen mijn vrouw en kinderen met de opbouw. De hele kermis opzetten duurt drie dagen, voor het reuzenrad alleen al moet je zeven uur rekenen”, zegt Dany die de honderden kabeltjes toont die nodig zijn om de botsauto’s te doen werken.

“Als jonge gast durfde ik niet uitpakken met mijn hobby bij mijn vrienden. Tot ik via een kennis die aan modelbouw deed een paar van mijn attracties heb getoond. De reacties waren heel positief en sindsdien ben ik best trots op mijn creaties. Ik ben er voortdurend mee bezig. Het is een heel proces: tekenen, bouwen, schilderen, elektronica,... In afvalmateriaal zie ik potentiële kermisattracties of ik probeer een technische oplossing te vinden voor een concreet probleem. Soms duurt het jaren voor een kraam helemaal af is. Het is vooral veel experimenteren en die uitdaging vind ik wel leuk.”

Het valt op dat Dany oog heeft voor detail: de prijzen in het eendjeskraam, de frietjes in de frietzakken, de monsters van het spookkot,... “Ik heb me vooral geïnspireerd op de kermis van Leuven in de jaren ’80. Veel mensen herkennen de kermiskramen nog uit hun jeugd en halen hier herinneringen op. Vandaag is de sfeer op de kermis toch niet meer hetzelfde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content