Zij ontwerpen met hun hart!

Elf jaar lang al organiseert Handicap International zijn wedstrijd Design with a Heart. Doel: het bekronen van slimme uitvindingen die het leven van mensen met een beperking makkelijker maken.

Zelf maken in plaats van iets te kopen: waarom niet? Wat je nodig hebt aan handige en betaalbare spullen vind je immers vaak niet in de winkel. Dus knutselen en zoeken papa’s, echtgenoten, vrienden en kinderen maar op... en ze leggen er heel hun hart in!

Dit jaar was Plus Magazine mediasponsor van de wedstrijd, vandaar dat ik voor de allereerste keer deel uitmaakte van de jury. Een hele wereld ging voor me open...

Eigenlijk is het een simpele truc, zo’n lus van parels waardoor je kruk goed aan je pols blijft zitten. Maar stel je eens voor hoeveel liefde aan de oorsprong ligt van het idee om zoiets ineen te steken? Veel geld kost het niet, bijna niets, het vraagt alleen wat handigheid. En vooral een gedachte: waarom zou zo’n lus lelijk moeten zijn als het evenveel moeite kost om haar mooi te laten zijn? Waarom zou dat niet op een armband mogen lijken? Meer nog: waarom zou alles wat met een beperking of ziekte te maken heeft alleen maar functioneel moeten zijn, zonder aan esthetische vereisten te moeten voldoen? Waarom zoveel grijs? Schoonheid verandert het leven! En ik zal er altijd voor bij blijven dat het een essentieel element is van levenskwaliteit. Wie ’s ochtends zijn ogen opent en roze muren ziet, bekijkt de wereld helemaal anders dan als die beige zijn: dat is trouwens wetenschappelijk bewezen.

Winnaars

Ik was getroffen door dat lusje van parels dat eigenlijk iedereen had kunnen maken. En op dezelfde manier werd ik ontroerd door die slab voor volwassenen die verdacht veel op een sjaal lijkt. Daarmee kun je op restaurant zonder raar bekeken te worden. Je bent niet iemand die ze iets om de hals binden, je bent alleen maar iemand die een sjaal draagt, zoals iedereen. Dat doet stigma’s verdwijnen, zoals die draak van parels.

Ook al die uitvindingen die mensen met een geleidehond de gelegenheid bieden om eens iets anders met hen te doen dan alleen maar werken, hebben me geraakt. Zo kunnen ze met hem spelen, hem eten geven, een koekje geven zonder beroep te moeten doen op iemand. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar het is een enorme stap vooruit.

Dit jaar heeft Handicap International een record aantal inzendingen – 43 – ontvangen. Daaronder deze vier winnaars.

Een loophulp voor Mona

Mona is drie jaar en heeft hersenverlamming. Vanuit het ziekenhuis kreeg ze een loophulp mee, gemaakt door een Amerikaanse fabrikant. Thuis ondervond de papa van Mona verschillende nadelen: het looprekje was veel te groot om in een normaal huis te gebruiken, het had niet-zwenkbare wielen en achteraan twee poten. Dat laatste maakte het erg moeilijk hanteerbaar voor een kleuter met stabiliteitsproblemen. Om Mona te helpen, bedacht haar papa een zelfgemaakte loophulp uit gerecupereerd materiaal. De wielen komen van een afgedankt dienwagentje, het hout is van verpakkingsmateriaal en de handvaten zijn gemaakt van buizen, een overschotje van de renovatie van hun woning. Mona loopt nu vrolijk door het huis met haar eigen loophulp.

ZipAid

Fabien raakte door een hersenbloeding halfzijdig verlamd. Hij heeft het moeilijk om met één hand jassen of andere kledingstukken dicht te ritsen. Fabien is zelfstandig en is dus genoodzaakt om deze eenvoudige handeling alleen uit te voeren. De bestaande hulpmiddelen zijn onvoldoende efficiënt en kunnen enkel al zittend gebruikt worden. Drie studenten Industrieel Ontwerpen (UGent) en Ergotherapie (HOWEST) bedachten de ZipAid, een product dat de gebruiker in staat stelt om een rits te sluiten met één hand. Dankzij de ZipAid kan Fabien overal met één hand zijn rits sluiten, zowel zittend als staand.

https://www.youtube.com/watch?v=jUUvbXucQGk&feature=youtu.be

Lichtschakelaar Eclips

Julie wordt in het dagelijks leven bijgestaan door haar hulphond. Hij helpt Julie met het openen van deuren, raapt voorwerpen op en hij schakelt lichten aan en uit. Omdat de lichtschakelaar in de slaapkamer te hoog geplaatst is voor de hond, kan Julie niet zonder externe hulp het licht aan- en uitschakelen wanneer ze naar bed wil. Drie studenten Industrieel Ontwerpen (UGent) en Ergotherapie (Howest) ontwierpen Eclips, een schakelaarsteun. Met een eenvoudig commando kan Julie haar hulphond de opdracht geven om het licht aan of uit te schakelen. De hulphond kan de trekschakelaar makkelijk bedienen en het systeem is beveiligd tegen speelse honden die door hun enthousiasme te hard trekken aan het mechanisme.

https://www.youtube.com/watch?v=r8NggiPweWg

Gerycleerde transportzak

Valérie heeft een genetische ziekte waardoor ze minder mobiel is. Ze heeft een looprek dat voorzien is van een mandje, maar dat vindt ze niet zo handig. Bovendien is het ook niet erg discreet. Daarom
ging Valérie aan de slag en ontwierp ze haar eigen transportzak. Ze recycleerde een oude jeans en toverde hem om tot een gebruiksvriendelijke tas die ze kan sluiten en kan vastmaken aan haar looprek. Praktisch én goedkoop.

Foto’s © Alexandra Bertels / Handicap International


Zie ook: www.handicapinternational.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content