© WIM KEMPENAERS

Daniëlle Le Bruyn is biljartkampioene

Ze was vijf jaar op rij Belgisch kampioene, won zilver op het EK 2007, brons op het WK 2014 én het EK 2015. Toch zal de naam Daniëlle Le Bruyn (60), wereldtop in het driebanden voor dames, bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. “Ik ben grootgebracht met biljart,” zegt de uitbaatster van biljartcentrum De Ploeg. “De zaak werd opgericht door mijn grootouders. Mijn vader was een behoorlijke biljarter. Ik probeerde het als tiener ook en bleek talent te hebben. Ik deed het graag, al was het toen vooral een middeltje om weg te zijn thuis”, bekent Daniëlle. Ze trouwde, kreeg kinderen en zette het biljarten op een lager pitje. “Maar ik ben er nooit mee gestopt”, verzekert ze. Zo’n tien jaar geleden vond het allereerste WK driebanden voor dames plaats en daar was Daniëlle maar wat graag bij. “In België spelen weinig vrouwen biljart op niveau en ik meet me graag met anderen. Dankzij het WK ben ik in Turkije en Seoel geweest. Ik zag er dan wel voornamelijk biljartzalen, maar ik doe het ook voor de entourage en de vriendschap.”

Behalve de tips van haar vader kreeg Daniëlle nooit les. “Mijn enige training is elke avond één partijtje biljart, liefst met iemand die nét iets beter speelt dan ik, zodat ik kan bijleren. Driebanden kan je heel wiskundig benaderen, maar ik reken vooral op mijn gevoel.” Zo kijkt ze ook naar potentieel nieuw biljarttalent. Geregeld organiseert ze een jeugd- en damestoernooi. “Aan de manier waarop iemand de keu hanteert, kan ik zien wie talent heeft. Maar slechts weinig dames tonen interesse. In Nederland, waar biljart als een sport wordt beschouwd, staat het vrouwenbiljart veel verder.”

De bomma van het vrouwenbiljart noemt Daniëlle zichzelf, maar ze is nog ambitieus. “De sport is harder geworden. De nieuwe talenten komen uit Japan en Korea. Maar ik wil graag nog eens op het podium staan van een belangrijk kampioenschap. Thuiskomen en verwelkomd worden door een erehaag en een rode loper, dat is zo plezierig. Daarvoor doe ik het.”

ELLIE MAEREVOET

Partner Content