7 x basic en onmisbaar

Witte alcoholazijn. Ontsmet, verdrijft nare geurtjes, ontkalkt. Voor kranen, ramen, toiletten...

Natriumbicarbonaat. Reinigt, ontgeurt, verfrist en maakt wit. Om de badkuip en de koelkast schoon te maken, om de vaat te doen...

Zwarte zeep. Ontvet, ontvlekt. Voor de vloer en om hardnekkige vlekken op wasgoed aan te pakken.

Marseillezeep. Zachter en minder geconcentreerd dan zwarte zeep. Ideaal om de was te doen: de zeep eerst oplossen om bezinksel te vermijden.

Sodakristallen. Maken komaf met hardnekkige vlekken en zorgen voor glans. In opgeloste vorm op de vuilste oppervlakken gebruiken. Opgelet: gebruik handschoenen, want dit product is bijtend!

Microvezeldweil en -doekje. Veel doeltreffender dan een klassieke dweil of poetsdoek. Opgelet: nooit wassen met wasverzachter en nooit in de droogtrommel stoppen, want dan verliezen ze hun reinigende eigenschappen.

Water. Jawel, soms volstaat het een vlek te laten weken om ze te doen verdwijnen. “Dat geldt vooral voor aangekoekte vlekken op een fornuis of kookplaat: zo’n vlek een hele nacht laten weken, kan wonderen doen”, aldus Aurélie Melchior. Water heb je uiteraard ook vaak nodig om andere producten aan te lengen of vloeibaar te maken.

Afhankelijk van wat je moet schoonmaken gebruik je deze zeven onmisbare producten alleen (en doorgaans verdund) of in combinatie met mekaar zodat ze nog efficiënter zijn.

Ontdek de basisrecepten voor allesreiniger, toiletreiniger en wasmiddel op www.plusmagazine.be/onderhoudsproducten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content