© ADRIAN GHENIE - SELFPORTRAIT - 2009 - OLIEVERF OP DOEK - 200.3 X 160.1CM - FOTO: DIRK PAUWELS

200 werken voor 20 jaar S.M.A.K.

Het S.M.A.K. viert zijn 20ste verjaardag en toont een selectie van 200 werken uit zijn collectie.

Het is 1999. Onder impuls van wijlen Jan Hoet, opent het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent zijn eigen vestiging, voortaan met de klinkende naam S.M.A.K. Intussen zijn we twee decennia verder. Tijd om de collectie opnieuw uitgebreid te tonen, vindt directeur Philippe Van Cauteren.

Plus Magazine: Hoe groot is de collectie?

VC: We hebben ongeveer 3.000 werken. Het is de belangrijkste publieke collectie in dit land, met internationale topwerken. Sinds de opening hebben we ze niet meer uitgebreid met het publiek gedeeld. Tijd om dat te doen.

Op welke manier heb je geselecteerd?

De 200 werken vormen een doorsnede die representatief is voor het geheel. Het oudste dateert van 1947, het meest recente van twee maanden geleden. We willen niet enkel terugblikken. Daarom heet de expo ook Highlights for a future. De werken moeten een spoor trekken naar de toekomst.

We stellen ook die “highlights” in vraag. Mensen zien graag de dingen die ze kennen. Wij willen de blik openen. Daarom zijn er naast meesterwerken van Tuymans of Bacon ook minder bekende namen opgenomen.

Is Jan Hoet present in de expo?

Natuurlijk. Met de vier portretten die Marlene Dumas van hem gemaakt heeft. En hij is aanwezig in de verzamelgeschiedenis van de hele collectie.

Op welke manier verwijs je naar de toekomst?

Vandaag woedt het genderdebat, maar er is nog altijd een gigantisch overwicht aan mannelijke kunstenaars. Daar maken we een thema van. We plaatsen bijvoorbeeld niet Michaël Borremans maar Berlinde De Bruyckere centraal. We keren de zaken om.

Hedendaagse kunst wordt vaak als moeilijk beschouwd.

Dat is waar en niet waar. Ik kan begrijpen dat sommige hedendaagse kunstvormen teleurstellen. Anderzijds: hedendaagse kunstenaars leven vandaag, maken deel uit van dezelfde wereld als jij en ik. Hun werk bevat elementen uit onze werkelijkheid. Hun verhaal, hun persoonlijkheid staan dichter bij ons dan we durven te vermoeden. Neem nu een schilderij van Bosch: dat kan prachtig zijn, maar wij leven niet in de 15de eeuw en kunnen bepaalde symboliek niet meer lezen.

Hoe moeten we dan kijken naar hedendaagse kunst?

Eigenlijk door ons een aantal heel eenvoudige vragen te stellen die we als volwassene vaak zijn verleerd. Hoe is dit gemaakt? Met welk materiaal? Waarom zou dat zo gemaakt zijn?

Hoe hoop je dat een bezoeker naar buiten gaat?

Met een zachtere manier van kijken naar de wereld.

20 jaar S.MA.K. Highlights for a future. 16/3-29/9/2019. Jan Hoetplein 1, Gent. Di-vrij, 9.30-17.30 uur, WE 10-18 uur. www.smak.be

200 werken voor 20 jaar S.M.A.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content