Boost je brein

Als je ouder wordt, gaan je geheugen en cognitieve functies achteruit. Onder cognitieve functies tellen we alles wat je nodig hebt voor het opnemen en verwerken van kennis en informatie. Je emoties vallen hierbuiten. Minder goed presterende cognitieve functies maken je bijvoorbeeld meer vergeetachtig of maken onthouden moeilijk. Gelukkig kun je daar zelf veel aan veranderen.

Hoe beoordelen ouderen zelf hun geheugen? Nederlandse onderzoekers gingen het na in 2000, zo lezen we in een artikel van neuropsycholoog Iris Schmidt in Huisarts en Wetenschap. Via een vragenlijst lieten zij 117 personen van 46 tot 89 jaar hun geheugen beoordelen op verschillende punten. Hoewel de deelnemers hun geheugen gemiddeld een ‘ruim voldoende’ gaven, rapporteerde 77% een achteruitgang bij het leren van nieuwe dingen in vergelijking met wanneer zij 25 jaar waren. Verrassend, want in vergelijking met onze huidige 25-jarigen vinden de deelnemers hun geheugen even goed of zelfs beter. Toch tonen talloze onderzoeken aan dat ouderen slechter presteren dan jongeren op de meeste geheugentests.

Hormonen en co

Hoe komt het dan dat je geheugen achteruit gaat als je leeftijd toeneemt? Allereerst werkt je geheugen trager als je ouder bent. We spreken dan over age associated memory impairment of de normale achteruitgang van je geheugen als je ouder wordt. Je geheugen heeft meer tijd nodig en het doorgeven van informatie duurt langer. Ook je veel zorgen maken en angstgevoelens leiden mogelijk tot geheugenklachten. Je lichaam krijgt stress, waardoor je aanmaak van het stresshormoon cortisol stijgt. Cortisol helpt je lichaam bij het omgaan met stress. Als je cortisol te lang en te veel aanmaakt, dalen je geheugenfuncties en aantal hersenverbindingen wel. Vrouwen in de menopauze klagen net zo goed soms van meer vergeetachtigheid. De verklaring kan liggen bij lagere oestrogeenspiegels. Oestrogeen verbetert immers het geheugen, zoals blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de Columbia University. Sommige geneesmiddelen blokkeren dan weer neurotransmitters zoals acetylcholine of serotonine. Neurotransmitters zijn de boodschappers van de hersenen. Heb je te weinig neurotransmitters, dan krijg je een achteruitgang van de verstandelijke functies en aandachtsproblemen.

Oxidatieve stress

Oxidatieve stress is een heel andere oorzaak van geheugenproblemen. Oxidatieve stress betekent dat je lichaam te veel zuurstofradicalen telt, bijvoorbeeld veroorzaakt door roken, straling, medicijnen, alcohol en te weinig antioxidanten. Oxidatieve stress leidt tot vroegtijdige veroudering, heeft een impact op je neurotransmitters en zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten en plaquevorming. Naast je risico op hart- en vaatziekten, verhoog je zo kans op de achteruitgang van je hersenfuncties. Krijg dus zeker voldoende antioxidanten binnen, denk aan selenium en Q10. Selenium vind je onder andere terug in paranoten, Q10 in vlees, gevogelte en vis. Ook Ginkgo Biloba, alias de Japanse notendoom, telt massa’s antioxidanten. De werkzame stoffen van de eeuwenoude boom hebben bovendien een grote invloed op de doorbloeding in de hersenen. Zo helpt de stof bij concentratieverlies, vergeetachtigheid, verwardheid en angst, maar evengoed bij oorsuizen, gehoorstoornissen en hoofdpijn. Een fraaie combinatie! Geen wonder dat deze eeuwenoude boom in Azië symbool staat voor onveranderlijkheid en een lang leven. Vandaag zorgen de allernieuwste technieken met fytosomen ervoor dat de biologische beschikbaarheid van de actieve stoffen maximaal zijn (bijvoorbeeld Cognition Focus van DEPHARM).

Gezonde vetten en Ginkgo Biloba

Zeker op het menu voor een beter geheugen? De juiste vetten! Vooral arachidonzuur is een belangrijk vetzuur en zorgt voor gezonde hersencellen. Je treft het aan in vlees, melk, kaas en eieren. Ideaal kan je lichaam echter zelf arachidonzuur aanmaken uit plantaardige oliën, noten, zaden en pitten. Zonnebloempitten en pijnboompitten zijn toppers! Naast deze omega 6-vetten, eet je best voldoende omega 3-vetten. In deze categorie telt vooral DHA. Dit vetzuur zit in de hersencellen en zorgt voor een optimale prikkelbegeleiding en signaaloverdracht in de hersenen. DHA vind je in vette vis, schaal- en schelpdieren of algen. Als alles snor verloopt in je lichaam, kun je het eveneens zelf aanmaken uit lijnzaad, walnoten en sojabonen. Soja en eieren doen nog veel meer voor je hersenen. Wist je dat ze fosfatidylserine tellen? Fosfatidylserine zit in vele lichaamscellen en vooral in de hersenen. Daar stimuleert het de groei van zenuwcellen en verbetert het je cognitieve functies. Fosfatidylserine werkt trouwens samen met Ginkgo Biloba, wat resulteert in een sterker effect.

Train je geheugen

Uiteraard kun je het lichaam nog meer helpen. Stimuleer je hersenen tot het maken van nieuwe her-senverbindingen. Want ja, vooral het aantal hersen-verbindingen bepaalt de werking van je geheugen! Daag je brein uit en leg zoveel mogelijk nieuwe hersenpaden aan via hersengymnastiek (kruiswoordraadsels, puzzels, sudoku, quizzen, online breinspelletjes ...), activeer je hersenen met gezelschapsspellen en pak routinematige taken eens anders aan. Elke nieuwe actie vereist immers een ander patroon in je brein. Je hersenen activeren doe je evengoed met het opnemen van nieuwe informatie en bijleren. Denk je dat er bij jou of je partner meer aan de hand is dan onschuldige vergeetachtigheid? Praat erover met je arts!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content