Werken zonder files (en toch niet thuis)

1 september. Alle vertrouwde files zijn terug. Maar wie wil werken of vergaderen zonder files, kan sinds kort terecht in een ‘smart work centre’.

Thierry Monteyne is directeur van Cobelpro, een firma die in heel België gebouwen beheert. Sinds de opening van het smart work centre (smc) in het Axisparc van Mont-Saint-Guibert in juni jongstleden werkt hij hier twee keer per week: “Ik woon in Leuven en ons kantoor is in Antwerpen. Wanneer ik klanten of leveranciers in Wallonië wilde zien, moest ik tot nu toe vele files trotseren, mensen ontmoeten op café of bij klanten bedelen om een vergaderlokaaltje. Dat is nu gedaan. Hier in het smc beschik ik over een werkplek, een salon voor discrete gesprekken, vergader- en seminariezalen en een bar. Verder heb ik mijn laptop en mijn gsm mee. Ik kan mijn dag nu zo plannen dat ik werkmomenten en telefoontjes mooi kan afwisselen met afspraken en vergaderingen. En gewoonlijk ben ik degene die hier om acht uur ’s avonds als laatste wegga!”

Flexibel werken

Werken zonder files (en toch niet thuis)

Thierry Monteyne heeft geen last van files en dat geldt eveneens voor de klanten en leveranciers uit het zuiden des lands die hij hier ontmoet. Mont-Saint-Guibert ligt namelijk ten zuiden van Waver en vlak bij de E411 op een plaats waar de files naar Brussel nog niet beginnen. Via wegen in Waals-Brabant kan onze directeur filevrij van Leuven naar Mont-Saint-Guibert rijden. Dat is precies de bedoeling van smc’s: flexibele en tijdelijke werk- en vergaderplekken scheppen op strategisch goed gelegen plaatsen die zonder veel files te bereiken zijn.

Het smc van Mont-Saint-Guibert geeft een goed idee hoe zulke centra eruit zien. Het telt 30 afgeschutte werkplekken (telkens voorzien van beveiligde aansluitingen voor laptop en internet, ook wifi), een aantal ronde salons voor privé-besprekingen en meerdere zalen voor vergaderingen en videoconferenties. Verder een onthaalbalie, kastjes, een bar voor niet-alcoholische dranken en zelfs twee lege Londense telefooncellen om discrete telefoontjes te kunnen plegen met de eigen mobiele telefoon. Dit smc ligt bovendien in een nieuw bedrijvenpark dat behalve ruime parkeermogelijkheden ook een fitnesscentrum, een restaurant en zelfs een crèche en een ecologische carwash rijk is.

Voor één uur of langer

In dit smc kan je op dit moment nog gewoon zonder reserveren binnenlopen om te komen werken, maar het is veiliger om vooraf een plaats te reserveren via de website van het centrum of via de smartphone. Je kunt een plek reserveren voor minimaal één uur of voor langer. Bedrijven kunnen voor hun personeel ook een abonnement nemen. Los gebruik kost ? 10 per uur, een abonnement ? 300 per maand (onbeperkt aantal uren).

Gebruikers krijgen een persoonlijke kaart met een barcode waarmee ze zowel in- als uitchecken. Gaat het om werknemers, dan kan het bedrijf of de directe baas op deze manier controleren wanneer de werknemer in het smc is toegekomen en weer vertrokken. De kaart dient ook om extra diensten (secretariaatshulp, vergaderzaal, huur van een kastje, dranken...) elektronisch te factureren.

In heel België?

Nederland telt inmiddels al bijna 120 van zulke smart working centres, waarvan alleen al 30 rond Amsterdam. In België is de vzw Euro Green met steun van de Waalse overheid bezig met de uitbouw van een keten van tien smc’s. Het gaat om een onderneming waarbij de helft van de investering door publieke instanties en de helft door bouwpromotoren wordt ingebracht.

Twee hiervan zijn al actief: in het al genoemde Axisparc in Mont Saint-Guibert en in de showroom van bureaumeubelen Kinnarps in Wemmel vlakbij de Brusselse Ring. De andere acht smc’s zijn gepland in Wallonië, maar Euro Green denkt ook al aan een smc in een achttal strategisch gelegen bedrijvenparken in Vlaanderen.

Bovendien is Euro Green niet de enige speler. Er bestaan ook al losse initiatieven zoals BurooZ dat in Antwerpen flexibele werkplekken ter beschikking stelt vanaf 20 uur per maand.

Nieuwe werkfilosofie

Of de smart work centres in ons land echt een doorbraak zullen beleven zoals in Nederland, valt echter af te wachten. “Als doelgroepen voor het gebruik van onze smc’s mikken we vooral op zelfstandigen die tijdelijk een werkruimte nodig hebben en op werknemers en kaderleden met commerciële functies, maar ook op werknemers die in overleg met hun baas op dagen van grote files hier eerst een paar uur komen werken”, zegt Alfred Lerinckx, consultant voor Axis Parc. “De smc’s passen perfect in een nieuwe werkfilosofie, waarbij we in ons werk flexibel switchen van werkplek en tijdsgebruik en gebruik maken van de nieuwe technologieën om te communiceren, contacten te leggen, te vergaderen en rapporten te maken. Ze bieden een oplossing voor iedereen die een tijdelijke werkplek nodig heeft of voor mensen die willen of mogen telewerken.”

Allemaal waar, maar flexibel telewerken is niet mogelijk in alle jobs. En bovendien zijn er nog altijd veel ondernemingen waar de directie eerder wantrouwig staat tegenover telewerk, ook al kan ze controleren wanneer een werknemer aanwezig was in een smc.

En waarom thuis niet?

Als je dan toch de mogelijkheid hebt om files te vermijden en niet permanent op een vaste werkplek moet blijven, kan je dan niet even goed thuis werken? “Neen”, zegt Thierry Monteyne. “Ik heb het geprobeerd, maar thuis word je gewild of ongewild altijd afgeleid door huishoudelijke besognes. Je bent thuis, redeneren je huisgenoten, dan kan je tussendoor toch even het vuilnis buitenzetten of een boodschap doen. In een smc heerst een professionele werksfeer die inspirerend werkt. En het geeft ook een beter imago wanneer je mensen kunt ontvangen in een kantooromgeving dan thuis of in een horecazaak.”

Partner Content